CHP'Lİ BUDAK: VATAN TOPRAĞI ACİL KAYNAK İÇİN HEBA EDİLEMEZ

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, ekonomik kriz ortamında özellikle Akdeniz ve Ege koylarında şeffaf olmayan süreçlerle gündeme gelen yabancılara satışların teşvik edilmesini Meclis gündemine taşıdı. Acil kaynak beklentisiyle yabancılara mülk satışlarının popüler furyaya dönüştürülmesine tepki gösteren Budak, Katar başta olmak üzere ülke genelinde yabancı kişiler ve şirketlere satışlarla ilgili son verileri istedi.

Vekil Haberleri 08.10.2018, 11:06 08.10.2018, 11:06
CHP'Lİ BUDAK: VATAN TOPRAĞI ACİL KAYNAK İÇİN HEBA EDİLEMEZ

Budak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, Türk vatandaşlığını hak etmek için alınması gereken asgari taşınmaz bedelinin 1 milyon dolardan 250 bin dolara indirildiğini, ayrıca yabancıya konut satışının döviz kazandırıcı işlemlerden sayılmasına için çalışma yapıldığını vurguladı. Ege ve Akdeniz’de bazıları kamunun elindeyken tasfiye edilen çok değerli koylardaki tesislerin Katarlılara satılacağına dair iddiaların yanıtsız kaldığını belirten Budak, şu değerlendirmeyi yaptı:

 

EGE BÖYLE SATILMIŞTI

 

“Boğazın incisi onlarca yalıya Katar ve Dubai emirliklerinden taliplerin olduğu bilinmektedir. 30 civarındaki yalı da tarihi eser niteliğindedir. 19. yüzyılın ortalarında Avrupa devletlerinden borç almaya başlayan Osmanlı Devleti de ağır borç yükünün faizi altında ezilince bu yöntemi uygulamıştır. Bilindiği gibi Abdülaziz 1867’de çıkardığı kanunla borç veren yabancıların alacaklarına karşılık toprak edinmelerini olanak sağlayan kanunu çıkarmıştır. Tarihi belgeler, Cumhuriyet öncesinde Ege bölgesinde 6 milyon dönüm arazinin yabancıların eline geçtiğini göstermektedir.

 

Tarihi süreçler bize acı şekilde göstermiş tir ki; egemenliğin üzerine kurulduğu vatan toprağı bağımsızlığın, özgürlüğün temelidir ve dönemsel krizlerde günü kurtarma politikalarına heba edilemez. Cari işlemler ve bütçe açığını finanse etme kaygısıyla yabancılara ölçüsüz ve orantısız satışlarla topraklarımız üzerindeki egemenlik hakkımız riske atılmamalıdır.”

 

NERELERDE YASAL SINIRI GEÇTİ?

 

Budak’ın önergesinde yanıt istediği bazı sorular şöyle:

 

“2006-2018 arasında, yıl bazında ülkemizde yabancı gerçek ve tüzel kişilere kadar taşınmaz satılmıştır? 81 il bazında yabancı gerçek ve tüzel kişilere satılan taşınmazların miktarları nedir? Yabancı gerçek ve tüzel kişilere satılan taşınmazların ülkelere dağılımı nasıldır? Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin edindiği taşınmazların oran olarak yasal sınırın üzerine geçtiği ilçeler var mıdır? Yabancıların en çok taşınmaz edindikleri ilk 10 ilçede yabancı gerçek ve tüzel kişilere satılan taşınmazların ilçe yüzölçümüne oranı nedir? Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin en fazla taşınmaz edindiği ilk on ilimiz hangileridir? Bu illerde yabancılara satılan taşınmaz alanların imarlı alanlara oranı nedir? Antalya’da ilçe bazında yabancı gerçek ve tüzel kişilere satılan taşınmazların sayısı kaçtır ve hangi ülke vatandaşlarına satış yapılmıştır? Geçmişte Suriyelilere satıştan dolayı yüzde 10 sınırının aşıldığı Hatay, Kilis ve Mardin illerinde yabancılara satılan mülklerin sayısı ve toplam taşınmaz alanı ne kadardır?”

 

Yorumlar (0)