CHP’li Çakırözer, Eskişehir Çifteler Kadın Açık Cezaevi’nin kapatılması planından vazgeçilmesini istedi

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir Çifteler Kadın Açık Cezaevi’nin kapatılmasının planlandığını belirterek, Adalet Bakanlığı’na cezaevinin kapatılmaması çağrısı yaptı.

Vekil Haberleri 14.06.2019, 14:41
CHP’li Çakırözer, Eskişehir Çifteler Kadın Açık Cezaevi’nin kapatılması planından vazgeçilmesini istedi

Çakırözer, “Hem cezaevinin hem de cezaevine yakınlarını ziyarete gelen ailelerin tüm ihtiyaçlarını ilçe esnafı karşılıyor. Cezaevinin kapatılması zaten ekonomik sıkıntı içindeki ilçe esnafını darboğaza sokar. Çifteler ilçemiz cezalandırılmamalı. Cezaevinin kapatılmayacağı yönünde açıklama yapılmalı, ilçe halkımız cezalandırılmamalı” dedi.

Çakırözer, Eskişehir’in Çifteler ilçesindeki Kadın Açık Cezaevi’nin kapatılacağı ve burada görev yapan infaz koruma memurlarının da Eskişehir’in merkezindeki cezaevine taşınacağı yönünde planların olduğunu duyurdu. Çakırözer, cezaevinin tarihinin 1980’li yıllara kadar uzandığını, 7 koğuşu ve 100 kişilik kapasitesinin olduğunu belirtti.

TÜM İHTİYAÇLAR BÖLGE ESNAFINDAN KARŞILANIYOR

Cezaevinin 56 personeli, 200 hükümlü, tutuklu ve onları ziyarete gelen aileleriyle Çifteler esnafına yılda milyonlarca lira aktardığını belirten Çakırözer,  “Hem bölge halkı hem de esnaf, cezaevinin kapatılacağı yönündeki duyumlar nedeniyle tedirgin. Cezaevinin kapatılması başta Çifteler esnafı olmak üzere, hem ilçe halkının hem de Eskişehir’in ekonomisini olumsuz yönde etkiler. Bu cezaevi infaz koruma memurlarıyla, diğer çalışanları ile, güvenlik görevlileri ile ve mahkum yakınlarıyla uzun yıllardır Çifteler’in ekonomik ve sosyal hayatına destek vermektedir. Çifteler esnafı cezaevine gıda, temizlik, ilaç, kırtasiye malzemesi sağlıyor. Başta ulaşım olmak üzere cezaevinin dış hizmetleri ilçe halkı tarafından karşılanıyor. Cezaevinin kapatılması planı bu getirilerin tamamını yok edecek. Hem cezaevinin hem de cezaevine yakınlarını ziyarete gelen ailelerin tüm ihtiyaçlarını ilçe esnafı karşılıyor. Cezaevinin kapatılması planı uygulanırsa zaten ekonomik sıkıntı içindeki ilçe esnafını darboğaza sokar” dedi. 

ESNAF İMZA TOPLAMIŞTI

Cezaevinin çalışanlarının büyük çoğunluğunun da Çiftelerli olduğunu belirten Çakırözer, “Cezaevinin kapatılması planı, ilçede işsizlik sorununu da ortaya çıkaracak. Benzer bir plan daha önce de işletilmek istenmişti. İlçe esnafı, cezaevinin kapatılmasının kendilerine hem maddi hem de manevi zarar vereceği endişesiyle imza toplamış, taleplerini bu şekilde Cumhurbaşkanlığı’na, Adalet Bakanlığı’na ve siyasi partilerin genel merkezlerine iletmişlerdi” diye konuştu.

MERKEZ CEZAEVİ TIKA BASA DOLU

Çakırözer, “Ramazan bayramında hem Eskişehir Kapalı Cezaevi’nin hem de Çifteler Kadın Açık Cezaevi’ni ziyaret ettim. Hem mahkumların hem de infaz koruma memurları ile bir araya geldim. Eskişehir Kapalı Cezaevi kapasitesinin çok üzerinde dolu. Mahkumlar 8-10 kişilik koğuşlarda 20-25 kişi kalmak zorundalar. Çünkü 1400 kişilik cezaevinde 2300 kişi var. Eskişehir’in merkezindeki cezaevi tıka basa doluyken, kapasite üstü kullanım nedeniyle mahkumlar ağır hak ihlalleri ile karşı karşıyayken, mevcut bir cezaevinin kapatılması yanlıştır”  dedi.

Çakırözer, daha önceki dönemlerde de cezaevinin kapatılmasına ilişkin yapılan haberler ve bölge esnafının talepleri sonrasında iktidar yetkililerinin cezaevinin kapatılmayacağına ilişkin açıklamalarını da hatırlatarak, “Geçtiğimiz yıllarda iktidar yetkililer bölge esnafını rahatlatmak için cezaevinin kapanmayacağına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu” dedi.

İLK İCRAAT BU OLMAMALIYDI

Çakırözer, “Daha öncede askerlik şubesinin ilçeden kaldırılması sonucu esnaf zaten zor duruma düşürülmüştü. Şimdi de açık cezaevinin kapatılması planlanıyor. Seçimlerde Çifteler’in yönetimini kazanan iktidar ortağının ilk icraatı bu olmamalıydı. Cezaevinin kapatılması planından bir an önce vazgeçilmelidir. Bu plana neden ihtiyaç duyulduysa, cezaevi kapatılmadan da çözüm bulunabilir. Cezaevinin kapatılmayacağı Adalet Bakanlığı yetkilileri tarafından bir an önce açıklanmalıdır. Aksi halde hem Çifteler, hem de Eskişehir zarar görecektir” dedi.

Yorumlar (0)