CHP’li Ahmet Kaya’dan TRT'ye tepki: “AKP'nin yayın organı mısınız?”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TRT’nin konuşulduğu Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu toplantısında izletilen TRT tanıtım filminde AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan dışında hiçbir siyasi parti liderine yer verilmemesine tepki gösterdi.

Vekil Haberleri 09.06.2021, 11:14
CHP’li Ahmet Kaya’dan TRT'ye tepki: “AKP'nin yayın organı mısınız?”

Kaya TRT genel Müdürüne hitaben yaptığı konuşmada; "O kadar tarafsınız ki, hazırladığınız tanıtım videosunda bile AKP genel başkanından başka hiç kimseye yer vermemişsiniz.  Tüm yayınlarınız ve haberleriniz de böyle. Oysa TRT hepimizin kurumudur. Bu kurumun en önemli geliri elektrik faturalarından aldığı pay ve bandrol ücretleridir. Bu paraları 84 milyondan alan TRT sadece AKP'nin yayın organı gibi davranamaz” dedi.

TRT’nin 2017-2018 yıllarının denetlendiği Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu toplantısına TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Toplantıda söz alan ve TRT’nin en büyük gelir kaynağı olan, vatandaşların elektrik faturalarından kesilen yüzde 2’lik TRT payını anımsatan CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, şunları söyledi:

TRT AYIRIM VE HAKSIZLIK YAPIYOR

“Türkiye’de 107 siyasi parti var, Parlamentoda 13 parti temsil ediliyor ve grubu olan 5 parti var. Hiçbirinin genel başkanının resmini, ismini orada görmedik ama AKP Genel Başkanını gördük. Bu ülkede seçimler yapıldı, o seçim döneminde bizim partimize, Cumhuriyet Halk Partisine, İYİ Parti'ye, Milliyetçi Hareket Partisine, diğer siyasi partilere ayrılan zaman dilimi, diğer siyasi parti liderlerine ayrılan zaman dilimi belli, AKP’ye ayrılan zaman dilimi belli. Arada inanılmaz bir orantısızlık var, haksızlık var. İşte bunun bir yansımasını, TRT’nin tanıtımı için hazırladığınız videoda gördük. TRT Elektrik faturalarından katkı payını alırken AKP’li mi, CHP'li mi, MHP'li mi, HDP'li mi, Saadet Partili mi, İYİ Partili mi diye bakıyor mu? Hayır Bakmıyor. Her bir yurttaş o faturalardan TRT'ye pay ödüyor ama TRT yayınlarında ayrım yapıyor, haksızlık yapıyor. Bunu kabul etmiyoruz. Sizlerden 2018, 2019, 2020 ve 2021 yılı içinde bulunduğumuz aya kadar olan zamanda AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP'nin parti liderlerinin TRT ekranlarına çıkma süreleri konusunda ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'nun en son hangi tarihte TRT ekranlarında konuk edildiği konusunda bilgi istiyorum."

ÖCALAN'IN DEVLETİN TELEVİZYONUNDA NE İŞİ VAR?

“TRT'de konuşma yapması için Osman Öcalan'ı TRT'den bir yetkilinin arayıp davet ettiği yönünde basında bilgiler var. Osman Öcalan'a soruluyor, Osman Öcalan aynen şunu söylüyor, diyor ki: "Teklif bana TRT'den geldi, TRT'den bir yetkili beni aradı, programa davet etti." Osman Öcalan'ı arayıp "TRT'de program yap" teklifini kim getirdi? Kim aradı ve hangi gerekçeyle aradı? Arayanların ya da Osman Öcalan'ı aratarak TRT'ye davet edenlerin muradı neydi? Kırmızı bültenle aranan bir teröristin devletin televizyonuna davet edilmesindeki amaç neydi? Bu konuda da bilgi istiyorum."

DEVLETİN KANALINDA ECDADIMIZ KÖTÜLENİYOR!

