CHP’li Burak Erbay: ''Süt üreticimiz, çiftçimiz ve hayvan yetiştiricimiz perişan halde”

Muğla’nın ilçelerine ziyaretlerini devam ettiren CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay Marmaris ve Ula’nın ardından Seydikemer ilçesini ziyaret ederek çiftçilerin sorunlarını dinledi.

Vekil Haberleri 01.10.2020, 11:08
CHP’li Burak Erbay: ''Süt üreticimiz, çiftçimiz ve hayvan yetiştiricimiz perişan halde”

Erbay, “Nereye gitsek çok büyük sorunlarla karşılaşıyoruz. Vatandaş her geçen gün daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Ekonomik kriz, işsizlik, salgın vatandaşımızı içinden çıkılmaz bir duruma sürükledi. Artık hamaset yapmayı bir kenara bırakıp acilen çözüm üretilmesi gerekiyor.” dedi.

CHP Milletvekili Burak Erbay, CHP Seydikemer İlçe Başkanı Cemil Daydır, İlçe Başkan Yardımcısı Zeki Erten, İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Tosunoğlu ve Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Güven ile birlikte Seydikemer merkez, Seydiler, Atlıdere, Ortaköy, Ören, Sahilceylan, Çayan, Paşalı ve Söğütlüdere mahallelerinde çiftçilerle bir araya gelerek sorunları dinledi.

Erbay, günlerdir Muğla’nın birçok ilçesini ve mahallesini ziyaret ettiklerini ve buralarda esnafla, çiftçilerle ve vatandaşlarla görüştüklerini belirterek, “Bu ziyaretlerimizde şu çok açık bir şekilde ortadadır ki büyük bir ekonomik kriz içindeyiz. İktidar her ne kadar rakamlarla oynayarak pembe bir tablo çizmeye çalışsa da gerçek gün gibi orta yerde durmaktadır. İşte çiftçimizin hali. Çiftçimiz üretemez hale gelmiştir. Girdi maliyetleri her gün artıyor. Ancak çiftçimizin ürünü para etmiyor.” dedi.

Toplumun bütün kesimlerinin siyasal iktidarın yanlış ekonomi politikalarının sonucunda ortaya çıkan ekonomik krizin altında ezildiğini ifade eden CHP’li Erbay şöyle devam etti;

Tarımı ithalata teslim ettiler

Tarım üreticilerimiz çok zor şartlar altında, ağır girdi maliyetlerine rağmen üretim yapamaya çalışıyor. Tohuma, gübreye, ilaca ve mazota gelen zamlar karşısında üretim yapamaz duruma geldiler. Ancak artan maliyetlere karşı çiftçimizin ürünleri para etmiyor. Tarımsal üretim bir ülke için olmazsa olmazdır. Bunun en somut örneğini içinde bulunduğumuz salgın döneminde gördük. Bu nedenle tarımsal desteklemelere önem verilmelidir. Ancak siyasal iktidar tarımsal üretime destek vermek yerine ithalata yönelmiş durumda. En son Yunanistan’dan pirinç ithal ettiğimizi öğrendik. Bu ülke kendi kendine yeten bir tarım ülkesiyken tarım ürünü ithal eden bir ülke durumuna düştü. Bu durum tarımımızı bitirmektedir.

Çiftçimizin omuzlarındaki maliyetler azaltılmalıdır

AKP iktidarı döneminde tarım arazilerimiz yaklaşık yüzde 13, ülkemizdeki çiftçi sayısı da yaklaşık yüzde 45 oranında azalmış durumdadır. Seydikemerli tarım üreticisi artan maliyetler karşısında ezilmektedir. Domates üreticisi çiftçilerimiz, emek vererek ürettikleri domatesin kilosunun 60 kuruş ile 1 TL ye alıcı bulmasından şikayetçi. Bu fiyatlarla satılan domates maliyeti dahi karşılamıyor. Maliyetler neredeyse yüzde 100 artıyor ancak ürün fiyatı bir türlü artmıyor. Köylümüzün bize ilettiği önemli bir sorunda her ürün için ayrı su bedeli alınmasıdır. Tarlasına ektiği her ürün için su bedeli alınması zaten çok zor koşullarda üretim yapan çiftçimiz için önemli bir ek maliyet getirmektedir. Bu nedenle çiftçilerimiz her yıl için bir kere su bedeli alınmasını istemektedir.

Hayvancılıkla uğraşan köylümüz zor durumda

Seydikemer’de hayvancılıkla uğraşan köylülerimizi de ziyaret ettik. Onların durumu da iç açıcı değil. Süt üreticisi zor durumda. Sütün litresi 2.30 TL olarak açıklandı. Sütün litre fiyatına zam gelmiyor ama tonu 650-700 TL olan saman bugün 940-950 TL’ye yükselmiş durumda. Saman ve yem fiyatları sürekli artıyor. Süt üreticisi bir litre süte ancak bir kg yem alabiliyor. Siyasi iktidar süt üreticisine destek vermiyor. Daha önce 25 kuruş olan litre başı destekleme şimdi 10 kuruşa düşürüldü. Ayrıca devletin verdiği buzağı desteği de 2019 yılından beri ödenmiyor. Bu nedenle birçok üretici hayvancılığı bırakıyor. Geçtiğimiz yıl bir milyon süt hayvanı kesildi. Ülkemizde süt üretilirken ve bu sütlerden en kaliteli peynirler yapılırken Venezuela’dan bin 500 ton peynir ithal etme kararı aldı AKP iktidarı. Kendi çiftçisi ve hayvancısı yok olmak üzereyken bunları yapmak ihanettir.

Çiftçimizin refah ve huzur içinde olacağı günler çok yakın

Hiç durmadan köy köy dolaşmaya çiftçimizin sorunlarına çözüm üretmeye, onların sorunlarını dile getirmeye devam edeceğiz. Açık bir şekilde görülmektedir ki, AKP’nin yanlış tarım politikaları sonucunda mağdur olan çiftçimiz isyan etmektedir. Bıçak kemiğe dayanmıştır. Üreticimizin erken ya da zamanında yapılacak bir seçimde gereken cevabı sandıkta vereceğini görüyoruz. CHP iktidarında köylümüz yeniden milletin efendisi olacak ve hak ettiği değeri görecektir. Köylümüz üretecek ve nefes alacaktır. Bu zor günler de geçecek. Çiftçimizin emeğinin, alın terinin karşılığını alacağı günler çok uzak değildir.

Yorumlar (0)