CHP'Lİ ALİ KEVEN: ÖZELLEŞTİRMEYİ KRİZ VURDU ŞEKER FABRİKALARI DEVREDİLEMİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven özelleştirme sonrasında devri yapılamayan Yozgat, Burdur ve Ilgın Şeker Fabrikaları ile ilgili dikkat çekici bilgiler verdi.

Vekil Haberleri 27.12.2018, 08:20 27.12.2018, 08:20
CHP'Lİ ALİ KEVEN: ÖZELLEŞTİRMEYİ KRİZ VURDU ŞEKER FABRİKALARI DEVREDİLEMİYOR

“9 Nisan 2018 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan ihale sonucu 275 milyon lira bedelle Doğuş Gıda’nın aldığı Yozgat Şeker Fabrikası'nın devir işlemi yapılamadığı için bu süre 25 Aralık tarihine ertelenmişti. Bu dönem içinde pancar alım kampanyası başladı ve ortada devralacak bir şirket olmadığı için üretime yine kamu eliyle devam edildi ve şeker üretimi gerçekleşti. Her yıl protokol açılışıyla başlayan kampanya dönemi bu yıl sessiz sedasız bir şekilde gerçekleştirildi. 25 Aralık tarihi itibariyle ilgili kuruma herhangi bir başvuru yapılmadığı ve bundan dolayı  fabrikaların satışının iptal edileceği iddia ediliyor. Resmi bir açıklama henüz gelmedi. Hem Yozgat halkı hem fabrika çalışanları bu durumun nasıl sonuçlanacağını merak ediyor ve cevap bekliyor. Şeker işçileri durumlarıyla ilgili belirsizliklerin çözülmesini istiyor. Taşeron çalışanı 110 işçi çalışmaya devam edip etmeyeceklerini merak ediyor ve her kurumda işçiler kadro alırken neden kendilerinden bu kadronun esirgendiğini soruyorlar. Fabrikanın satılmamasını ve hiç bir işçinin mağdur edilmemesini istiyoruz. ” diye açıklamalarda bulunan Keven, özelleştirmenin bir yıkım projesi ve yandaş ihya etme sistemi olarak işlediğini söyledi.

ÖZELLEŞEN FABRİKALAR YIKILDI

Özelleşen fabrikalarda firmanın sadece 5 yıl işletme zorunluluğu olduğunu ve bu 5 yıl sonrasında neler olacağına yönelik ciddi bir yanıt alamadıklarını ifade eden Keven, SEKA ve Tekel Fabrikaları’nı örnek gösterdi.

“Şeker Fabrikaları gibi önce ki satılan fabrikalara da halk olarak yeterince sahip çıkamadık. Her fabrika bir kaledir. Ve ulusal sanayimizin ilk örnekleri olan bu işletmelerin hepsi birer stratejik kurumdur. Firmaya 5 yıl zorunlu işleteceksin deniliyor peki sonra ne olacak? SEKA'ya TEKEL'e ne oldu? Hepsinin fabrikaları yıkıldı ve değerli arsalarına ya konut yapıldı ya AVM. Maalesef başka yer kalmamış gibi fabrikaları yıktılar ve yerine Alış Veriş Merkezi yaptılar. İzmit, Balıkesir, Giresun SEKA Kağıt Fabrikaları şuan yok! Yozgat, Tokat, Bitlis, Malatya TEKEL Fabrikaları şuan yok yerinde AVM var. Yani bu ülke üreten bir Türkiye'den tüketen bir Türkiye’ye getirildi.” dedi.

KAMU ZARARA UĞRATILACAK

AKP'nin Meclis'e gelmeyi bekleyen bir torba kanun teklifi bulunduğuna ve torbada bu ihalelerle ilgili dikkat çekici bir detay bulunduğuna işaret eden Keven,

“Torba Kanun Teklifi 35. Madde ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’na bir geçici madde eklenmesi teklif ediliyor. Bu teklif metnine göre 30 Haziran 2018 tarihinden önce ihalesi yapılmış işlerde yüklenici firmaları ekonomik krizden kurtarmak adına bu krizin faturası kamuya yani halka yükleniyor. İhaleyi alan yüklenici firmanın teminatları gelir kaydedilmeden geri iade edilerek firmaya işin feshini ve iptalini isteme hakkı veriyorlar. Şeker Fabrikaları’nın satış ihalelerinde olduğu gibi kamuya ait inşaat ihalelerinde de müteahhitlerin üstlenmeleri gereken sorumluluğu devlet üstlenecek, gelir kaydetmesi gereken teminatı iade edecek ve kamu milyarlarca lira zarara uğratılarak krizin faturası halka kesilmiş olacak. Bu kanun değişikliğine kimler onay verecek kimler karşı çıkacak hep birlikte göreceğiz.” dedi.

Yorumlar (0)