CHP’li Başevirgen, “ Esnaf Krizden Çıkamıyor, Dükkanlar Peş Peşe Kapanıyor”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen esnafların ekonomik kriz ve pandeminin etkisinden çıkamadığını söyleyerek “ Hayat normale döndü ama esnaf normalleşemiyor. Giderek derinleşen ekonomik kriz ile birlikte yaklaşık 2 yıldır devam eden koronavirüs salgını en çok ekonomiyi ve küçük esnafı etkiledi. İş yapamaz hale gelen esnaf, dükkânların kapısına kilit vurmaya devam ediyor. Dedi.

Vekil Haberleri 20.09.2021, 09:15
CHP’li Başevirgen, “ Esnaf Krizden Çıkamıyor, Dükkanlar Peş Peşe Kapanıyor”

Başevirgen esnafların ekonomik kriz ve pandeminin etkisinden çıkamadığını söyleyerek “ Hayat normale döndü ama esnaf normalleşemiyor. Giderek derinleşen ekonomik kriz ile birlikte yaklaşık 2 yıldır devam eden koronavirüs salgını en çok ekonomiyi ve küçük esnafı etkiledi. İş yapamaz hale gelen esnaf, dükkânların kapısına kilit vurmaya devam ediyor. Dedi.

“Vatandaş Mal Alamamaktan, Esnaf Mal Satamamaktan Dertli” 

Türkiye’de yılın ikinci çeyreğinde en az 61 bin 736 esnafın iflas ederek kepenk kapattığını söyleyen Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “ Düşen alım gücü nedeniyle vatandaş mal alamamaktan, esnaf ise mal satamamaktan dertli. Piyasada nakit para dönmüyor. Böyle devam ederse iflaslar ne yazık ki artarak devam edecek.” Dedi. 

“Esnaf Hala Birikmiş Borçlarını Ödeme Derdinde”

Pandemi kısıtlamalarından esnafın büyük bir borç yükü ile çıktığını dile getiren Bekir Başevirgen, “Esnaf pandemide kapalı kaldığı sürece borç biriktirdi. Ağır vergi yükü, yüksek kira bedelleri, stopaj, elektrik, su, doğalgaz faturaları, kullanmaya mecbur bırakıldıkları ve ödenemeyen krediler nedeniyle borç içinde yaşamaya devam ediyor. Siftahsız geçen günler esnafın belini bükmeye devam ediyor. Esnafın dayanacak gücü kalmadı. Tek çareyi dükkanını kapatmakta buluyor.” Dedi.  

“Elektrik Faturaları En Büyük Dert Oldu”

Son zamanlarda yüksek elektrik faturalarının esnafı ve halkı mağdur etmeye devam ettiğini söyleyen Başevirgen, “ Elektrik faturalarına son 3 yılda yüzde 122 oranında zam geldi. Pandemi nedeniyle zor günler geçiren halk ve esnaf, yüksek elektrik faturalarından şikayetçi. Elektrik faturaları en büyük dert oldu. Ekim ayında en az yüzde 20’lik bir zam daha bekleniyor.  Halen toparlanamayan esnaflara bir darbe de elektrik faturaları vuruyor. Çoğu günü siftahsız kapatan esnafın elektrik, su, doğalgaz gibi fahiş miktarlarda gelen faturaları ödeyecek gücü yok.” Dedi. 

“Esnaf Tek Tek Batıyor, Hangi Ekonomi Büyümüş?”

CHP’li Başevirgen, “Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısı 61 bin 736’ya yükseldi. Bu iflasların 21 bin 731 ‘i ise normalleşme sürecinin başladığı Haziran ve Ağustos aylarında yaşandı. Bu yılın ilk 8 ayında her 100 esnaftan 35’i, kapanmanın olmadığı üç ayda iflas etti. TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi sözde yüzde 21,7 oranında büyürken, esnafların payına düşen dükkanlara kilit vurmak oldu. Esnaf tek tek batıyor, hangi ekonomi büyümüş?” Diye sordu.

“Manisa’da 8 Ayda Bin 778 Esnaf Daha Kapısına Kilit Vurdu”

Haziran ayında tüm Türkiye’de normal hayata geçilmesi ile birlikte, aylarca kapalı kalan esnaflar için bir destek verilmesi gerektiğini defalarca dile getirdiklerini söyleyen Başevirgen, “ Hayat normalleşti ama esnaf normalleşemiyor. Ülkede dükkanların yüzde 35'i normalleşme döneminde kapandı. Normalleşme desteği verilmezse esnafın iflası engellenemez demiştik. Haklılığımız bir kez daha ortaya çıktı. Manisa Esnaf Ve Sanatkarlar Odasından aldığımız son verilere göre bu yılın ilk 8 ayında Manisa’da bin 778 esnaf daha kapısına kilit vurdu. Sadece Haziran Temmuz ve Ağustos aylarında  kapanan dükkan sayısı 560’ı buldu. ” Diye konuştu. 

“Büyük Sermayeyi Değil Küçük Esnafı Destekleyin”  

İktidarın salgın süresi boyunca büyük sermaye sahiplerini desteklediğini söyleyen Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “ Ekonomik kriz en çok dar gelirli küçük esnafı etkiledi. Büyük sermaye sahipleri korunup kollanırken küçük esnaf gözden çıkartıldı. Salgında iktidar zengini daha da zengin yaptı, küçük esnaf ise daha çok borçlandırıldı. Esnafın bu darboğazdan çıkması için mutlaka desteklenmesi gerekiyor. İktidar artık büyük sermayeyi değil ayakta kalmaya çalışan küçük esnafı desteklesin. ” Dedi.

Yorumlar (0)