CHP’Lİ ÇAKIRÖZER, BAYRAM GÜNÜ GAZETECİ DÜZKAN VE AKADEMİSYEN ÜSTEL’İ ZİYARET ETTİ

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, gazeteci Ayşe Düzkan ve Prof. Dr. Füsun Üstel’i Eskişehir Cezaevi’nde ziyaret etti.

Vekil Haberleri 06.06.2019, 14:18
CHP’Lİ ÇAKIRÖZER, BAYRAM GÜNÜ GAZETECİ DÜZKAN VE AKADEMİSYEN ÜSTEL’İ ZİYARET ETTİ

Düzkan’ın bayramdan önce serbest kalabileceğini belirten Çakırözer, “Denetimli serbestlik için gereken belgeler Eskişehir yerine Hendek cezaevine gönderiliyor. Düzkan adaletin bu şekilde yolunu şaşırması yüzünden bayramı cezaevinde geçirmek zorunda kaldı” dedi. Adalet Bakanlığı ve Anayasa Mahkemesi’nde başvuruları bekleyen Akademisyen Üstel hakkında verilen haksız cezanın infazının durdurulması gerektiğini belirten Çakırözer, “Bayram gününde cezaevindeki tüm gazetecilerin, yazarların, çizerlerin, aydınların özgürlüklerini talep ediyoruz” dedi. Çakırözer, Yargı Reformu’nun basın ve ifade özgürlükleri için bir başlangıç olması gerektiğini belirterek, “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün her geçen gün kan kaybetmesinin nedeni yasalardan çok yasaların baskıcı  yorumlanmasından doğan uygulamalar. Bunun da temel nedeni yargının siyasallaşmasıdır. Artık yasalarda reform, zihniyette devrim gerekiyor” diye konuştu.

Çakırözer, Eskişehir Cezaevi’ndeki gazeteci Ayşe Düzkan ve akademisyen Füsun Üstel’i ziyaret etti.

ADALET YOLUNU ŞAŞIRDI

Çakırözer, Eskişehir Kadın Açık Cezaevindeki Düzkan’ın adalet bürokrasisinde yaşanan bir skandal nedeniyle bayramı cezaevinde geçirmek zorunda kaldığını söyledi. “Gazeteci Düzkan, aslında bayramdan önce denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanarak serbest kalabilirdi. Ancak bunun için gerekli belgeler Eskişehir yerine Hendek Kadın Açık Cezaevine  gönderiliyor. Düzkan adaletin bu şekilde yolunu şaşırması yüzünden bayramı cezaevinde geçirmek zorunda kaldı” diyen Çakırözer, bu hatanın bayramdan sonra düzeltilmesini ve Düzkan’ın özgürlüğüne kavuşmasını istedi.

CEZAEVİNDEKİ KADINLARI DİNLİYOR

Çakırözer, “Kadın çalışmaları ile bilinen gazeteci Düzkan, cezaevinde de kadınların sorunlarıyla ilgileniyor. Cezaevinden çıkan kadınların aileleri tarafından reddedildiğini, pek çok kadının kalacak ev bulmakta bile zorlandığını tespit etmiş. Kadınların cezaevinden sonra topluma adapte olmaları için bu sorununun çözülmesi gerektiğine işaret eden Düzkan çözüm için de sivil toplum kuruluşlarının devreye girebileceğine işaret ediyor” diye konuştu.

ÜSTEL’İN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN İKİ BAŞVURU

Çakırözer Eskişehir Kadın Kapalı Cezaevindeki Prof. Dr. Füsun Üstel’in özgürlüğüne kavuşması için iki başvurusunun olduğunu söyledi. Çakırözer, “Adalet Bakanlığı’ndan açık cezaevine sevk edilmeyi talep ediyor. Anayasa Mahkemesi’ne ise hak ihlali başvurusu yaptı. Özgürlüklerinin ihlal edildiğini, hakkında verilen cezanın infazının durdurulmasını ve tahliyesini talep ediyor. Başvurular bir an önce işleme alınmalı, hakkındaki infaz durdurulmalı ve Üstel özgürlüğüne kavuşmalı” ifadelerini kullandı.

EN TEMEL HAKLARI İHLAL EDİLİYOR

Türkiye’nin artık düşüncelerini ifade eden aydınların cezalandırılması ayıbına son vermesi gerektiğini ifade eden Çakırözer, “Düzkan’ın da Üstel’in de uluslararası sözleşmeler ve anayasa ile güvence altına alınan basın ve ifade özgürlükleri, en temel insan hakları ihlal ediliyor. Bir an önce özgürlüklerine, ailelerine, okurlarına, öğrencilerine kavuşmaları gerekiyor. Sadece onlar değil, bu bayram gününde cezaevindeki tüm gazetecilerin, yazarların, çizerlerin, aydınların özgürlüklerini  talep ediyoruz” dedi.

SORUN YASADAN ÇOK ZİHNİYETTE

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin bu ayıba son verilmesi için bir başlangıç olması gerektiğini ifade eden Çakırözer, “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün her geçen gün kan kaybetmesinin nedeni yasalardan çok yasaların baskıcı yorumlanmasından doğan uygulamalar. Bunun da temel nedeni yargının siyasallaşması. Artık yasalarda reform, zihniyette devrim gerekiyor” dedi.

Yorumlar (0)