CHP’li Başevirgen “ İktidarın Aklı Fikri Yabancı Çiftçide “

CHP’li Başevirgen Türkiye’nin, Ukraynalı çiftçiye Kalkınma İşbirliği Antlaşması ile destek vereceği düzenlemeye tepki göstererek “ İktidarın Aklı Fikri Yabancı Çiftçide” dedi.

Vekil Haberleri 26.11.2021, 08:48
CHP’li Başevirgen “ İktidarın Aklı Fikri Yabancı Çiftçide “

CHP’li Başevirgen Türkiye’nin, Ukraynalı çiftçiye Kalkınma İşbirliği Antlaşması ile destek vereceği düzenlemeye tepki göstererek “ İktidarın Aklı Fikri Yabancı Çiftçide” dedi.

 

“Türk Çiftçisi Borç ve Haciz Kıskacında Kıvranıyor”

 

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman Ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, TBMM Dışişleri Komisyonu’na sunulan Türkiye-Ukrayna Kalkınma İşbirliği Antlaşması’nın onaylanmasına ilişkin yasa teklifinde, Ukrayna’daki çiftçileri kalkındırmak için teknik ve mali yardım yapılmasını öngören düzenlemeyi eleştirdi. Başevirgen, “ Ülkemizdeki çiftçiler 205 milyar lirayı bulan borcun altında ezilirken, 3 yılda 184 binden fazla tarımsal işletme kapanmışken, 174 bin çiftçi bankaların takibinde, 4 bin 145’ i de icralık olmuşken, iktidarın aklı fikri yabancı çiftçileri kalkındırmakta.” Diye konuştu.

 

“Yerli Üretici Can Çekişirken Ukrayna'lı Çiftçiyi Kalkındıracağız"

 

Dışişleri Komisyonu’na sunulan teklifle buğday, mısır, yağlı tohum ve meyve, hayvan yemleri ile katı ve sıvı yağ gibi ürünleri ithal ettiğimiz Ukrayna’ya hangi amaçla tarımsal üretimi arttıracak ve kırsal alanlarını geliştirecek destek sağlayacağımızın anlaşılamaz olduğunu söyleyen Başevirgen, “Türkiye’de 1 milyon çiftçi ve üretici üretimi bıraktı ve son 20 yılda 4 milyon hektardan fazla tarım arazisi ekim dışı kaldı. Girdi maliyetlerindeki önlenemez artış nedeniyle ektikçe zarar eden çiftçi üretimi bıraktı. 2020 Ağustos’ta 577 bin 923 olan sigortalı çiftçi sayısı, 2021 Ağustos’ta 536 bin 42’ye geriledi. Türk tarımı ve çiftçisi bu haldeyken iktidar ısrarla yüzünü yabancı çiftçilere dönüyor. Yerli çiftçi ve üretici can çekişirken, gözleri yabancı çiftçiden başkasını görmüyor.” Diye konuştu.

 

“Çiftçiye Verilmeyen Desteklerle Bayındırlık Devrimi Yapılmış”

 

Tarım ve Orman Bakanının “Havalimanlarının en büyüğü bizde, köprülerin en uzunu, en büyükleri bizde, alt, üst geçitler yaptık. Türkiye çok ciddi bir bayındırlık devriminin altından kalktı” sözlerini eleştiren CHP Milletvekili Başevirgen, “Ülkemizin çiftçisi 'Tarım Bakanı acaba ne söyleyecek? Gübrede, mazotta ve ilaçta indirim olacak mı? Tarım ve hayvancılık destekleri artacak mı?  Kredi borçlarının faizlerini silecek mi?' umuduyla kendisini beklerken Bakan, ‘Ne güzel yollar, köprüler ve havaalanları yaptık’ diyor. Bir ülkenin Tarım Bakanı görev ve sorumluluğundaki konularla ilgili icraatlarını, başarılarını ve vaatlerini anlatır. Bizim Bakan, çiftçi, toprak, hayvancılık veya ürün gibi tarımsal hiçbir konuya değinmeden tarım dışı konularda başarı hikâyeleri anlatıyor. Sayın Bakan şayet ulaştırma veya spor bakanı değilse söylediklerinden anladığımız, çiftçiye verilmeyen desteklerle bayındırlık devrimi yapılmış.” dedi.

 

“İtibardan Tasarruf Etmeyenler Çiftçiden Feragat Ediyor”

 

CHP Milletvekili Başevirgen, “İtibardan tasarruf olmaz diyerek, Sırbistan, Ukrayna ve Sudan gibi ülkelerin çiftçilerine destek vereceklerine dönüp perişan halde olan çiftçilerimize baksınlar. Sözde milli ve yerli olduklarını söylüyorlar ama uygulamada milli olan ne varsa değersizleştiriyorlar. İtibardan tasarruf etmeyenler, çiftçi ve üreticiden feragat ediyor.” Diye konuştu.

Yorumlar (0)