CHP'Lİ ALİ KEVEN: İKTİDARIN EĞİTİM POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili ve Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Ali Keven üniversitelerin ek kontenjan yerleştirilmelerinde dahi 177 bin kontenjanın boş kaldığını belirtti.

Vekil Haberleri 16.10.2018, 10:06 16.10.2018, 10:06
CHP'Lİ ALİ KEVEN: İKTİDARIN EĞİTİM POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ

Siyasi iktidarın eğitim politikasını eleştiren Keven, “Her ile bir üniversite açarak eğitimin niceliğini artırdılar ancak niteliğini maalesef artıramadılar. Açılan bölümler ülkenin ve şehrin ihtiyaçlarıyla örtüşüyor mu, mezun olan öğrencilerimiz bir iş bulabiliyorlar mı bu sorulara yanıt aranmalı. Kontenjan sayıları bilimsel bir planlamadan uzak. Bunun sonucunda da pek çok üniversitede bazı bölümlerin kontenjanlarına kimse başvurmadı veya çok az öğrenci tercih etti” diye ifade ettikten sonra bölümlerin kontenjan sayılarının bilimsel bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtti.

Üniversite yerleştirmeleriyle ilgili sayısal bilgiler veren Keven şöyle devam etti; “Bu yıl üniversite sınavına 2 milyon 381 bin öğrenci başvurdu. 1 milyon 206 bin öğrenci tercih yaptı. Yapılan yerleştirmede 839 bin kontenjana 711 bin öğrenci yerleşti. 128 bin kontenjan ise boş kaldı. Yani tercih edilmedi. Bunun 89 bini lisans (4 yıllık), 39 bini ise ön lisans (2 yıllık) bölümlerindendir. Ardından ÖSYM Eylül ayında ek yerleştirme ilanına çıktı. Bu ek yerleştirmede ise 141 bin lisans kontenjanının 120 bini boş kaldı. 139 bin ön lisans kontenjandan da 58 bini boş kaldı. Yani ek yerleştirmede ise toplam 178 bin kontenjan tercih edilmedi ve boş kaldı. Bu Türk Eğitim Sistemi açısından vahim bir durumdur. Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM ve YÖK bu tablonun hesabını vermelidir. Bir öğrenci eğer bir ili tercih etmek istemiyorsa, bir üniversiteyi tercih etmek istemiyorsa, bir bölümü işsiz kalacağı endişesiyle tercih etmiyorsa ilgili Bakanlık ile o ilin yetkilileri, mülki amiri, rektörü şapkasını önüne koyup öğrenciler bizi neden tercih etmiyor diye düşünmelidir. TÜİK verilerine göre bile 850 bin üniversite mezunu işsiz var bu ülkede. Bu tablodan vurdumduymaz Bakanlık yetkilileri ve kontenjanları onaylayan kurumlar sorumludur. Üniversite bölümleri iş sahalarına göre bilimsel bir planlamaya tabi tutulmalıdır. Öğrencilerimiz bin bir emekle okuyup mezun oluyorlar ondan sonra da yıllarca işsiz kalma endişesiyle yaşıyorlar ve memurluk sınavlarıyla mülakatlarla uğraşıyorlar. ” dedi.

Yozgat Bozok Üniversitesi’nde de yanlış kontenjan planlamalarından dolayı yaklaşık 900 kontenjanın boş kaldığını açıklayan Keven; “Örneğin ben kendi ilimden Yozgat Bozok Üniversitesi’ni mercek altına aldım. Ve şu bilgilere ulaştım. Lisans bölümlerinde 2900 kontenjanın 674’ü boş kaldı. Ön lisans bölümlerinde de 1900 kontenjanın 176’sı boş kaldı. Toplam 850 kontenjan boş. Ardından yapılan ek yerleştirmede ise toplam 817 kontenjan boş kaldı. Yani Yozgat’ta olması gereken 850 öğrenci şuan Yozgat’ta değil. Bunun nedenleri bilimsel bir şekilde ele alınmalı ve çok tercih edilen bölümlerin kontenjanı artırılmalıdır. Örneğin Makine Mühendisliği, Arkeoloji, Sosyoloji gibi bölümleri ya kimse tercih etmemiş ya da çok düşük sayıda kalmış. Bu bölümlerin kontenjanı boş yere ziyan olana kadar acilen diğer bölümlere eklenmelidir. Ya da ilimizin, bölgemizin ihtiyaçlarını karşılayacak yeni bölümler açılmalıdır”

Yorumlar (0)