banner758

CHP’li Aydoğan: Kamu yararı bunun neresinde?

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki BELTUR tarafından işletilen 46 devlet hastanesinde bulunan 62 kantini, Sağlık Bakanlığı'nın yeni sözleşme imzalamaması nedeniyle boşaltmak zorunda kalmasını Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 21.07.2021, 16:16
CHP’li Aydoğan: Kamu yararı bunun neresinde?

Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Aydoğan, 2013 yılında kamu hastanelerinin büfelerini ve kantinleri işletmek için Sağlık Bakanlığı ile beşer yıllık sözleşmeler yapılmaya başlandığını, söz konusu sözleşmelerin süresi bittiğinde de yenilenmediğini ve bu nedenle çok sayıda vatandaşın mağdur edildiğini dile getirdi.

Sözleşmelerin yenilenmesini talep eden BELTUR’un, Bakanlığa göndermiş olduğu yazıların da yanıtsız bırakıldığını hatırlatan Aydoğan, “Aylardır kapalı olan kantinlerin yerine hâlâ yenileri açılmadı. Kantinlerin kapatılması çalışanların yanında sağlık emekçileri, hastalar, hasta yakınları ve ziyaretçiler dahil birçok vatandaşımızı mağdur etmiş durumda. Bu uygulamanın kime ne faydası var? Neden böyle bir tutum sergilendiğini Sayın Bakan’a sordum.” dedi.

Turan Aydoğan yerel yönetimlerin önemine vurgu yaparak şunları ifade etti: “Bu ülkede merkezi yönetimin kamu hizmeti sunumunda doğal olarak yaşadığı sorunların çözümü için yeni yöntemler aranıyordu. Bu dediğim gereksinim 70’li yıllarda ortaya çıkıyor. Peşinden gelen süreçte yerel yönetimlerin kamu hizmetinde daha fazla yetkilendirilmesi hizmet sunumunda yaşanan aksaklıkları büyük oranda ortadan kaldırılmıştır. Şimdi bakıyoruz 2021 Türkiye’sinde keyfi uygulamalarla belediyelerin yetkileri tırpanlanıyor. 70’lerde ortaya çıkan gereksinimler şimdi daha fazla hissedilir haldeyken, Bakanlık yerel yönetimlerle olan ilişki biçimini, çözüm üretmek yerine yeni sorunlar oluşturacak biçimde şekillendiriyor. En az 50 yıl önce gereksinim duyulan bir uygulamayı bugünün dünyasında daha da geliştirmek yerine görmezden geliyor. Kamu yararı bunun neresinde? Herkes mağdur!”

CHP’li Aydoğan, BELTUR bünyesindeki ve kamu hastanelerinde hizmet veren kantinlerin boşaltılmasıyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

 

1.     Söz konusu kantinlerin sözleşmelerinin yenilenmemesinin gerekçesi ya da gerekçeleri nelerdir?

2.     İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan BELTUR’un konu hakkında tarafınıza iletilen yazılarına neden yanıt verilmemiştir?

3.     Söz konusu kantinlerin kapatılmasına neden olan sözleşmelerin yenilenmemesi kararının kamuya nasıl bir yararı vardır? Bu tasarrufun kime, ne faydası olmuştur?

4.      Kamu hizmetleri sunumunda aksaklıklar oluşması ve bazı ekonomik, sosyal, toplumsal sebeplerle mevcut yapının ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalmasından dolayı 1970’lerin sonlarında kamu yönetiminde yeni çözümler ve öneriler getiren bir paradigma olarak "Yeni Kamu İşletmeciliği" anlayışı ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda ilerleyen süreçte Merkezden yerele yetki ve kaynak aktarımı olmuş, hizmetlerde aktif ve katılımcı bir yönetim modeli benimsenmiştir. Bu bilgiden hareketle; Bakanlığınız yerel yönetimlerle olan ilişki biçimini, çözüm üretmek yerine yeni sorunlar oluşturacak biçimde şekillendirerek en az 50 yıl önce gereksinim duyulan bir uygulamayı bugünün dünyasında daha da geliştirmek yerine görmezden mi gelmektedir?

Yorumlar (0)