CHP’li Antmen Akkuyu’da yaşanan patlamaları Meclis’e taşıdı!

Mersin Akkuyu Nükleer Santral çalışmaları sırasında yapılan dinamit patlatmaları sırasında birçok ev, sera ve araç zarar gördü. CHP yaşananlar sonrası konuyu Meclise taşıdı.

Vekil Haberleri 21.01.2021, 12:35
CHP’li Antmen Akkuyu’da yaşanan patlamaları Meclis’e taşıdı!

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde Mersin Akkuyu Nükleer Santrali İnşaatı çalışmaları sırasında dinamit patlamaları nedeniyle Büyükeceli Mahallesinde en az 86 evin zarar gördüğünü ve bazı vatandaşların yaralanmamak için yorganları siper olarak kullandıklarını belirtti. Antmen “Daha önce de bölgede dinamit patlamaları nedeniyle birçok araç zarar görmüştü” dedi.

Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli mahallesinde Rusya tarafından inşa edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatı çalışmalarının, halen hukuken geçerli ÇED raporu olmaksızın yürütüldüğünün altını çizen CHP’li Vekil “Zeminindeki betonda çatlak oluşmasına, nükleer reaktörün oturtulacağı bölümün iki kere çatlamasına rağmen inşaata devam edilmektedir. Üstelik bahsi geçen çatlamalar; aktif Kuzey Ecemiş Fay Hattı üzerindeki 6 karstik boşluk barındıran zemini bölgesinde, her biri 14 bin tonluk 4 reaktör binmeden oluşmuştur. Mersin'de Akkuyu Nükleer Santrali çalışırken yaşanacak bir depremde, Akdeniz ve çevresi geri dönülemeyecek felaketlerle karşı karşıya kalacaktır” ifadelerini kullandı.

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde;

– Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatı başladığı günden bu yana inşaat alanı, yol ve zeminde kaç defa çatlak veya yıkılma meydana gelmiştir? Bunlar inşaat alanının nerelerinde yaşanmıştır?

- İnşaatın başlamasından bu yana geçen sürede gerçekleştirilen dinamit patlamalarında yaralanan veya hayatını kaybeden vatandaşımız bulunmakta mıdır?

– İnşaatın başlamasından bu yana geçen sürede kaç tane planlı dinamit patlatması yapılmıştır? Bu patlatmalarda zarar gören ev, araba, işyeri sayısı nedir?

– Dinamit patlatmaları nedeniyle seraları, araçları ve evleri zarar gören vatandaşların hasarları ve kayıpları ne zaman karşılanacaktır?

– Bir dinamit patlamasında bu kadar yoğun risk oluşabilen Akkuyu Nükleer Santral İnşaatının deprem alanında olduğu düşünüldüğünde; herhangi bir deprem anında yaşanabilecek felaketler hesaplanmış mıdır? Bunlar nelerdir? Bu felaketlerin yaşanmaması için Akkuyu Nükleer Santral İnşaatını durdurmayı düşünmekte misiniz?

– İnşaat çalışmaları nedeniyle bu kontrollü dinamit patlatmalarını yapan firma ya da firmalar hangileridir? Konuyla ilgili hukuki ve idari soruşturma başlamış mıdır? Varsa ne aşamadadır?

Yorumlar (0)