CHP’Lİ AKIN: ''ÖZELLEŞTİRME SÜRECİNİN BELEDİYE'YE BIRAKTIĞI BORÇ VATANDAŞA YANSIYOR''

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, belediyelerin elektrik özelleştirmesi sonrası borçlarını olan borcunu ödeyemediğini bunun da vatandaşa verilen hizmette aksamalara yol açabildiğini söyledi.

Vekil Haberleri 24.02.2020, 13:50
CHP’Lİ AKIN: ''ÖZELLEŞTİRME SÜRECİNİN BELEDİYE'YE BIRAKTIĞI BORÇ VATANDAŞA YANSIYOR''

CHP'li Ahmet Akın, “Borçlu belediyelerin İl Bank’tan alacağı genel bütçe paylarından kesilen bu paralar belediyelerin vatandaşa vereceği hizmete olumsuz yansıyabilir. Belediyelerin borçlarının ödenebilmesi için de bir yapılandırma yapılmalı” dedi.

CHP’li Ahmet Akın, belediyelerin elektrik özelleştirmeleri sonrası TEDAŞ'a 760 milyon lira borçlu olduğunu, bu borcun faizi ile 2 buçuk milyara ulaştığını söyledi. Akın, borcun tahsil edilmesi için belediyelerin İl Bank (İller Bankası) payından yüzde 1 oranında kesildiğini bunun da vatandaşın belediyelerden alacağı hizmeti doğrudan etkilediğini ifade etti.

Ahmet Akın, şunları söyledi:

“Özelleştirme sürecinin belediyelere bıraktığı bu borç vatandaşa yansıyor. Borcun affı için daha önce 3 kez mevzuat değişikliği ve yapılandırma yapıldı. Özelleştirme süreçlerinde kamu kurumları, belediye ve tarımsal sulama alacakları TEDAŞ’a bırakılmıştı. 2016 yılında belediyelerin 868 milyon liralık olan borcundan yaklaşık olarak 61 milyon lirası ödenebildi.  TEDAŞ, 2017 içerisinde de belediyelerden yaklaşık olarak 36 milyon lira tahsil edebildi. Bugün için, Türkiye genelinde Belediyelere ait toplam 5 bin 800 adet aboneliklerin geçmiş yıllara dönük TEDAŞ'a 760 milyon lira ana para borcu bulunuyor. 760 milyonluk borcun faizi ile birlikte toplamı yaklaşık 2 buçuk milyar lirayı buluyor. Daha önce 3 kez yapılandırma yapılmış olsa da görüldüğü gibi yapılandırmalar belediyelerin TEDAŞ’a olan borcunu azaltmış ancak bitmesini sağlamamıştır. Bu borç 10 Şubat 2020 tarihi itibariyle bu borçlu olan belediyelerimizin, İl Bank’ın yerel yönetimlere genel bütçeden ayrılan payından yüzde 1 oranında kesinti yapılarak tahsil edilmeye başlanmıştır. Belediyelerimizin gelir durumları şu dönemdeki sıkıntıları göz önünde bulundurulduğunda ana borçlarının ve en az 3 yıl ertelenmesi ve bu borçlarının faizlerinin silinmesi borçlarının ödenmesinde büyük kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca yerel yönetimlere genel bütçeden ayrılan payı da kesintiye uğramayacak dolaylı olarak vatandaşlarımıza verilen hizmet aksamayacaktır.”

Akın, belediyelerin borçlarının yapılandırması TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Teklife göre belediyeler ve bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde ellisinden fazlası belediyelere ait şirketler ve il özel idarelerinin TEDAŞ’a olan borçlarının faizlerinin silinerek borçlarının ertelenmesi öngörülüyor.

Yorumlar (0)