CHP'li Başevirgen'den Turgutlu Çal Dağı Nikel Madeni İsyanı!

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen, Manisa’nın Turgutlu ilçesindeki Çal Dağında faaliyet gösteren ve özellikle bölge halkının ve Manisalıların tepkisini çeken nikel madenini meclis genel kurulunda gündeme getirdi. Başevirgen, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada,

Vekil Haberleri 30.10.2018, 12:41 30.10.2018, 12:41
CHP'li Başevirgen'den Turgutlu Çal Dağı Nikel Madeni İsyanı!

“Bir kızılderili atasözü der ki;

bütün ağaçlar kesildiğinde, 

bütün hayvanlar öldüğünde, 

bütün sular kirlendiğinde, 

hava solunamaz hale geldiğinde, 

paranın yenilebilir bir şey olmadığını anlayacaksınız.

İşte bu söz günümüzde 250 bin ağacın kesildiği, toprakların ve suların sülfürik asitle kirletileceği Turgutlu Çal dağındaki nikel madenini ifade etmektedir. 

Danıştay 14. Dairesi, daha önce vermiş olduğu iptal kararının bakanlık ve şirket tarafından temyize götürülmesi üzerine, çeşitli uzmanlık alanlarından 9 kişilik bir bilirkişi heyeti ile inceleme yapılmasına karar vermişti. Bu bilirkişi keşfi sonrası hazırlanan raporda 9 kişilik heyet oy birliği ile ÇED raporunun yanlış ve yetersiz olduğuna karar verdi. Ancak mahkeme heyeti ilginç bir karara imza atarak, mahkeme başkanının karşı oyuna rağmen önceki ÇED’i baz alarak bilirkişi raporunu geçersiz sayıp ÇED iptal davasını reddetti. Bilirkişilerin, sülfürik asit kullanılarak nikel madeni çıkarılması için hazırlanan “ÇED raporu yetersizdir” kararına rağmen, mahkemenin bunu dikkate almaması, bir hukuk skandalıdır. 

İnsanı, çevreyi, doğayı yok sayan nikel maden işletmesi, dünyanın 7 harikası arasında olan en önemli tarım bölgesi Gediz havzası için tehdit olmaya devam etmektedir. 

Turgutlu’da yerin üstü, yerin altından daha zengindir. 

Gediz’in tarımsal zenginliğini, vahşi madenciliğe kurban etmeyeceğimizi belirtiyor, bu maden faaliyetlerine son verene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi tüm kamuoyna buradan duyuruyoruz. “ ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)