CHP'li Burak Erbay: AB üyeliği vazgeçilmez bir hedeftir

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun ziyareti ile ilgili açıklamada bulunan CHP Muğla Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, “Türkiye’nin AB üyelik süreci hakkında karşılıklı bilgi alış verişinde bulunduk.

Vekil Haberleri 05.10.2018, 13:31 05.10.2018, 13:31
CHP'li Burak Erbay: AB üyeliği vazgeçilmez bir hedeftir

Partimizin Türkiye’nin AB üyeliğine bakışını ve bölgeye dair politikalarını anlattık.  Çok olumlu bir görüşme oldu. Türkiye’nin AB üyelik sürecinin bir an önce yeniden canlanması gerekmektedir. Bizim ülke olarak amacımız Mustafa Kemal Atatürk’ün göstermiş olduğu gelişmişlik seviyesine ulaşmaktır. CHP olarak hedefimiz, vatandaşlarımızın demokrasinin, insan haklarının, evrensel değerlerin hakim olduğu, refah seviyesi gelişmiş bir ülkede yaşamasıdır. Bu hedefimize en yakın örnek ise AB üyeliğidir. Bu nedenle AB üyeliği bizim için vazgeçilmez bir hedeftir.” dedi.

 

Avrupa Birliği ve Avrupa Komisyonu üyelerinden oluşan AB Türkiye Delegasyonu, CHP Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ve CHP AB Uyum Komisyonu üyelerini TBMM’de ziyaret etti.

Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye Dairesi Başkanı Bernard Brunet, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi Türkiye Dairesi Başkanı Thomas Frellesen, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Bölümü Başkanı Eva Horelova, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi Türkiye Dairesi Aske Bonde, Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye Dairesi Sarah Lambert, Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye Dairesi Hélène Bourdieu, Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Genel Müdürlüğü Türkiye Dairesi Yolanda San José ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Danışmanı Ömer Fazlıoğlu’nun yer aldığı heyet, CHP Dış İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz başkanlığında, CHP AB Uyum Komisyonu üyeleri Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, İstanbul Milletvekili Dr. Sibel Özdemir, Balıkesir Milletvekili Dr. Fikret Şahin ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ile bir araya gelerek Türkiye’nin AB süreci ile Türkiye’de ve bölgede yaşanan gelişmeler hakkında görüşmede bulundu.

AB heyeti görüşmesi sonrasında değerlendirmelerde bulunan CHP’li Erbay, “Biz CHP olarak AB uyum sürecini canlandıracak, AB ile ilişkilerimizi geliştirecek politikalar üretilmesi, sosyal kültürel projelerin oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim hedefimiz kurucumuz Atatürk’ün göstermiş olduğu muasır medeniyetler seviyesidir. Bu seviye hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlükleri, ekonomik gelişmişlik, toplumsal barış ve refahtır. Bizim hedeflediğimiz bu kriterlere şu an için en yakın örnek AB’dir. Bu nedenle AB üyelik hedefinin asla terk edilmemesi, bu sürecin yeniden canlandırılması ve uyum sürecine dair gerekli adımların atılarak yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.” dedi.

Gelişmiş dünyaya adapte olmalıyız

Ortadoğu gibi sürekli kaosun ve çatışmanın hakim olduğu bir bölgenin yanı başında olan bir ülke olarak demokrasinin, insan haklarının gelişmediği ülkelerin ne halde olduğunu yakından görmekteyiz diyen Erbay, “Göçlere baktığımızda insanların demokrasinin, insan haklarının, özgürlüklerin ve toplumsal refahın ileri seviyede olduğu Avrupa ülkelerini tercih ettiği görülmektedir. Biz her ne kadar Ortadoğu bölgesiyle tarihi bağlarımız olsa da yüzünü Avrupa’ya dönmüş, ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel, askeri birçok alanda ilişkiler geliştirmiş bir ülkeyiz. Artık yüzümüzü başka yöne çevirmek ülkemizi de Ortadoğu ülkelerinin içinde bulunduğu kaosun bir parçası haline getirecektir. Bu nedenle hedeflediğimiz AB üyeliği için var gücümüzle çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Küreselleşen dünyada yalnız kalamayız

21. yüzyılda küreselleşen dünyada ülkelerin artık tek başlarına politika belirlemelerinin imkanı kalmadığını vurgulayan Erbay, “Ülkelerin tek başlarına kalmaları içinde bulunduğumuz dünya şartlarında mümkün değildir. Dünya’da yeni ittifaklar ve birlikler kurulmakta ekonomik, siyasi, askeri işbirlikleri geliştirilmektedir. Ancak ne tür bir birliğin ya da ittifakların içinde bulunulacağı da çok önemlidir. Bizim Türkiye olarak muasır medeniyet seviyesini hedeflememiz nedeniyle içinde bulunmak istediğimiz birlik tabi ki AB’dir. CHP olarak, hangi birliğin veya ittifakın içinde yer alırsak alalım temel kriterimiz kuruluş değerlerimizden ve ülke çıkarlarımızdan taviz vermeden, teslimiyetçi bir anlayışla değil eşit ülke statüsünde yer almaktır. AKP’nin yaptığı gibi tutarsız ve ilkesiz bir şekilde bir yandan bütün tavizleri vermek diğer yandan tamamen ilişkileri koparmak, uluslararası ilişkilerin doğasına uygun olmayan, yanlış bir tutum olur.” şeklinde konuştu.

Popülist söylemlerden ve kavgacı dilden kaçınmak gerekir

AB üyelik hedefinin iç politika malzemesi yapılmadan bir devlet politikası olarak yürütülmesi gerektiğini belirten Erbay, “AKP iktidarı, AB sürecini iç politika malzemesi olarak kullanmaktadır. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde AB üyeliği ile ilgili olarak yaptığı ’AB’yi 81 milyona sorarız’ açıklaması da tam olarak iç politikaya yönelik popülist bir söylemdir. Bu tür söylemlerle AB sürecinin iç politika malzemesi olarak kullanılması doğru değildir. AB ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesi için iç politikaya yönelik kaygılarla yapılan popülist politikaları ve kavga dilini bir kenara bırakarak gerekmektedir.” diye konuştu.

İlişkileri geliştirecek projeler üretmeliyiz

Erbay, AB üyeliğinin yıllardır süren bir süreç olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “AB ile ekonomik, siyasal, sosyal, turizm gibi birçok alanda güçlü ve köklü ilişkilerimiz var. Bu ilişkiler gelecekte de devam edecek. Bu uzun süreçte AB kriterlerine uyum sağlamak için, kimi zaman doğru kimi zaman yanlış, birçok yasa çıkarıldı ve düzenleme yapıldı. Ancak son yıllarda bu sürecin bir tıkanma yaşadığını görmekteyiz.  AB Uyum Komisyonu’nun CHP’li üyeleri olarak bu sürecin yeniden canlanması için çalışmalara güçlü bir şekilde katılacak, AB üyesi ülkelerle sosyal, kültürel ilişkileri geliştirecek projeler üreterek ülkemizin tanınırlığını artıracağız. Türkiye’nin AB sürecinde ilerleme sağlaması için gayret göstereceğiz. AB parlamentosu içindeki sosyal demokratlarla ilişkileri geliştirerek üyelik sürecinde önemli adımlar atmayı amaçlıyoruz.”

 

Yorumlar (0)