CHP'li Bulut: Bu Düzenleme Sağlıkta Şiddeti Önlemez

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, iktidarın sağlıkta şiddeti önleme iddiasıyla getirdiği yasanın, sağlık emekçilerine yönelik şiddeti durduramayacağını söyledi. Sağlıkta Şiddet Programı’ndan önce sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin yok denecek kadar az olduğunu kaydeden Bulut, iktidarın hekimleri hedef gösteren söylemlerinin, haksız performans uygulamasının şiddetin baş sorumlusu olduğunu bildirdi.

Vekil Haberleri 08.11.2018, 14:06 08.11.2018, 14:06
CHP'li Bulut: Bu Düzenleme Sağlıkta Şiddeti Önlemez

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda sağlıkta şiddet ile ilgili 24. Maddeyi değerlendirdi. Sağlıkta şiddette, şiddet gören hekimlerin yaşadıklarının komisyonda dinlenmesi gerektiğini belirten Bulut, çözüm yolunda atılacak adımların eksik kaldığını bildirdi.  

SDP’DEN ÖNCE ŞİDDET YOK DENECEK KADAR AZDI

Toplumda yaptıkları iş itibariyle bazı mesleklerin korunması gerektiğini belirten Bulut, milletvekilleri için kürsü bağımsızlığı, savcı ve hakim için güvenlik ne kadar önemliyse doktor için de aynı hassasiyetin gösterilmesini istedi. Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan önce sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin yok denecek kadar az olduğunu kaydeden Bulut, “Hekime gitmeyi kolaylaştırırken, performans uygulamasıyla, hekimleri hedef gösteren söylemlerle de mesleklerini kıymetsiz hale getirdiniz” dedi.

HEKİMLİK MESLEĞİ HEDEF GÖSTERİLİYOR

Türkiye’de bir kriz karşısında iktidarın bir suçlu yaratma psikolojisi içine girdiğini belirten Bulut, şöyle devam etti:

Dolar’ın yükselmesinin nedeni dış güçler, ekmeğin zamlanmasının nedeni rantçılarmış gibi bir algı yaratılıyor. Hekimlere yönelik de uzun süredir böyle bir politika var. Bu konuda TBMM önceki dönemde de bir yasa çıkardı. Ancak yasa yeterli olmadı. Bu çıkardığınız yasada da aynı olacak. Çünkü önümüzde konunun anlamını yakalayamamış bir yasa düzenlemesi var. Burada yapılması gereken, sağlıkta şiddetin ihtisas komisyonlarında, konunun taraflarıyla, sivil toplumla hep beraber tartışılması olmalıdır.

 

 

MESLEK ODALARI PAYDAŞ OLMALI

Sivil Toplum Örgütleri ve meslek odaları ile çalışmanın çok önemli olduğunu örnekle anlatan Bulut,  “Türkiye’de antibiyotik tüketiminin çok yüksek olduğu konuşuluyor, bir realite zaten, var, rakamsal olarak var. Türkiye’de ilaç sarfiyatı tümüyle kayıt altında. Yüzde 42’lerdeyken yine bir meslek odasıyla, bir meslek kuruluşuyla bu oran düşürüldü. Bu meslek kuruluşlarının içerisinde tabipler de var, eczacılar da var, basın da var” dedi.

MADDE GERİ ÇEKİLMELİ

Meslek odalarının kamucu yapısının, siyaset yapma şeklini de değiştirdiğini belirten Bulut, meslek odalarının ticarethaneler gibi toplumsal rantı kendi çıkarı için değil, toplum için kullandığını bildirdi. Bulut, toplumsal bir refaha, toplumsal barışa yönelik yapılan çalışmaların bir faydaya dönüşmesi için ön yargıların, siyasi kaygıların bir kenara bırakılması gerektiğini kaydetti.  CHP’li Bulut, sağlıkta şiddete yönelik maddenin ihtisas komisyonlarında tekrar değerlendirilmesi için geri çekilmesini talep etti. Bulut’un önerisi AKP oylarıyla reddedildi.

 

Yorumlar (0)