CHP’Lİ AHMET KAYA’DAN KANUN TEKLİFİ: “ENGELLİ ARAÇ ALIMLARINDAKİ LİMİTLERİ KALDIRALIM

Kaya, TBMM’ye verdiği Kanun Teklifiyle engelli vatandaşların ÖTV’den muaf alacağı motor hacmi 1600 cm3’e kadar olan araçlarda fiyat limiti uygulamasının kaldırılmasını istedi.

Vekil Haberleri 27.07.2022, 11:49 27.07.2022, 11:50
CHP’Lİ AHMET KAYA’DAN KANUN TEKLİFİ: “ENGELLİ ARAÇ ALIMLARINDAKİ LİMİTLERİ KALDIRALIM

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, enflasyon ve döviz kurlarındaki artışlara bağlı olarak araç fiyatlarının büyük oranlarda arttığına dikkat çekerek, engelli vatandaşların 450 bin 500 liralık mevcut limit uygulamasıyla kendilerine tanınan ÖTV’den muaf araç alma hakkından yararlanamadıklarını ve büyük mağduriyetler yaşadıklarını belirtti. Kaya, TBMM’ye verdiği Kanun Teklifiyle engelli vatandaşların ÖTV’den muaf alacağı motor hacmi 1600 cm3’e kadar olan araçlarda fiyat limiti uygulamasının kaldırılmasını istedi.

“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ DA ENFLASYONA VE DÖVİZ KURUNA EZDİRİLDİ”

CHP Milletvekili Ahmet Kaya, devletin pozitif ayrımcılık yaparak engelli vatandaşları desteklemesinin çok doğru bir uygulama olduğunu ve ÖTV’den muaf araç alma hakkının da bu desteklerden birisi olduğunu ifade ederek; “Engelli vatandaşlarımızın ÖTV’den muaf araç alımlarında 2017 yılına kadar sadece motor silindir hacminin 1600 cm3’e kadar olması şart bulunuyordu. 2017 yılında motor silindir hacmi şartı kaldırılarak yerine fiyat limiti getirildi. Bugün ÖTV’den muaf araç alabilmek için satış fiyatı 450.500 TL’nin altında bir araç bulmak gerekiyor. Piyasada bu fiyatlarda araç bulmak ve almak mümkün değil. O halde bu sıkıntının düzeltilmesi lazım.” dedi.

“2 YIL ÖNCE 300 BİN LİRAYA ALINAN ARAÇ 800-900 BİN LİRA OLDU”

2020 yılında uygulanan 303.200 TL limitle engelli vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir aracı çok rahat alabildiklerine dikkat çeken Kaya, “2022 yılı için araç alım limiti yeniden değerleme oranlarına göre artırılarak 450.500 TL’ye çıkarılmıştır. 2020 yılında 300 bin lira olan bir aracın bugünkü fiyatı döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak 800-900 bin liralara çıkmıştır. Engelli vatandaşlarımız 2 yıl önce alabildikleri bir araçla aynı özellikteki aracı bugün maalesef alamamaktadırlar. ÖTV’den muaf araç alımındaki fiyat limiti uygulaması engelli vatandaşlarımızın önündeki en büyük engel haline gelmiştir.” dedi.

“ORTADA BİR SIKINTI VE HAKLI BİR TALEP VAR”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, “Özellikle son 2 yılda çok sayıda engelli vatandaşımız bu sıkıntılarına çözüm aramak adına bizlere ulaştılar. Hemen her gün mesajlar alıyoruz. Eminim ki iktidar milletvekillerine de aynı talepler iletiliyordur. Fakat bu talepleri duyması gerekenler ve çözüm üretmesi gerekenler kulaklarını tıkamış durumdalar. Sadece Saraydan gelecek talimatlara uyarak millete vekillik yapıyorlar. Ortada bir sıkıntı var ve haklı bir talep var. 2 yıl önce alınabilen bir araçla aynı özellikteki bir araç bugünkü koşullarla neden alınamıyor? İktidarın bu soruya bir cevap vermesi gerekiyor.” dedi.

“ENGELLİ ARAÇ ALIMLARINDA LİMİT KALKMALI”

Engelli vatandaşların ÖTV’den muaf araç alımlarındaki engelleri kaldırmak için atılacak en doğru adımın, 2017 öncesinde olduğu gibi yeniden 1600 cm3 motor silindir hacmi sınırını koyarak fiyat limitini kaldırmak olduğunu ifade eden Kaya, “Vatandaşlarımız talep ediyor, bizler de bu talepleri karşılamak ve iktidara yol göstermek adına kanun tekliflerimizi TBMM’ye sunuyoruz. Konu milyonlarca engelli vatandaşlarımızı ve ailelerini ilgilendiren önemli bir konu. Özel Tüketim Vergisi Kanununda yapılacak küçük bir düzenlemeyle engelli vatandaşlarımızın bu büyük sorunlarını ortadan kaldırmış olacağız. Teklifi ben vermişim, başka bir arkadaşımız vermiş hiçbir önemi yok. AKP’li arkadaşlarımız getirsinler bizler canı gönülden destek verelim. Yeter ki sorun çözülsün .” dedi.

“ENGELLİLERE YAKIT ÖTV’SİZ VERİLEBİLİR ”

Engelli vatandaşların en büyük sorunlarından birinin ulaşım problemi olduğuna dikkat çeken Kaya, “Engelli vatandaşlarımıza ÖTV’den muaf araç alım hakkı vermek tek başına yeterli değildir. Engelli bir vatandaşımız şartlarını zorlayarak ÖTV’den muaf bir araç alsa dahi, karşısında son bir yılda fiyatı yüzde 200’lere varan oranlarda artan akaryakıt engeli var. Bu şartlarda araçlar otoparklardan, engelli vatandaşlarımız evlerinden çıkamazlar. ÖTV’den muaf araç alan engelli vatandaşlarımızın bu araçlarında kullandıkları yakıtlar da ÖTV’den muaf tutulabilir.” dedi.

Yorumlar (0)