banner754

CHP’li Aydoğan’dan İçme suyu olmayan Gümüşhane Budak Köyü için önerge

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan, Gümüşhane’nin Torul İlçesi Budak Köyü’nde tünel inşaatı sonucu yaşanan mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı. Aydoğan, köylünün yaşadığı içme suyu başta olmak üzere tüm mağduriyetlerin çözümlerine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 04.05.2021, 13:30
CHP’li Aydoğan’dan İçme suyu olmayan Gümüşhane Budak Köyü için önerge

CHP Milletvekili Turan Aydoğan, Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Budak Köyü’nün bulunduğu alanda yapılan tünel inşaatı sonrasında köylülerin var olan içme suyu kaynaklarının yok olduğunu ayrıca tünelin yapılışı sırasında gerçekleşen patlamalardan kaynaklı hanelerde hasralar oluştuğunu ifade etti. Aydoğan, “21. yüzyıl Türkiye’sinde insanları mecbur bıraktıkları koşullar akıl alır gibi değil. Yaklaşık 30 hanenin bulunduğu bölgede var olan su kaynakları tünel inşaatı sonrasında yok oluyor. Yetmiyor, vatandaşın evi hasar görüyor. Bütün bunlar olurken birileri de çıkıp vatandaşa uzaya gideceğimizden söz ediyor. Hem de insanlar içme suyu bulamazken. Çok kolay bir biçimde çözümlenecek bir sorun, sürüncemede kalıyor ve olan her zamanki gibi vatandaşa oluyor.” ifadelerini kullandı.

BAKAN AÇIKLAMA BORÇLU

Vatandaşın Torul’dan üç günde bir tankerle su taşıdığını ve bu taşıma suyunun plastik bir depoda muhafaza edildiğini ifade eden Aydoğan, “İnsanların sağlıklı içme suyuna ihtiyacı var. Plastik depoda yosun tutmuş sulara mahkum edilen köylüler bize ulaşıp derdini anlatıyor. ‘Gümüşhane kimsesiz’ diyorlar. İl Başkanımız Bedri Ağaç söz konusu köyü ziyaret edip vatandaşı dinliyor fakat ilin Adalet ve Kalkınma Partili milletvekilleri vatandaşın kapısını dahi çalmıyor. Gümüşhaneliler bu muameleyi hak etmek için ne yapmış olabilir? Köylü haklı olarak ödediği verginin hesabını soruyor. Biz Gümüşhane’yi çaresiz bırakmayız. Köyün 2.5 km yakınında bir su kaynağı var. Bu kaynaktan Budak Köyü’ne de sağlıklı içme suyu temin edilebilir. Bu kadar zor olan nedir? İçme suyuna muhtaç edilen köylü zaten zor olan yaşamını daha da zor ve sağlıksız bir biçimde geçirmek zorunda bırakılıyor. Sayın Bakan ayrıca kamulaştırma yapılacağı söylenen, fakat herhangi bir dönüş yapılmayan Budaklılara bu konuda da bir açıklama ve çözüm önerisi borçlu.” dedi. 

Yorumlar (0)