CHP'Lİ ALPAY ANTMEN SÜLEYMAN SOYLU'YA ÇAKARLI ARAÇLARI SORDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Buna son verilmesi gerek. Herkes çakarlı araçla gezmemeli, her yere böyle gidilmez" dediği çakar lambalarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı harekete geçmiş, polis araçları hariç tüm çakarlı araçların geçiş üstünlüklerinin iptal edildiğini açıklamıştı. Aradan 1 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen trafikte bu araçlara sıkça rastlanması sonrası CHP konuyu Meclise taşıdı.

Vekil Haberleri 19.10.2018, 10:41 19.10.2018, 10:41
CHP'Lİ ALPAY ANTMEN SÜLEYMAN SOYLU'YA ÇAKARLI ARAÇLARI SORDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, çakarlı araç kullanma yetkisine sahip araçların dahi görev kağıdı olmadan çakarlarını yakamayacağını belirterek “Bu araçlar dışında çakar takanlara Karayolları Trafik Kanunu 26/2 maddesince para cezası kesileceği bildirilmiş, devamı halinde ise suçu işleyen aracın bağlanacağı açıklanmıştı. Bu önlemlere rağmen çakarları yakıp siren çalan araçlara trafikte sıkça rastlanmakta ve bu araçların emniyet şeridini dahi işgal ettiği göze çarpmaktadır. Bu araçlar yüzünden birçok kaza yaşanmakta ve vatandaşların can ve mal güvenliği tehlikeye atılmaktadır” dedi.

 

Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar;

 

- Kamu kurum ve kuruluşlarına ait kaç araçta ‘çakar lambası’ bulunmaktadır? Bunların kaçı trafik kanununa ve ilgili mevzuata aykırı şekilde çakar lambası kullanımını sürdürmektedir? Bu araçlar hangi kurumlara aittir ve kimler tarafından kullanılmaktadır?

 

- Yetkisi olmadığı halde, çakarlı lamba bulunan araçları kullananlar hakkında ne tür cezai ve idari işlemler yapılmaktadır?

 

– Türkiye genelinde 2010 yılından bu yana; çakar lambası bulunan araçlar yüzünden kaç trafik kazası yaşanmıştır? Bu kazaların kaçı yaralanma, kaçı ölümle sonuçlanmıştır? Yine aynı tarihten bu yana, bu kazalar yüzünden toplam maddi kayıp ne kadardır?

 

- Zorunlu olmadığı halde geçiş üstünlüğü hakkını kullandığı tespit edilen kaç kamu aracı bulunmaktadır? Bunların sorumluları kimlerdir ve haklarında hangi idari işlemler yapılmıştır?

 

– Türkiye genelinde 2010 yılından bu yana; çakar lambası kullandığı ve emniyet şeridini gereksiz yere ihlal ettiği tespit edilen araç sayısı kaçtır? Bunların kaçına cezai işlem uygulanmıştır? Ceza almasına rağmen çakar kullanmaya devam eden araç sayısı kaçtır? Bu araçlardan kaçı kamuya aittir?

 

– Türkiye genelinde 2003 ila 2018 yılları arasında toplam kesilen trafik cezası ne kadardır? Sırasıyla belirtilmek üzere; hangi illerde ne kadar ceza kesilmiştir? Bu cezaların kalemleri nedir?

Yorumlar (0)