banner773

CHP’li Beko, balık ölümlerini sordu

Küçük Menderes Nehri’ndeki balık ölümlerinin artması üzerine konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na Bakanlık olarak 2016’da hazırlanan Küçük Menderes Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı’nı sordu.

Vekil Haberleri 06.09.2019, 10:55
CHP’li Beko, balık ölümlerini sordu

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir’deki çevre felaketlerinden birini daha Meclis’e taşıdı. Küçük Menderes Nehri’ndeki aşırı kirliliğin sonucu olarak nehirdeki canlı hayatının bittiğine dikkat çeken Beko, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ‘eylem planını’ sordu. Beko, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 2016’da hazırlanan Küçük Menderes Havzası Kirlilik Önleme Eylem Planı’nın varlığına rağmen Küçük Menderes Nehri’nde yaşanan aşırı kirlilik nedeniyle balıklar ölmekte, canlılar ve toprak zarar görmektedir. Kağıt üzerinde maliyeti dahi belli olan bir eylem planı var ama alınan hiçbir önlem yok. Sayın Bakan’dan Eylem Planı’nda belirtilen önlemlerin etkili bir biçimde hayata geçirilmemesinin nedeni nedir’ sorumuza yanıt bekliyoruz.  İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Belediyesi’nin tüm önleme çabalarına rağmen nehirde oluşan kirlilik aşırı boyutlara ulaşmıştır. Bu konuda bakanlık koordinasyonunda bir çalışma yürütülmesi düşünülmekte midir?” dedi.

 

165 MİLYONUN NE KADARI KULLANILDI?

 

Eylem Planı çerçevesinde Küçük Menderes Havzası’nda insan ve çevre sağlığının korunması, ekonomik faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla havzada kirliliğin önlenmesi ve su kalitesinin iyileştirilmesi için noktasal ve yayılı kaynaklı kirliliğin kontrol altına alınması amacıyla Bakanlığınızca kısa, orta ve uzun vadede alınması gereken önlemlerin belirlendiğini hatırlatan Beko, şu sorulara yanıt bekliyor: “Bugün itibarıyla bu önlemlerin ne kadarı alınmıştır? Kısa vadede alınması gereken önlemler tamamlanmış mıdır? Orta vadede planlanan havzada yer alan tüm yerleşimlerin atıksu altyapı tesislerinin faaliyete geçmesi, kanalizasyon sistemlerine bağlanma oranının % 100’e tamamlanması ve jeotermal kaynaklı kirliliğin önlenmesi hedeflerinin ne kadarı tamamlanmıştır? Süreç hangi aşamadadır? Küçük Menderes Nehri’nin ve civarda bulunan ve bu kirlilikten etkilenen arazilerin kurtarılması için eylem planında bir revizyon ya da yenilenme düşünülmekte midir? Küçük Menderes Havzası’nda noktasal kaynaklı kirliliğin kontrolü amacıyla kısa, orta ve uzun vadede yapılması gereken yatırımlara ilişkin yaklaşık 165 milyon TL miktarında maliyet hesaplanmıştır. Bugüne kadar bu kaynağın ne kadarı temin edilmiş ve nerelere kullanılmıştır?”

Yorumlar (0)