CHP'Lİ BUDAK: KONKORDATODA ALACAKLILAR MAĞDUR EDİLMESİN

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, konkordato ilan eden şirket sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “Konkordato ilan eden şirket sayısının her geçen gün artması, Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu çıkmazı göstermesi açısından kaygı verici olmakla birlikte bir takım mağduriyetleri ve sorunları beraberinde getirmesi açısından da oldukça endişe vericidir. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın açıkladığı rakamlara göre konkordato ilan eden firma sayısı bir ayda 2,5 kat artmıştır. Konkordato ilan eden şirket bir yana, bir de o şirketten alacağı bulunanları gözeten bir düzenleme ne yazık ki yapılmadı. Özellikle alacaklı KOBİ’lerin dayanma gücü her geçen gün azalıyor” dedi.

Vekil Haberleri 14.12.2018, 15:00 14.12.2018, 15:00
CHP'Lİ BUDAK: KONKORDATODA ALACAKLILAR MAĞDUR EDİLMESİN

Konuya ilişkin TBMM Başkanlığına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi veren Budak, şu ifadelere yer verdi:

“TBMM’de geçen haftalarda görüşülen torba kanun olan Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanunu konkordatoyu içeren düzenlemeler yaptıysa da alacaklıları koruyan bir düzenleme getirmedi. Oysa konkordatonun ilanının bir mağduru da alacaklarını tahsil edemeyenlerdir.

Bazı firmalar konkordato sürecini gizlilik içerisinde yürütmektedirler. Firmanın konkordato talebinden haberdar olmayan ve bu firmaya mal veya hizmet satmaya devam eden şirketlerin konkordato kararından sonra teminatları boşa çıkmakta, alacaklarını tahsil edememektedir. Bu durumdaki şirketler de ya konkordatoya gitmekte ya da çok zor duruma düşmektedir. Özellikle KOBİ niteliğini taşıyan alacaklıların dayanma gücü kalmamaktadır. Sayın Bakan’ın bir ay arayla açıkladığı konkordato ilan eden firma sayısının 2, 5 kat artması da işin boyutlarının ne kadar büyük olduğunun göstergesidir. Kısa vadede bu durumu önleyecek yasal bir önlem alınmazsa piyasada adeta bir domino etkisi yaratmasından endişe ediyoruz.”

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:

“Konkordato halinde alacaklıları da koruyacak bir düzenleme çalışması var mıdır? Konkordato ilan eden firmaların ertelemeye tabi olan toplam borç tutarı ne kadardır? Önümüzdeki aylarda konkordato sayısında katlanarak artışın devam etmesi beklenmekte midir? İlan edilen konkordatolar dışında, konkordato başvurusu sayısı nedir? Konkordato başvurularının ve ilanlarının sektörlere göre dağılımı nedir? Konkordato başvurularının ve ilanlarının illere göre dağılımı nedir? Konkordato ilan eden firmalar içerisinde KOBİ’lerin oranı yüzde kaçtır?”

Yorumlar (0)