CHP'li Barış Yarkadaş:Bilimin 24 bin TL'ye değil özgürlüğe ihtiyacı var

CHP 26. Dönem İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş: "AKP iktidarı, akademik dünyaya yönelik operasyonlarıyla Türkiye'yi çoraklaştırıyor, bilimsel çalışmaları bitiriyor."

Vekil Haberleri 16.11.2018, 12:18 16.11.2018, 12:18
CHP'li Barış Yarkadaş:Bilimin 24 bin TL'ye değil özgürlüğe ihtiyacı var

CHP 26. Dönem İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Anadolu Kültür Derneği yöneticileri ile akademisyenlerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Yarkadaş, "Turgut Tarhanlı ile Betül Tanbay'ın şafakta gözaltına alındığı bir ülkede kim ve nasıl bilim üretecek?" diye sordu.

 

GÜN, GÖZALTILARLA BAŞLADI

 

Sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda "Güne yine gözaltılarla başladık..." ifadesini kullanan Yarkadaş, görüşlerini şöyle dile getirdi:

 

"Boğaziçi Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Prof. Turgut Tarhanlı ve Anadolu Kültür Derneği  yöneticileri Yiğit Ekmekçi, Ali Hakan Altınay, Asena Günal, Çiğdem Mater ve Meltem Aslan bu sabah 06.00'da gözaltına alındılar.

 

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Avrupa Matematik Topluluğu’nun başkan yardımcısıdır. Tanbay, gezi direnişinde Başbakan Erdoğan'la görüşen heyetin içindeydi. Tanbay, Osman Kavala'nın başkanı olduğu Anadolu Kültür Derneği'nin de üyesi...

 

Uzun yıllar boyunca Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, insan hakları hukuku alanında dünyaca tanınan bir isim. Tarhanlı da Kavala'nın başkanı olduğu Anadolu Kültür Der. üyesi... Tarhanlı'yı ifadeye çağırsalar zaten giderdi..."

 

"24 BİN TL'DEN ÖNCE ÖZGÜRLÜĞE İHTİYAÇ VAR"

 

Yarkadaş açıklamasına şöyle devam etti:

 

"Bakan Mustafa Varank, beyin göçü yüzünden yurt dışına giden bilim insanlarına dün çağrı yapıyor, cazip imkanlar sunduklarını söylüyor ve "Dönün" çağrısında bulunuyordu. 

 

Turgut Tarhanlı ile Betül Tanbay'ın şafakta gözaltına alındığı bir ülkede kim ve nasıl bilim üretecek?

 

Boğaziçi Üniversitesi'nin, Boğaziçi Hapishanesi'ne dönüştürüldüğü bir dönemden geçiyoruz. 

 

Bilimin ihtiyacı Bakan Varank'ın sandığı gibi ayda 24 bin TL değil, sınırsız özgürlüktür...

 

AKP, özgürlükleri yok etmiş, bilim insanlarına dava açtırmış ve akademik hayatı bitirmiştir! 

 

Bu operasyon aynı zamanda, AKP iktidarının Gezi korkusu ve paranoyasının da bir türlü bitmediğini gösteriyor. Gezi direnişini krimanilize etme çabası, hukuku ayaklar altına aldırtıyor. Hükümete bağlı organlar, uyduruk suçlar üretiyor. AKP, bu gözaltılar üzerinden toplumun dinamik kesimlerine de gözdağı verilmek İsteniyor."

 

ALMANYA'DAN GELEN CHP'LİYE DE GÖZALTI

 

Yarkadaş açıklamasında başka bir gözaltı bilgisi daha verdi. Yarkadaş şu bilgiyi paylaştı:

 

"Bir gözaltı haberi de CHP'den... CHP Frankfurt Üyesi Zeynel Fırat, dün gece Atatürk Havalimanı'nda "Seçim kanununa muhalefet" suçlaması yüzünden gözaltına alındı. Gece İstanbul Barosu, CHP Hessen Birliği Başkanı Ali Ercan ve Milletvekilimiz Turan Aydoğan'la süreci takip ettik. Fırat, yaklaşık on saatlik bir gözaltı sonrası adliyeye çıkarıldı ve serbest bırakıldı."

Yorumlar (0)