CHP’li Aydoğan: “TRT bir propaganda kanalı haline gelmiştir”

CHP’li Turan Aydoğan TRT’nin yanlı tavrını soru önergesi ve meclis araştırma komisyon kurulması talebiyle Meclis gündemine taşıdı. 31 Mart seçiminden sonra CHP’ye geçen belediyeleri hedef alan bir tavırla yayın politikası güden TRT’nin İBB hakkında da art niyetli haberler yaptığını ve yandaş bir tavır takındığını ifade eden Aydoğan, “Bizim vergilerimiz sayesinde yayın yapan Devlet kanalımız TRT’nin belediyelerimize karşı karalama kampanyası başlatmış olması kabul edilemez” dedi.

Vekil Haberleri 06.10.2019, 11:45
CHP’li Aydoğan: “TRT bir propaganda kanalı haline gelmiştir”

CHP İstanbul Milletvekili Av. Turan Aydoğan, TRT’nin CHP belediyeleri hakkında yürüttüğü yanlı haber politikasını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek meclis gündemine taşıdı. Bununla birlikte konu hakkında bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

BELLİ BİR ZÜMREYE HİZMET EDİLİYOR

CHP’li belediye başkanlarının katıldığı etkinliklerinin haberlerinin yapılmaması için muhabirlere talimat verildiği bilgisini aldıklarını ifade eden Aydoğan, “Eğer bu doğruysa TRT varlık sebebini inkar ediyor demektir. Mevzuatında bile kamu yayıncılığından söz edilen bir medya kurumunun kamusal sorumluluktan anladığı şeyin toplumla değil sadece güçle, erkle, iktidarla, siyasal çıkarla ilgili olduğunu anlıyoruz. Kamudan beslenen ve kamu yayıncılığı yaptığını iddia eden TRT bir propaganda kuruluşu haline gelmiştir maalesef. Sözü edilen kurumun adında ‘Türkiye’ geçiyor fakat görüyoruz ki burada ülke değil belli bir zümreye hizmet ediliyor” dedi.

“MUHABİRLERİNE ALEYHTE HABER YAPILMASI

İÇİN EMİR VERİLDİĞİ HABERLERİNİ ALIYORUZ”

“Bizim belediye başkanlarımızı olumlu hiçbir haberde geçirmeyen ve yandaş medya ile birlikte hareket eden TRT İstanbul’un, Altunizade’de yaşanan ve 3 gün içerisinde çözülen metrobüs yoğunluğu hakkında gösterdiği hassasiyeti 25 yıldır göstermiyor olması manidar” ifadelerini kullanan Aydoğan, “Elbette bir yerde bir sorun varsa sadece TRT değil tüm kanallar ve gazeteler haberini yapmalı ve farkındalık yaratmalı. Hataların, eksiklerin düzeltilmesi konusunda medyanın desteği, yönlendirmesi elbette çok önemli fakat burada dikkat çeken şey adeta bir açık aranıyor olması. Muhbirlere özellikle Ankara ve İstanbul’da belediyelerimiz hakkında olumsuz haberler yapmaları yönünde emirler verildiği haberlerini alıyoruz. Bu da art niyetin net göstergesidir” ifadelerini kullandı.

 

 

BİZE BUNLARI DÜŞÜNDÜRECEK DURUMLARI TEK TEK SORDUM

Özellikle İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyelerini hedef aldığı açıkça gözlenen TRT’nin bu tavrının vatandaşlar tarafından rahatsızlıkla karşılandığını belirten Aydoğan, “Meclis makamını arayan, e-posta yoluyla ulaşan ve tarafımıza şikayetlerini ileten vatandaşlarımız soruyor, vatandaş cebinden çıkan vergilerle oy verdiği partinin belediyelerinin hedef alınmasını ve adeta karalama kampanyası düzenlenmesini büyük bir tepki ile karşılıyor. TRT kamuya olan sorumluluğunu yerine getirmemenin yanı sıra kamuya ihanet içeren bir tavır takınıyor. Tüm bunları bize düşündürecek durumları yazılı soru önergesi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a tek tek sordum. Yanıtları da paylaşacağım” dedi.

“YANDAŞ MEDYA KERVANINA KATILDI”

Konunun ayrıca Meclis araştırma komisyonu kurularak incelenmesi gerektiğini ifade eden CHP’li Aydoğan, “Biz bu tavrı yıllardır yaygın medyada görüyoruz fakat TRT’nin de bu kervana aleni bir biçimde katılmış olması artık bardağı taşırdı. Devletimizin bağımsız olması gereken kurumları iktidarın borazanı haline getirilmiştir. Bu demokrasimizi zedeleyen bir tavırdır. Bu tavrın Meclis çatısı altında incelenmesi ve TRT’nin bağımsız ve tarafsız bir kurum olarak yayın hayatına devam etmesi ve kamuya karşı sorumluluk bilincini yeniden edinmesi için şeffaf bir çalışma yürütülmesi gerekmektedir”

TRT KENDİ MEVZUATINA UYSUN BAŞKA BİR ŞEY İSTEMİYORUZ

2954 sayılı TRT Kanununu hatırlatan Aydoğan, “TRT kanununun 5 maddesi çok açıktır. TRT yöneticilerinin bu maddeyi tekrar tekrar okumalarını öneriyorum. Bu maddenin son fıkrasında geçen ibareyi aynen paylaşıyorum: ‘m) Kamuoyunn sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak’ TRT kendi mevzuatına uysun başka bir şey istemiyoruz” dedi.

 

Yorumlar (0)