CHPLİ AYTEKİN KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ UNUTMADI:ÇAĞININ EĞİTİM ÖNCÜLERİNE SELAM OLSUN!

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, 17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitülerinin yıldönümünde yazılı bir açıklama yaptı. Enstitülerin çağının aydınlanma ekolüne hizmet ettiğini belirten Aytekin, “yeniden ve daha iyisini inşa etmek aydınlık bir gelecek ve çocuklarımız için hepimizin boynunun borcudur” dedi.

Vekil Haberleri 16.04.2019, 14:47 16.04.2019, 15:07
CHPLİ AYTEKİN KÖY ENSTİTÜLERİNİN KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ UNUTMADI:ÇAĞININ EĞİTİM ÖNCÜLERİNE SELAM OLSUN!

Aytekin’in konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

 

“Eğitim bir ülkenin ekonomiden kültürüne, sanatından bilimine kadar temel sistemini etkileyen bir bütündür. Eğitim sadece ülkenin bugününü değil adeta kaderini de belirler. Bu nedenle temeli sağlam sistem kurulması gerekmektedir.

 

Ancak ne yazık ki AKP iktidarının erozyonu en çok eğitim alanında hissedilmektedir. Siyasi kaygılar eğitim alanının önüne geçmiş; 17 yıllık iktidar boyunca laik ve bilimsel eğitim adeta yerle bir edilmiştir. Halbuki Türkiye, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Köy Enstitüleri ile çağına yeni bir soluk getirmiştir. Bugün yerli ve millilikten bahsedenlerin dönüp bakması gereken bu deneyim yokluk günlerinde dahi ülkenin evlatlarının neler başarabildiğini bizlere göstermektedir.

Bugün bizler için yalnız bir anma değil, aynı zamanda daha iyisini kurmak ve yaratmak için verdiğimiz sözün de günüdür. Eğitimde fırsat eşitliği yaratan ve cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıran bu eğitim modeline bugün hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyulmaktadır. Bilinmelidir ki eğitim her türlü ideoloji ve anlayışın üzerinde inşa edilmeli, geleceğe olan sorumluluğumuz ile adımlar atılmalıdır. Eğitim hiçbir iktidarın arka bahçesi değildir ve olmamalıdır.

Bu vesileyle başta Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel olmak üzere bizlere İsmail Hakkı Tonguç’u, Talip Apaydın’ı, Fakir Baykurt’u, Pakize Türkoğulu’nu, Adnan Binyazar’ı, Ümit Kaftancıoğlu’nu ve nice değeri armağan eden çağının eğitim öncülerini saygıyla anıyorum.

Yorumlar (0)