CHP'Lİ BUDAK: ANTALYA'DA ÇİFTÇİLER TARIMDAN ÇEKİLİYOR

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya’nın Haziran 2017-2018 dönemini kapsayan bir yıllık sürede sigortalı çiftçi sayısının en fazla azaldığı il olduğunu söyledi. Aynı dönemde sigortalı işçi sayısında en fazla artış olan ikinci ilin Antalya olduğuna dikkat çeken Budak, “Türkiye’de tarımın kalbinin attığı şehir olan Antalya’nın sadece son bir yıl içinde en fazla sigortalı çiftçi sayısının azaldığı il olması, bütün Türkiye açısından son derece kaygı verici bir durumdur. Çiftçimizin toprağından vazgeçip işçi olmak için büyük şehirlere göçtüğünün tescilidir. Tehlike çanları sadece Antalya için değil Türkiye için çalıyor” dedi.

Vekil Haberleri 25.10.2018, 10:47 25.10.2018, 10:47
CHP'Lİ BUDAK: ANTALYA'DA ÇİFTÇİLER TARIMDAN ÇEKİLİYOR

Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Ekonomi Araştırmaları Vakfı (TEPAV)’ın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Temmuz 2018 verilerinin değerlendirildiği İstihdam İzleme Bülteni 76. Sayısında mevsimsellikten arındırılmamış verilere göre Antalya’nın, Haziran 2018’de bir önceki yılın aynı dönemine göre 3.361 azalışla sigortalı çiftçi sayısının en çok azaldığı il olduğu belirtiliyor. Çiftçilerimiz tarımsal hayattan çekilirken, yine aynı dönemde Antalya 51 bin artışla sigortalı ücretli sayısının en hızlı yükseldiği ikinci il oldu. Bu da gösteriyor ki tarımda başından beri sürdürülen yanlış politikalar sonucunda Antalyalı çiftçiler artık tarımdan vazgeçmiştir. Çiftçilerimizin artık son çare toprağından vazgeçip işçi olarak büyük şehirlere göçtüğünün tescilidir. Türkiye’de tarımın kalbinin attığı şehir olan Antalya’nın sadece son bir yıl içinde en fazla sigortalı çiftçi sayısının azaldığı il olması, bütün Türkiye açısından son derece kaygı verici bir durum. Artık tehlike çanları sadece Antalya için değil Türkiye için çalıyor.

ESNAF DA ÇAREYİ İŞÇİ OLMAKTA BULDU

Yine son bir yılda İstanbul ve Ankara’dan sonra esnaf sayısının en çok azaldığı üçüncü il 3.941 azalış ile Antalya oldu. Yanlış ekonomi politikaları, liyakatsiz yönetim çiftçiyi de esnafı da iflas ettirdi. Antalyalı esnafı turistler de kurtarmıyor. Binlerce esnafımız kepenk indiriyor. İktidarın artık kriz vardı yoktu tartışmalarına son verip çiftçinin ve esnafın sesini duyması ve acil önlem alması gerekiyor.”

Budak önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Nüfusun artış göstermesine karşılık Antalya’da tarım alanındaki bu hızlı istihdam kaybı neden kaynaklanmaktadır? Tarım alanındaki istihdam kaybı son bir yıl içinde Antalya’daki tarımsal üretime etkisi nedirAynı şekilde esnafın iş yerini kapatma gerekçeleri konusunda bir çalışma yapılmakta mıdır? Bu saptamalar doğrultusunda Antalya’da tarımsal üretimden ve ticari girişimcilikten çekilme sürecini tersine çevirmeye yönelik tedbirler alınmakta mıdır?”

 

Yorumlar (0)