CHP’li Aydoğan’ın öğrenciler için bir öğün ücretsiz sıcak yemek önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP’li Aydoğan’ın öğrenciler için bir öğün ücretsiz sıcak yemek önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

Vekil Haberleri 05.10.2022, 13:34 05.10.2022, 13:38
CHP’li Aydoğan’ın öğrenciler için bir öğün ücretsiz sıcak yemek önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan, memleketin birçok yerinde günlerini aç geçiren yoksul öğrencilerin olduğunu ve devletin bir öğün ücretsiz sıcak yemek sağlaması gerektiğini söyleyerek Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Konu hakkında TBMM’ye Kanun Teklifi de sunan Aydoğan’ın araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekilleri tarafından reddedildi.

CHP’li Aydoğan’ın önerisi, Türkiye'de anne-babaların çocuklarını okula gönderme masraflarını karşılamakta zorlandığı, ekonomik buhranın sonuna kadar hissedildiği bir dönemde geldi. Yüksek enflasyon ve ekonomik zorluklar nedeniyle ailelerin geçimlerini sağlamakta zorlandığını, pek çok çocuğun kahvaltı ya da öğle yemeği yemeden okula gitmek zorunda kaldığını ifade eden Aydoğan, teklif edilen önerinin hayata geçmesi sonucunda zor durumdaki aileler üzerindeki baskının bir nebze hafifletilmesine yardımcı olunacağını ifade ediyor.

‘CEYLAN DERİSİ KOLTUKLARDA OTURURKEN HALKA SIRTINI DÖNENLER’

TBMM kürsüsünden AKP’li ve MHP’li vekillere seslenen Aydoğan şunları söyledi: “Şimdi ‘Ceylan derisi koltuklarda otururken halka sırtını dönenler’ tanımına bizleri dâhil etmemeniz için, söyleyeceklerimi dikkatli dinlemenizi arzu ediyorum. Sevgili arkadaşlar, Adalet ve Kalkınma Partisi sıraları; söyleyeceğim hikâye gerçekten vicdani anlamda hepimizin ortaklaşması gereken bir tabloyu gerektiriyor. 13 yaşındaki bir çocuk televizyon ekranlarına çıktı, ağlayarak şunu söyledi: "Kendimi yetiştirmeye çalışıyorum. Aç kalmamak için su içiyorum." Ve babasının da çaresizlikten ağladığını söyledi. Allah ıslah etsin!

Anayasa'nın 5'inci maddesi dâhil olmak üzere, yine bu Anayasa'nın içerisinde en az 6-7 tane madde çevre, sağlık, gençlik, beslenme, barınma vesair gibi amir hükümleri içerirken son dönemde yaratılan tablo çocuklara yoksulluk transferi şekline dönüştü. Onların hiçbir kusuru yokken onların üzerine bir yoksulluk yıktık. Bunun çözümünü, bununla ilgili konuları konuşalım diyorum ve burada asla siyasi polemik konusu yapmadan gayet insani bir şekilde ortaklaşa çözmemiz gereken bir tablodan bahsedeceğim çünkü çocuklar melektir, melek gibi olan çocukların sorunlarını da burada konuşurken siyasi istismar konusu dâhil olmak üzere hiçbir şekilde başka bir yere malzeme yapamayız. Genel Başkanımızın söylediği bir söz var: "Bu ülkeye sözüm var, Türkiye'de hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek."

Yoksul ailelerin çocuklarının -Derin Yoksulluğu Ağı'nın yaptığı çalışmaya göre- yarıya yakını temel beslenmeden mahrum bir hâlde. Bu ülkede yoksul aileler üzerinde yapılan araştırmada yoksul aile çocuklarının yüzde 15'e yakını eğitim çağında çalışmak zorunda kalıyorlar, eğitim hayatına devam edemiyorlar. Yine, bunların yüzde 6'sı o aileye tek gelir kaynağı. Düşünebiliyor musunuz, bir çocuk çalışıyor, küçücük bir çocuk bir aileye bakıyor. 7,4 milyon çocuk yoksul.

VİCDANLARA SESLENDİ AMA…

Vicdanlarınıza sesleniyorum: Bunları konuşmayacak mıyız, bunları yok mu sayacağız? Ha, iyi örnekler yok mu, size iyi örnekler de vereyim ben: Bizim Beylikdüzü Belediyemiz "Beslenme Saati" projesi diye bir şeyi hayata geçirdi. Beylikdüzü'nde 675 ihtiyaç sahibi aile tespit edildi, 1.075 çocuğa gün içerisinde çantayla farklı zamanlarda, farklı yiyeceklerden oluşan beslenme desteği veriliyor. Aynı şekilde, Çankaya Belediye Başkanımız da bunu uygulamaya soktu. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz 180 bin çocuğa süt ulaştırıyor. Buradan, yüreğini ortaya koyan, Genel Başkanımızın "Dezavantajlı gruplara sahip çıkın." talimatına uyan bütün belediyelerimize teşekkür ediyorum.” dedi.

AKP ve MHP’li milletvekillerine seslenen Aydoğan, “Size çağrıda bulunuyorum: Vicdanınızın olduğuna eminim, hepimiz vicdanlı insanlarız; otomatik el kaldırarak yoksul çocuklara burada sırtınızı dönmeyin, o yoksulluğa çare arayalım. O yoksulluğa çare, çözüm üretmeyecek bir Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin halk karşısında meşruluğu tartışılır hâle gelir. Eğer elinizi otomatik kaldıracaksanız sizin oturduğunuz koltukla bizimki aynı olmayacak, halkımız bunu bilsin.” ifadelerini kullandı.

TBMM’ye İlköğretim ve Eğitim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi de sunan Aydoğan’ın teklifi Türkiye genelinde dar gelirli ailelerin ilköğretim ve lise öğrencilerine günde bir öğün ücretsiz sıcak yemek verilmesini öngörüyor. Aydoğan’a göre Türkiye'de her 4 ilköğretim ve lise öğrencisinden 1'i, kayıt parası, okul kıyafeti ve kırtasiye masraflarının yanı sıra ailesinin gıda masraflarını karşılayamaması nedeniyle aç kalıyor. Aydoğan, pek çok araştırmacının Türkiye'de çocuk açlığının giderek arttığına dair endişelerini hatırlatıyor.

Yorumlar (0)