CHP'li Bulut: Esnafın ödemesi gelen borçları ötelenmeli, Ekim ayı dert ayı olmasın

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi nedeniyle iş hacmi düşen esnafın ötelenen ödemelerinin ertelenmesini istedi. Bulut, “Ekim, esnaf için dert ayı olmasın. Pandeminin etkileri hala sürüyor. Esnafın nefes alması için faizsiz kredinin yanı sıra nakdi yardım yapılmalı, ödemesi gelen borçlar ötelenmeli ve yapılandırılmalıdır” dedi.

Vekil Haberleri 07.10.2020, 10:07 07.10.2020, 10:10
CHP'li Bulut: Esnafın ödemesi gelen borçları ötelenmeli, Ekim ayı dert ayı olmasın

Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türkiye’de ekonomideki daralma ve ekonomik krizin, pandemi nedeniyle iş hacminin düşmesi, koronavirüs tedbirleri kapsamında birçok esnafın iş yerinin kapatılmasının, kent ve ülke ekonomisine sağladığı katma değerle ekonominin bel kemiği olan esnaf ve sanatkarları derinden sarstığını belirtti.

ESNAF ZOR DURUMDA

Kira, stopaj, faturalar, SGK ve Bağ-Kur borçlarıyla boğuşan esnafın zor durumda olduğunu kaydeden Bulut, koronavirüs nedeniyle ötelenen vergilerin, Bağ-Kur borçları ve esnafın kamu bankalarından çektiği kredilerin gününün geldiğini bildirdi. Bulut, Ekim ayı içerisinde esnafı yüklü ödemeler beklediğini, ancak pandeminin sürmesi nedeniyle, ekonomik olarak darboğazda olan esnafın borçlarını ödemesinin mümkün görünmediğini kaydetti.

YARDIM ELİ UZATILMALI

Esnafın desteklenmesi, varlığını devam ettirebilmesinin ekonomimizin, ülkemizin geleceği açısından önemli olduğunun altını çizen Bulut, esnaf ve sanatkarların içerisinde bulunduğu maddi sıkıntılardan kurtulması için bir an önce yardım eli uzatılması gerektiğini söyledi. CHP’li Bulut, “Ekim, esnaf için dert ayı olmasın. Pandeminin etkileri hala sürüyor. Esnafın nefes alması için faizsiz kredinin yanı sıra nakdi yardım yapılmalı, ödemesi gelen borçlar ötelenmeli ve yapılandırılmalıdır” dedi.

BORÇLAR ÇOĞALDI

Ekonomik krizi rakamlarla anlatan Bulut, iktidarın, salgına karşı alınan önlemler nedeniyle işini kaybeden, işini kaybetmediği halde geliri azalan, zorunlu izne çıkarılan vatandaşlara temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için bankalardan borçlanmayı adres göstermesi vatandaşların bankalara olan borcunun yılın ilk 9 ayında yüzde 36,5 oranında büyümesine yol açtığını söyledi.

KOBİ’LER ETKİLENDİ

Bulut, yaşanan salgın sürecinden en fazla etkilenen küçük ve orta boy işletmelerin bankalara olan kredi borçlarının ise 846 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydetti. KOBİ’lerin bankalara olan kredi borçlarının 845,8 milyar TL olduğunu, KOBİ kredilerinde yılbaşından bu yana 230,4 milyar liralık (yüzde 37,4 oranında) büyüme yaşandığını belirten Bulut, “KOBİ’lerin zamanında ödeyemediği kredi borçlarının 59,3 milyar lira olduğunu söyledi.

VATANDAŞ BORCU BORÇLA KAPATIYOR

Vatandaşın da borcu borçla kapattığını kaydeden CHP’li Bulut, “Vatandaşın borcu yılbaşından bu yana 4,9 milyar lira artarak 806,2 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 674,2 milyar lirası tüketici kredilerinden, 132 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanıyor” dedi. Vatandaşın da esnafın da zor durumda olduğunu belirten Bulut, iktidarın pandemi süresince esnafa ve vatandaşa sahip çıkması gerektiğini kaydetti.

Yorumlar (0)