“Bakıyoruz dış yapımlara: Uyanış, Diriliş, Kuruluş, Payitaht, Teşkilat. Yahu, arkadaş, ne bu? Yani ne buldunuz burada, nasıl bir cevher buldunuz? Bu ülke 1923 yılında cumhuriyeti ilan etti, cumhuriyet devrimini yaptı; yedi devletin işgali altındaki bu toprakları o insanlar kutsal bir mücadele vererek, bağımsızlık mücadelesi vererek bize yurt yaptılar. Yani bu mücadeleye ilişkin 1 tane dizi çekmek hiç aklınıza gelmiyor mu? Bu mücadele çok mu önemsiz? Bütün dünya milletlerine, bütün dünyanın mazlum milletlerine örnek olmuş bu mücadele çok mu kıymetsiz? Elbette Osmanlı da bizim ecdadımız, Osmanlı bizim geçmişimiz ama yani bütün diziler Uyanış, Diriliş, Payitaht ve oralarda ki entrikalar anlatılıyor. Bizim tarihimiz hep mi entrika, hep mi kötü?"

AKLİ FİLM, CUMHURBAŞKANI HİMAYESİNDE

“Elimde yaklaşık 30 sayfalık, o dizilere ilişkin vatandaşın yaptığı eleştiri notları var. İşte yazmış vatandaş ‘Diriliş tuttu diye Kuruluş, Kuruluş tuttu diye Uyanış; ne bu ya arkadaş!’ demiş vatandaşın biri. ‘Düşmanlar zehirli ok atıyor, Sultanın askerleri düşmanın üzerine kılıçla gidiyor; böyle ahmaklık mı olur, nasıl projeksiyon bu?’ ‘Tam saçmalık, izleyince psikolojim bozuluyor.’ Bu ve buna benzer çok sayıda yırum var. Bu dizileri çeken arkadaşlara bakıyorsun işin arkasından bir tane firma çıkıyor, "Akli Film" diye bir firma. Gerçekten çok akliymiş, 2016 yılında aklını kullanmış, bir şirket kurmuş, bütünüyle TRT'ye iş yapıyor. TRT’den, Uyanış Selçuklu için 2 milyon lira, Hay Sultan için 1 buçuk milyon lira para alıyor. Bu rakamlar doğru mudur? TRT olarak bu rakamları ödüyor musunuz? Ayrıca, bu arkadaşın Sayın Cumhurbaşkanıyla babadan bir hukuku olduğu ve özellikle korunup kollandığı iddiaları var. O arkadaşın TRT içinde, TRT Plato Müdürlüğü birimindeki Genel Müdür arkadaş tarafından, Yahya Tayyip Aydeniz tarafından özellikle korunup kollandığı iddiaları ayyuka çıkmış durumda. Akli Film çalışanları içinde de çok sayıda Yahya Tayyip Aydeniz Bey'in tanıdıkları, yakınları varmış. Bu konuda da sizlerden bilgi istiyoruz.”

TRT DİYANET ÇOCUK KANALI NEDEN KURULDU?

“TRT'nin Diyanet İşleri Başkanlığıyla arasında bir protokol imzalanmış. TRT Diyanet diye bir kanalımız vardı zaten. Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarının yapıldığı ve topluma ulaştırıldığı bir kanalımız vardı, ayrıca bir de TRT Çocuk kanalımız vardı. Şimdi, bu ikisi ayrı iki yayın yapan kanallardı. Şimdi, bu ikisi yetmemiş gibi iki gün önce bir protokol imzalanmış, Diyanet TV, TRT Çocuk'a ilave olarak "TRT Diyanet Çocuk Kanalı" diye bir kanal kuruluyor. TRT Diyanet ve TRT Çocuk kanalımız var zaten, bu iki kanal hangi ihtiyacı karşılamadı da TRT Diyanet Çocuk Kanalı kurulması düşünüldü? TRT Çocuk kanalının yayınları mı beğenilmedi ya da Diyanet TV'nin yayınları mı beğenilmedi de böyle bir kanal kurulmasına ihtiyaç duyuldu?”

Yorumlar (0)