banner773

CHP'Lİ BÜLBÜL: KANSER VAKALARI ARAŞTIRILSIN

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın ilindeki kanser vakalarının araştırılması, nedenlerinin tespiti ve mümkün mertebe vakaların engellenmesi için geliştirilecek sağlık politikasının oluşturulması için araştırma önergesi verdi. Önergenin gerekçesinde, Aydın’da işletilen Jeotermal santraller, maden ocakları ve fabrikalar nedeniyle kentte hava, toprak ve suyun kirlendiğini belirten Bülbül, “Menderes nehrinden alınan su örneklerinde toksik-zararlı etkiye sahip klor elementi, bitki örneklerinde yapılan laboratuvar analizlerinde ise ağır metaller saptanmış ve nehirden toprağa topraktan tarımsal ürünlere oradan da insana ulaşan zararlı maddelerin insan sağlığını etkilediği, kanser riskini arttırdığı belirlenmiştir” dedi.

Vekil Haberleri 18.02.2019, 14:54 18.02.2019, 14:54
CHP'Lİ BÜLBÜL: KANSER VAKALARI ARAŞTIRILSIN

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aydın ilindeki kanser vakalarının araştırılması, nedenlerinin tespiti ve mümkün mertebe vakaların engellenmesi için geliştirilecek sağlık politikasının Yüce Meclisimizce belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

 

                                                                                                                      Süleyman BÜLBÜL

                                                                                                                       Aydın Milletvekili

 

Gerekçe;

 

Aydın ilinde uzun yıllardır kanser vakası sık görülmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı son veri olan 2014 yılına ait verilere göre, Aydın Kamu Hastanelerine yatan kanserli hasta sayısı Türkiye ortalamasının yüzde 34’ünden daha fazladır. 2013-2015 döneminde Aydın Onkoloji Merkezine başvuran kanserli hasta sayısı bir önceki iki yıllık döneme göre yüzde 75 artmıştır. TÜİK’in 2010-2013 arası verilerine göre ise Türkiye’de kansere bağlı ölümler yüzde 18 iken, bu sayı Aydın’da yüzde 42’dir.

 

Verilerin yakın döneme ait olmaması, mevcut durumda riskin hangi boyutlara ulaştığının bilinmemesi de önemli bir sorunken, yukarıdaki veriler ışığında Aydınlıların bu denli yüksek kanser riski taşıması halk sağlığı sorumluluğu açısından ivedilikle müdahale edilmesi gereken bir durum olduğunu ortaya koymaktadır.

 

Bu durumun nedenlerinim başında ise Aydın’da işletilen Jeotermal santraller, maden ocakları ve fabrikalar gelmektedir. İşletmeler nedeniyle kentte hava, toprak ve su kirlenmiştir. Menderes nehrinden alınan su örneklerinde toksik-zararlı etkiye sahip klor elementi, bitki örneklerinde yapılan laboratuvar analizlerinde ise ağır metaller saptanmış ve nehirden toprağa topraktan tarımsal ürünlere oradan da insana ulaşan zararlı maddelerin insan sağlığını etkilediği, kanser riskini arttırdığı belirlenmiştir.

 

Bunun yanı sıra kansere yakalanma oranının Türkiye oranından yüksek olduğu kentte hastaneler de yetersizdir. Aydın’da bazı ilçelerde tam teşekküllü devlet hastanesinin bulunmaması bile söz konusu ihmale net bir kanıt sunmaktadır.

 

Bu bağlamda; Anayasa’nın 98, Meclis İç Tüzüğü’nün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması kurularak Aydın ilindeki kanser vakalarının araştırılması, nedenlerinin tespiti ve mümkün mertebe vakaların engellenmesi için geliştirilecek sağlık politikasının belirlenmesi Yüce Meclisimizin görevleri arasındadır. Bu nedenle Meclis Araştırma açılmasının yerinde olacağız kanısındayız.

Yorumlar (0)