CHP'li Burhanettin Bulut'un Elektrik faturası isyanı

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’da fahiş fiyatlara ulaşan ve vatandaşı isyan etme noktasına getiren elektrik faturalarını Meclis gündemine taşıdı. Elektrik faturalarına birçok ilgisiz kalem ilave edildiğini bildiren Bulut, “İktidar olarak elektrik şirketlerinin karına kar katmak yerine, vatandaşı fahiş faturalardan koruyacak düzenlemeler yapmak yönünde bir çalışmanız var mıdır?” diye sordu.

Vekil Haberleri 14.09.2018, 10:24 14.09.2018, 10:24
CHP'li Burhanettin Bulut'un Elektrik faturası isyanı

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Adana’da fahiş fiyatlara ulaşan elektrik faturalarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e sordu.  TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, ekonominin temel girdisi olan ve pek çok ürünün fiyat artışını da tetikleyen elektrik fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 33 ila 45,5 oranında artırıldığını bildirdi.

BİRÇOK İLGİSİZ BEDEL VATANDAŞTAN TAHSİL EDİLİYOR

Bulut, yapılan yeni zamlarla asgari 230 kW/h tüketim üzerinden 4 kişilik bir ailenin aylık elektrik faturasının, vergilerle ve kurumlara kesilen birlikte neredeyse iki katına çıktığını kaydetti. Seçim bölgesi Adana’dan ve birçok ilden tarafına çok sayıda şikayet geldiğini belirten Bulut,  elektrik faturalarına  ‘dağıtım bedeli’ olarak toplulaştırılan kalem içerisine TEİAŞ adına tahsil edilen iletim bedeli, dağıtım şirketleri adına tahsil edilen dağıtım bedeli ve yine dağıtım şirketlerine aktarılan kayıp-kaçak bedeli perakende hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli adı altında birçok ilgisiz bedel ilave edildiğini söyledi.

DAR GELİRLİ VATANDAŞLARIN FATURA İSYANI

Vatandaşın faturasına ayrıca AKP’nin yayın organı haline gelen TRT’ye kesilen payın, Belediye Tüketim vergisi ve tüm bedellerin yeniden vergisi alınarak toplam tutara %18 KDV eklendiğini bildiren Bulut, Elektrik piyasasının özelleştirilmesi, keyfi uygulamalar, dayanılmaz hale gelen kesintiler, kabarık faturalar seçim bölgem Adana’da da kaldırılamayacak bir yük haline gelmiş, dar gelirli vatandaşı isyan etme noktasına getirmiştir. Dağıtım şirketleri karına kar katarken, vatandaşın faturalarına bindirilen yeni kalemler mağduriyeti büyütmüştür” dedi.

BAKAN’A SORULAR

CHP’li Bulut, Bakan Dönmez’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Son 5 yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere Türkiye genelinde ve Adana’da vatandaşın faturasından TRT’ye ödenen pay ne kadardır?

- Son 5 yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere Türkiye genelinde ve Adana’da kayıp kaçak bedeli altında vatandaştan tahsil edilen para ne kadardır?

-Son 5 yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere kullanılan ‘kayıp-kaçak elektrik’ miktarı kaç KW’dır? Devlet, kayıp – kaçak kullanım nedeniyle ne kadar zarara uğramıştır? Elektrik faturasını ödemediği için takip başlatılan abone sayısı nedir?

KAYIP-KAÇAK BEDELİ NEDEN VATANDAŞIN SIRTINDA?

- Kayıp-kaçak bedelini asgari ücretle geçinen, dar gelirli vatandaşın sırtından almak yönünde herhangi bir çalışmanız var mıdır?

- Bakanlık olarak elektrik şirketlerinin karına kar katmak yerine, vatandaşı fahiş faturalardan koruyacak düzenlemeler yapmak yönünde bir çalışmanız var mıdır? KDV’yi indirmek, kurumlara kesilen payları kaldırmak gibi bir hazırlığınız olacak mıdır?

- Son 5 yıl ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç abone kaçak elektrik kullanmaktadır? Kayıp- kaçağın en fazla yaşandığı iller hangileridir?

 

Yorumlar (0)