CHP'li Çakırözer Doğan Medya'nın Demirören'e satışı haberlerini değerlendirdi

Çakırözer: “ Tekelleşme tek seslilik getirir, hepimiz karşı çıkmalıyız”

Vekil Haberleri 25.03.2018, 14:39 25.03.2018, 14:39
CHP'li Çakırözer Doğan Medya'nın Demirören'e satışı haberlerini değerlendirdi

“Çoğulcu ve özgür medya ortamına ihtiyaç var”

Parlamentodaki gazeteci kökenli milletvekilerinden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, AKP hükümetinin internete yasak getiren kanun değişikliğinin ifade ve basın özgürlüğüne darbe olduğunu belirtirken, Doğan Medya Grubu’nun Demirören Grubuna satışı konusunda da, “Medyada tekelleşme tek sesliliğe yol açar. Tek sesli bir medyaya, tek sesli bir Türkiye’ye demokrasiye inanan herkes karşı çıkmalı” dedi.

Çakırözer CHP Eskişehir il Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında hükümetin internet yayınlarına getirdiği yasaklar, yerel basın ve televizyon kuruluşlarının ilan gelirlerini azaltan müdahalelerine tepki gösteren Çakırözer, “Bu yasalar, kararlar basın ve ifade özgürlüğüne vurulan yeni darbeler olmuştur” dedi.

BASINDA TEKELLEŞME TEK SESLİLİK GETİRİR

Doğan Medya Grubu bünyesindeki yayın organlarının, Demirören Grubuna satışına ilişkin görüşmelere dikkat çeken Çakırözer şu değerlendirmeleri yaptı:

 “Gazetecilik, yayıncılık sadece ticari bir faaliyet değil, aynı zamanda önemli bir kamusal hizmettir. Yurttaşlarımızın haber alma hak ve özgürlüğünün en önemli güvencesi basın kuruluşları ve basın emekçileridir. O yüzden bu sektörde tekelleşme demek; tek sesli bir Türkiye’ye geri dönmek demektir. Farklı seslerin, muhalefetin, eleştirel seslerin kısılması demektir. Oysa biz o günleri çok geride bıraktık. Türkiye’nin çoğulcu, çok sesli bir demokrasiye yöneliminin en önemli unsuru çok sesli, çok renkli medyası olmuştur.”

HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ KORUNMALI

 “Gerek Doğan gurubu gerek Demirören grubu Türkiye’nin saygın iş kuruluşlarından biridir ve medyada da yatırımları vardır. Bir ön yargı ile yaklaşmamakla birlikte bu satışın medyada bir tekelleşme yaratacağı, farkı görüşlerin eleştirel görüşlerin medyada kendilerine yer bulmasının daha da zorlaşacağına ilişkin endişeler artmakta. Bizler için önemli olan Türkiye’nin tek sesli olmamasıdır. Her türlü görüşün ifade edilebildiği çoğulcu, özgürlükçü  bir medya ortamına ihtiyaç var. Bunu sadece biz söylemiyoruz bakın basın meslek örgütleri de söz konusu satış haberleri için ‘medya için daha fazla sansür, daha fazla işsizlik’ anlamı taşıyacağı değerlendirmelerinde bulunuyor. Türkiye’de basın özgürlüğü, haber alma hakkı konusunda zaten çok sıkıntılar varken bir de üstüne medyada tekelleşmeden kaçınılmalıdır..”

TEK SESLİ YAYINCILIĞA HERKES KARŞI ÇIKMALI

Çakırözer, satışın dünyadaki Türkiye algısını da olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, “Türkiye’de medyanın tek sesli hale dönmesi iktidar da dahil kimseye yarar sağlamaz. Aksine  içeride ve dışarıda demokrasimizi, itibarımızı daha da zedeleyecektir. Bu satış kararının tarafları ve Türkiye’de demokrasiye, çoğulculuğa, çok sesliliğe inanan herkesin, ülkemizin tek sesliliğe geri dönmesine izin vermeyeceğine inanıyoruz”

ANADOLU BASINI DESEKLENMELİ

Çakırözer konuşmasında yerel basının sorunlarını da giderilmesi çağrısında bulunarak,

“Anadolu’nun sesi oylan yerel basınımızın can damarı olan ilan gelirleri elinden alınmakta. Buna karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz.  Hem yazılı hem de görsel yerel basınımızın güçlendirilmesi için Meclis’e kanun teklifleri, araştırma önergeleri verdik. Tümü de AKP oylarıyla reddedildi. Ama yılmayacağız, yerel basın Anadolu’nun sesidir. Onu güçlü kılmak için var gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.

 

 

 

Yorumlar (0)