CHP’li Başevirgen: TÜİK Verileri Korkutucu!

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen TÜİK’ in, ‘Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’ 2018 yılı sonuçlarını yayımladığını ve verilerin ürkütücü boyutlara ulaştığını söyledi. 

Vekil Haberleri 18.09.2019, 15:09 18.09.2019, 16:03
CHP’li Başevirgen: TÜİK Verileri Korkutucu!

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen TÜİK’ in, ‘Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’ 2018 yılı sonuçlarını yayımladığını ve verilerin ürkütücü boyutlara ulaştığını söyledi. 

Ülkenin içinden geçtiği ekonomik krizin ve bu krizin vatandaşa yansımasının resmi olarak da bu raporlarla ispatlandığını belirten Başevirgen vatandaşın tek derdinin cebi olduğunu,

toplumun en zengin %20'sinin gelirinin en yoksul %20'sinin gelirine oranının 7,5'den 7,8'e yükseldiğini söyledi. “Gelir dağılımı adaletsizliği arttı  ve  yoksul daha yoksullaştı; zengin daha zenginleşti” dedi.

 

“Türkiye’nin % 13,9’u Yoksul, % 70’i borçlu!”

 

Toplumun genel düzeyine göre belli bir sınırın altında gelire sahip olan bireylerin göreli anlamda yoksul sayıldığını söyleyen Bekir Başevirgen, yoksulluk oranının bir önceki yıla göre 0,4 puanlık artış ile %13,9 olduğunu, yoksulluk sınırına göre ise yoksulluk oranının bir önceki yıla göre 1,1 puan artarak %21,2 olarak gerçekleştiğini belirtti. Neredeyse borçsuz hane kalmadığını belirten CHP’li Milletvekili, insanların borçları yüzünden icralık olduğunu, icra dosyalarının sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 oranında artarak 6 milyon 619 bine ulaştığını belirtti. “İcra dairelerinde halen 21 milyon 282 bin dosya derdest bulunuyor. Bu yıl Ocak-Temmuz döneminde toplam 976 bin 109 vatandaş, bankalar tarafından tüketici kredisi ve kredi kartı borcunu zamanında ödeyemediği için kara listeye alındı. Temmuz sonu itibariyle son beş yılda bankalara borcunu ödeyemediği için icraya verilen ve borcu devam edenlerin sayısı da 3 milyon 590 bin kişiye ulaştı. Bankalara kredi borcu bulunan toplam vatandaş sayısı ise temmuz sonunda 31 milyon 306 bin oldu.” dedi.

 

“İtibardan Edilemeyen Tasarruf, Vatandaştan Bekleniyor!”

 

Cumhurbaşkanlığı tarafından tanesi 20 milyon TL olan özel yapım araçlardan 4 tane birden sipariş verildiğini ve itibarından tasarruf edemeyen  “saray anlayışının”, kıt kanaat geçinmekte olan vatandaşı yine mağdur edeceğini belirten Başevirgen, “Devletin kasası dolsun diye satılmadık kurum bırakmayan, bu da yetmezmiş gibi yedek akçeyi de Hazineye devrederek yeni bir kaynak yaratan iktidar, bu kaynağı ülkesi ve vatandaşının refahı için değil,  kendi lüksü ve konforu için kullanmaya devam ediyor. İktidar, esas gelir kaynağı olarak vatandaşı görüyor ve daha cebine girmeden parasına göz dikiyor. Bu lüksün ve şatafatın bedelini vatandaş yine ağır vergi yükü ile sırtlanacak. İnsanlar yatağa aç girme noktasına gelmişken bu siparişi gönül rahatlığı ile nasıl verebildiniz?” diye sordu.

 

“Her Şeyin İyi Olduğu Ekonomilerde İşsizlik Artmaz, Azalır!”

 

Açıklanan işsizlik rakamlarının, ekonomideki kötüye gidişin en önemli göstergesi olduğunu belirten Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, işsizliğin %13, genç işsizliğin ise % 25’lere çıktığını ve son bir yılda 938 bin kişinin işsiz kaldığını, devletin ise vatandaşına iş olanakları yaratmakla mükellef olduğunu söyledi. Yeni istihdam alanlarının yaratılamaması, tarım sektöründeki çöküş, kentlerdeki yığılma gibi etkenlerin üretici sektörlerdeki işsizliği büyük boyutlara ulaştırdığını belirten Başevirgen, her ortamda ekonominin şahlandığını dile getirmekten imtina etmeyen hükümete, her şeyin iyi olduğu ekonomilerde işsizliğin artmadığını aksine azaldığını hatırlattı ve yaratılmaya çalışılan toz pembe tablonun artık vatandaş tarafından kabul görmediğini ifade etti.

 

“İş-Kur’un İşsizleri TÜİK’ i Geçti”

 

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, İŞKUR'a işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısının TÜİK'in açıkladığı resmi işsizlik rakamlarını geride bıraktığını belirterek TÜİK'e göre 4 milyon 253 bin işsiz olduğunu, İŞKUR'da ise 4 milyon 417 bin işsiz olduğunu söyledi. “Yılbaşından bu yana TÜİK'in işsizlik rakamları 415 bin azalırken, İŞKUR'un açıkladığı işsiz sayısı 1 milyon 121 bin arttı. TÜİK işsizlik rakamlarını anket yoluyla belirliyor. İŞKUR’a ise vatandaş resmi olarak başvurup ‘işsizim bana maaş bağlayın’ diyor. Bir de işsizlik maaşı bağlanma şartlarını yerine getiremeyen vatandaşlarımız var. Onlar da bu hesaba dahil edildiğinde tablo, söylenenden çok daha vahim hale geliyor ” dedi.

Yorumlar (0)