CHP’li Aydoğan’ın Yok Edilen Dipsiz Göl Tepkisi

CHP’li Turan Aydoğan Gümüşhane’de define bulmak uğruna yok edilen 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ü Kültür ve Turizm Bakanı’na sordu. Yazılı soru önergesi veren Aydoğan Kazıya izin veren kamu görevlileri hakkında idari ve adli yaptırım için süreç başlatılmış mıdır? diye sordu.

Vekil Haberleri 15.11.2019, 13:35 15.11.2019, 13:36
CHP’li Aydoğan’ın Yok Edilen Dipsiz Göl Tepkisi

Dipsiz Göl’ün Jeoloji uzmanlarının yaptığı çalışmalara dayalı olarak 12-18.000 yıl önce oluşmuş bir buzul gölü olduğunu vurgulayan Aydoğan konuyu Meclis gündemine taşıdı. TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde söz alarak bu konuya da değinen Aydoğan, komisyonda Bakan’a şöyle dedi: “Gümüşhane'nin Taşköprü Yaylası'nda on iki bin yıllık "Dipsiz Göl" yok edildi. Orada kamu görevlilerinin izniyle beraber bir define araması yapıldı. Define araması 5 ya da 6 kurumun özel izniyle yapılacak bir şeydir ve bu tarihsel kalıntılar üzerinde rastgele yapılmaması gerekir. Zatıalinizden, bu on iki bin yıllık değeri kim yok ettiyse ve buna kim izin verdiyse adli ve idari soruşturma talep ediyoruz. Bunu yazılı soru önergesi olarak da zaten göndereceğim. Dikkatinizi buraya çekmek için söylüyorum.”

TEK KELİME İLE ‘TALAN’

Dipsiz Göl’ün yüksek rakımlı, kapalı bir durgun su kütlesi olması dolaysı ile, göl içi ve çevresinde kendine has (muhtemel endemik) mikroskobik ve makroskobik pek çok sucul bitki ve hayvan türü barındırma potansiyeline sahip olma özelliğine dikkat çeken Aydoğan, doğal miras olarak nitelendirilen Dipsiz Göl ve çevresinde ekosistemin, canlılarının tamamının, hiçbir bilimsel araştırma yapılmadan bilinçsizce yok edildiğini ifade etti. Konunun uzmanlarıyla görüştüğünü ve uzmanların verdiği bilgiler doğrultusunda Dipsiz Göl’ün sandığından daha değerli bir miras olduğunu anladığını ifade eden Aydoğan, “17 yıldır iktidar olan bir siyasi iktidar ve her alada talan politikası ile karşı karşıyayız. Adalet ve Kalkınma Partisi’ni tek kelime ile anlat deseler ‘Talan’ derim. Bakanlığı bütçe görüşmelerinde değindiğim bir şey vardı; iktidar partisi yine çok değerli dünya mirası olan yapıları restore edeyim derken yapıların orijinalliğini bozmuş. Şimdi bu en az 12 bin yıllık Dipsiz Göl örneği var karşımızda… Bütün bunlar talan zihniyetinin örnekleridir. Bu değerleri kimsenin malı değildir. Her biri dünya mirasıdır. Bu bilinçle yaklaşılmalı ve azami özen gösterilmelidir. Tarihi, kültürel ve doğal değerlerimiz bizim gelecek nesillere doğallığı ile bırakmamız gereken en önemli mirasımızdır” dedi.

Konunun takipçisi olacağını ifade eden Aydoğan, “Sayın Bakan bu olay özelinde hassasiyetini gösterip gereken takibi yaparsa bu tür olayların tekrar tekrar yaşanmasının önüne geçecektir. Kendilerinden en az bizler kadar hassasiyet göstermelerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)