CHP'Lİ BUDAK 2. 100 GÜNLÜK EYLEM PLANINI DEĞERLENDİRDİ

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ikinci 100 Günlük Eylem Planı’nı değerlendirdi. Budak, “Daha Birinci 100 Günlük Eylem Planı hedefleri tutturulamamışken Cumhurbaşkanı İkinci 100 Günlük Eylem Planını açıkladı. İlk yüz günün eylemlerini anlatan ne bir ilerleme raporu gördük ne de hangi kaleme ne kadar harcama yapıldığını. İkinci açıklanan Eylem Planı da mali disiplinden uzak, seçmene vaatler manzumesinden öteye gitmiyor” dedi.

Vekil Haberleri 16.12.2018, 12:41 16.12.2018, 12:41
CHP'Lİ BUDAK 2. 100 GÜNLÜK EYLEM PLANINI DEĞERLENDİRDİ

Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı, birinci 100 günlük eylem planı sunumunda, planlanan 400 eylemden 340’ının tamamlandığını ve yüzde 97 gerçekleşme oranına ulaşıldığı ifade etti. Ancak basit bir hesaplama bile 400 eylemden yalnızca 340’ının tamamlanmasıyla bahsedilen gerçekleşme oranına ulaşılamayacağını göstermektedir.

Ayrıca Birinci Eylem Planında bahsi geçen eylemlere ilişkin gelişmeleri anlatan bir ilerleme raporu ve hangi kalemlere ne kadar harcama yapıldığına ilişkin bir cetvel de yayımlanmamıştır. Bu durum hem şeffaflık hem de güvenilirlik açısından soru işaretlerini doğurmaktadır.

Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarında mali disiplinden taviz verilmediği de belirtilmektedir. 2018 Kasım ayı başı itibariyle bütçe giderleri 2017 yılı giderlerini aşmış ve 2018 yılı son çeyreğinde gelirlerde ciddi bir düşüş gerçekleşmesi beklenmektedir. Vergi yapılandırması kapsamında 70 milyar TL yeniden yapılandırılmış ve bu tutarın yalnızca yüzde 19’u yani 13,3 milyar TL’lik kısmı tahsil edilebilmiştir. İki yıllık borçlanma faizlerimiz de geçen yıla oranla 8 puan artış meydana gelmiştir. Bu koşullar altında ‘mali disiplinden taviz verilmedi’ derken somut çıktılarının ne olduğu bilinmeyen bu plana 37,3 milyar TL harcanması da tam bir tezat oluşturmaktadır.

En önemlisi de Erdoğan, İkinci 100 Günlük Eylem Planında da ekonomik kriz yokmuş gibi davranmayı tercih etmiştir. Plan bu haliyle gerçekçilikten ve mali disiplinden uzak, seçmene vaatler manzumesinden öteye gitmemektedir.”

Yorumlar (0)