CHP’li Bülbül’ün verdiği kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül’ün, Meclis’te çalışan danışmanların işsizlik sigortasına tabi olmasını gerektiği yönünde verdiği kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Vekil Haberleri 10.02.2021, 15:30 10.02.2021, 15:33
CHP’li Bülbül’ün verdiği kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP’li Bülbül’ün 2019 yılında Meclis’te çalışan danışmanlarla ilgili verdiği kanun teklifi dün Genel Kurul’a indi. Bülbül konuyla ilgili yaptığı konuşmasında, “Danışmanlar 657 sayılı Kanun'un çerçevesinde memur ve sözleşmeli olarak kabul görmüyor ama hukuki durumları 4857 sayılı Yasa'ya da uymuyor. Bu nedenle işçilerin yararlandığı iş güvencesi ve diğer haklardan da ne yazık ki yararlanamıyorlar. Kısacası bu emekçi arkadaşlarımızı nereye koyacağımızı bir türlü bilemiyoruz” dedi.

Konuşmasında danışmanların yoğun mesailerine dikkat çeken Bülbül, “Mecliste biz milletvekilleri olarak ve parti grupları yasama hizmetlerinin yürütülmesinde yardımcı olmak için uzun yıllardır sözleşmeli personel istihdam ediyoruz. Parti gruplarında görevli grup danışmanı ve danışman arkadaşlarımız bizlerin çalışma temposuna göre uzun saatler mesai yapıyorlar. Üstelik, sık sık bizlerle birlikte il dışına çıkıyorlar. Kısacası, bu çalışma arkadaşlarımızın geceleri gündüzleri belli değil. Hatta salgın döneminde bile diğer çalışanlar dönüşümlü çalışma sistemine girdiği, esnek mesai sistemine döndüğü hâlde danışmanlar için bu durum söz konusu değildi.” dedi.

Danışmanların diğer haklarının da ayrıca iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Bülbül, “Bu arkadaşların ne tazminatları ne iş güvenceleri ne de işsizlik sigortaları var. Arkadaşlarımızın Meclisteki görevi, birlikte çalıştıkları milletvekilinin görevi bittiğinde, milletvekili istifa ettiğinde, milletvekilliği düşürüldüğünde ya da milletvekili hayatını kaybettiğinde, yani beklenmeyen ve öngörülemeyecek nedenlerle sona erebiliyor. Personelin iş sözleşmesinin sona ermesi personel için telafisi güç, zararlı sonuçlar çıkarıyor. Hatta öngördüğümüz şekilde bu kişilerin sadece kendileri değil, aileleri de zor durumda kalıyor” dedi.

Tüm bunlar kapsamında danışmanlara çalışma haklarının acilen verilmesi gerektiğini ifade eden Bülbül, “Milletvekillerinin eli kulağı olan ve bizlere birçok konuda yaşamsal yardımlarda bulunan personelin iyi şartlarda çalışmaları, onların kendilerini emniyette hissetmeleri psikolojik olarak çalışma sistemini de etkiliyor. Kendilerine bağlı olmayan sebeplerle görevlerinin sona ermesi durumunda bir güvence altında olmaları çok önemli. Eğer Mecliste kendi yol arkadaşlarımızın iş güvenliğini sağlamazsak biz vatandaşın iş güvenliğini nasıl sağlayacağız? Emekten yana, emekçiden yana tavır koymak bir siyasi tercih sorunudur” şeklinde konuştu.

CHP’li Bülbül’ün verdiği kanun teklifi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Yorumlar (0)