banner773

CHP'li Çakırözer 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde tutuklu gazetecilere özgürlük istedi

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, gazetecilerin haberleri, yazıları nedeniyle baskı, sansür, soruşturma ve tutuklamalarla karşı karşıya bırakıldıklarını belirterek, gazetecilerin günlerini bile kutlayamadıklarına söyledi. Çakırözer, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde tutuklu gazeteciler için özgürlük istedi.

Vekil Haberleri 09.01.2019, 14:18 09.01.2019, 14:18
CHP'li Çakırözer 10 Ocak Gazeteciler Günü'nde tutuklu gazetecilere özgürlük istedi

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, gazetecilerin haberleri, yazıları nedeniyle baskı, sansür, soruşturma ve tutuklamalarla karşı karşıya bırakıldıklarını belirterek, gazetecilerin günlerini bile kutlayamadıklarına söyledi. Çakırözer, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde tutuklu gazeteciler için özgürlük istedi.

Türkiye’de 142 gazetecinin tutuklu bulunduğunu dile getiren Çakırözer, eski Milletvekilleri Eren Erdem için de özgürlük çağrısında bulunarak,  “Şu anda tutuklu gazeteci sayısı 142. Bunlardan biri de Parti Meclisi Üyemiz Eren Erdem.  Eren Erdem gizli tanık ifadesiyle 194 gündür haksız, hukuksuz tutuklu.  Geçtiğimiz gün Mahkeme Eren Erdem'i tahliye etti ancak karar altı saat bekletildi, Eren Erdem Silivri zindanının kapısından çıkamadan yeniden tutuklandı. Bu bir talimat yargısıdır ve Türkiye'nin yararına, hayrına değildir. Düşünceyi hapsetme meselesini çözmeden Türkiye’nin hiçbir sorununu çözemeyiz” dedi.

GAZETECİLİK HAPİS, İŞSİZLİK VE EKONOMİK BASKI KISKACINDA

CHP’nin gazeteci kökenli Milletvekili Utku Çakırözer 10 Ocak Gazeteciler Günü’nde düşüncesi, yazısı ve haberi nedeniyle tutuklu tüm gazetecilere özgürlük dileyerek diledi.

Gazetecilerin işsizlik, baskı, tehdit, sansür, erişim engeli, soruşturma, tutuklama, davalar ve ekonomik zorluklar karşısında halkın haber alma hakkı için mücadele verdiğini belirten Çakırözer, “ Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Ancak biz artık Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayamıyoruz. Çünkü, 2018 yılı ülkemizde basın özgürlüğü ve medyanın en karanlık yılı olarak tarihe geçti. Çünkü, basın ve ifade özgürlüğü tutsak, gazeteciler tutsak, yurttaşların haber alma özgürlüğü için mücadele veren basın emekçilerimiz ceza evlerinde.  Uluslararası kuruluşların raporları da bu acı gerçeği açıkça ortaya koymakta. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü 2018 Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında Türkiye, 180 ülke arasında 157’nci sırada. Aynı örgütün yıllık bilançosuna göre Türkiye son 3 yılda üst üste en fazla gazeteciyi hapse atan ülke konumunda. Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) raporuna göre dünyada en fazla tutuklu gazeteci sayısı açısından Türkiye Çin ve Mısır ile birlikte 3 üncü sırada. Türkiye tutuklu gazeteci sayısı açısından Suudi Arabistan’ı bile geçmiş durumda” dedi.

GAZETECİLERİ HEDEF GÖSTERİLEN ÜLKENİN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZ

Türkiye’de gazetecilerin tamamen gazetecilik faaliyeti olan düşünceleri, haberleri, yorumları nedeniyle “Terör Örgütü üyeliği”, “Örgüt Propagandası”, “Cumhurbaşkanına hakaret” gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldığını belirten Çakırözer, “Aralarında Cumhurbaşkanı ve bakanlarının da olduğu birçok yetkili basın kuruluşları ve gazetecileri rahatlıkla tehdit edebilmekte, hatta hedef göstermekte. Yargıya ve RTÜK’e basın kuruluşları ve gazeteciler hakkında dava talimatı verebilmektedir. Bu durum basın özgürlüğü açısından son derece kaygı vericidir” dedi.

TUTUKLU GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK ÇAĞRISI

Haberleri ve düşünceleri nedeniyle gazetecileri işsiz, soruşturma ve davalarla karşı karşıya bırakılan, tutuklanan bir ülkede, gazetecilerin gününü bile kutlayamadığı belirten Çakırözer şu açıklamalarda bulundu:

“Uluslararası basın özgürlüğü sıralamalar karşısında bugün Türkiye’de Çalışan Gazeteciler Günü'nden, basın özgürlüğünden bahsetmemiz mümkün değil. Ancak tüm bu koşullar altında, her türlü zorluğa karşın haber alma hakkımız için özveriyle çalışan tüm meslektaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü yürekten kutluyorum. Basın özgürlüğü, halkın haber alma özgürlüğü demokrasilerin olmazsa olmaz koşuludur. Baskılara, yasaklamalara, tutuklamalar ve cezalara hayır diyor, ceza evlerindeki tutuklu gazetecilerin bir an bir an önce özgürlüklerine kavuşmalarını diliyorum.”

EREN ERDEM TALİMAT YARGISIYLA YENİDEN TUTUKLANDI

Mahkeme kararıyla tahliye edilen ancak tahliye kararından 6 saat sonra yeniden tutuklanan eski milletvekilleri Eren Erdem için de özgürlük çağrısında bulunan Çakırözer, “Eski Milletvekilimiz, Parti Meclis üyesi Eren Erdem gizli tanık ifadesiyle 194 gündür haksız, hukuksuz tutuklu.  Geçtiğimiz gün Mahkeme Eren Erdem'i tahliye etti ancak karar altı saat bekletildi, Eren Erdem Silivri zindanının kapısından çıkamadan yeniden tutuklandı. Bu bir talimat yargısıdır ve Türkiye'nin yararına, hayrına değildir. Düşünceyi hapsetme meselesini çözmeden Türkiye’nin hiçbir sorunun çözemeyiz” dedi.

Yorumlar (0)