banner758

CHP'li Burcu Köksal:Elektriğe 4 kez, doğalgaza 3 ayda 3 kez zam yapıldı

Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, gıda fiyatlarının son bir yılda yüzde 49,3 yükseliş gösterdiğini elektriğe son dokuz ayda 4 kez, doğalgaza ise 3 ayda 3 kez zam yapıldığını belirterek zamların en çok dar gelirliyi etkilediğini söyledi.

Vekil Haberleri 21.11.2018, 16:30 21.11.2018, 16:30
CHP'li Burcu Köksal:Elektriğe 4 kez, doğalgaza 3 ayda 3 kez zam yapıldı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Burcu Köksal, son 4-5 yıldan bu yana kişi başına düşen milli gelirin 10 bin doların altında kalarak yerinde saydığını ve dolar bazında da gerilemeye başladığını söyledi.

EN BÜYÜK ZARARI YİNE DAR GELİRLİ VATANDAŞ GÖRÜYOR

Gıda fiyatlarının son bir yılda yüzde 49,3 yükseliş gösterdiğinin önemle altını çizen Milletvekili Köksal, “Gıda fiyatlarındaki bu artış en çok dar gelirliyi etkiliyor. Çünkü tüketim harcamaları araştırmaları en yoksul yüzde 10’luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirasını gıda için yaptığını, en zengin yüzde 10’luk kesimin her 100 liralık harcaması içinde gıdanın aldığı payın ise 13 lirada kaldığını gösteriyor. Bu da bize gösteriyor ki gıda fiyatlarındaki yükselişten en büyük zararı gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda kalan yoksul kesimler görüyor.” dedi.

EKONOMİ ÇÖKTÜ, ZAM ÜSTÜNE ZAM

Elektriğe son dokuz ayda 4 kez, doğalgaza ise 3 ayda 3 kez zam yapıldığını belirten Köksal, “Bu yapılan zamda yine en çok dar gelirliyi vuruyor. Bunun sonucu ise ekonomik çöküş yani resesyondur. Bir ülke ekonomisinin resesyona girdiği 5 alanda ortaya çıkan göstergelere bakılarak değerlendiriliyor. Bunlar ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi, kişi başına düşen milli gelirin durağanlaşması ve gerilemeye dönüşmesi, işsizliğin artması,  ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi, üretim faaliyetlerinin düşmesi.” ifadelerini kullandı.

KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR 10 BİN DOLARIN ALTINDA, İŞSİZLİK YÜKSELİŞTE

Kişi başına düşen milli gelirin son 4-5 yıldan buyana 10 bin doların altında kaldığını ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre işsizliğin her geçen gün arttığına dikkat çeken Köksal, “Bu kriterlere bakıldığında son 4-5 yıldan bu yana kişi başına düşen milli gelir 10 bin doların altında kalmış olarak yerinde sayıyor ve son olarak dolar bazında da gerilemeye başlamış durumda. İşsizlik TÜİK verilerine göre yükselişte üretimde ki duraklamalar ve gerilemeler ekonomi politikalarındaki tutarsızlık ve çelişkiler ekonomi yönetimindeki dağınıklık eklendiğinde Türkiye Ekonomisi için resesyon teşhisi koymak yanlış olmaz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)