CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “ÇİFTÇİ ELEKTRİK BORCUNU ÖDEYEBİLMEK İÇİN TRAKTÖRÜNÜ SATIYOR”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan ve CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Parti çalışmaları kapsamında Aksaray iline ziyaret gerçekleştirdiler. Milletvekillerinin, Aksaray ziyareti sonrası bir açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen açıklamasında şunları kaydetti;

Vekil Haberleri 17.09.2019, 16:00
CHP’Lİ BAŞEVİRGEN: “ÇİFTÇİ ELEKTRİK BORCUNU ÖDEYEBİLMEK İÇİN TRAKTÖRÜNÜ SATIYOR”

“Ülkenin tarım politikasında ciddi yanlışlıklar var. Şu an Türkiye’de Trakya’nın iki katı büyüklüğündeki bir alanda ekim yapılmıyor. Fakat Sudan’dan toprak kiralıyoruz, bu da bir gerçek. Ülkemizin verimli topraklarının kullanılması gerektiğini defalarca dile getirdik. Konya Ovası büyüklüğündeki Hollanda’nın tarımsal ürün ihracatı Türkiye’den çok daha fazla. Hollanda’nın arazilerine baktığımızda; iklim koşullarının ülkemiz kadar tarıma uygun,  topraklarının da Türkiye kadar verimli olmadığını görüyoruz. Bu şartlarda ve bir de yağmurlu bir iklime sahip olmalarına karşın bunu başarabiliyorlar. Biz bu güzelim toprakların olduğu ülkede nasıl bunu başaramıyoruz. Önce politikaların değişmesi gerekiyor. Çiftçi yeterince desteklenmiyor. 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nda gayrisafi milli hasılanın %1’inin çiftçiye destek olarak verilmesi için bir düzenleme var. 2002 yılında iktidara gelen AKP tarafından çıkarılan bu düzenleme yapıldığından beri hiç uygulanmadı. Uygulansa çiftçi rahat bir nefes alacak. Ziraat Bankası niçin var çiftçiyi desteklemek için var. Çiftçinin ekeceği ürünlerin geliştirilebilmesi için var. Ziraat Bankası bu görevini yapıyor mu şu an? Yapmıyor. Bütün bunlarında konuşulması gerekmekte. Ziraat Bankası’nın çiftçiye verdiği kredilerde özel faiz oranları mevcut. Ancak Ziraat Bankası’nın günümüzde çiftçiye verdiği kredilerde uygulanan faiz oranları; esnafa, sanayiciye nasılsa o oranlar ile aynı.”

 

                Açıklamasının devamında çiftçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çeken Başevirgen, konu ile ilgili şunları söyledi;

 

                “Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşın sıkıntıları ortada. Aksaray’a gelmeden önce çiftçinin sıkıntılarının olduğunu biliyorduk. Ancak bu durum, ekonomisi %70 tarım ve hayvancılığa bağlı olan Aksaray’da daha da ön planda. Çiftçinin girdi maliyetleri ciddi şekilde arttı ancak çiftçi devletten gereken desteği alamadı. Maliyetlerini karşılayamayan çiftçi ekim yapmaktan vazgeçiyor. Büyük bir hızla tarım arazilerimizi kaybediyoruz. Buradan Tarım Bakanına bir kez daha sesleniyorum. Bir an önce tarım politikalarında ciddi değişiklikler yapılmalı, yenilikçi tarım teknolojilerine geçmek için çalışmalar yürütülmeli ve Tarım Kanunu’nda yazdığı gibi çiftçilerimize gereken desteklemeler sunulmalıdır. Daha fazla geç kalınmadan bunları yaparsak ancak tarımda eski günlerimize dönebiliriz.”

Yorumlar (0)