CHP’li Ahmet Kaya: “Milletimiz sizden kurtuluş mücadelesi veriyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, TBMM Genel Kurulu’nda elektrik faturalarından TRT payını ve enerji fonu katkı payını kaldıracak düzenlemeyi de içeren torba yasa teklifi hakkında yaptığı konuşmada, “Zamlar ve hayat pahalılığı milletin belini bükmüştür.

Vekil Haberleri 03.12.2021, 10:45
CHP’li Ahmet Kaya: “Milletimiz sizden kurtuluş mücadelesi veriyor”

100 liralık faturada 1 lira indirim ne büyük lütuf değil mi? Bir hayra hizmet edecekseniz özellikle konutlarda, tarımda ve üretimde kullanılan elektrik, doğal gaz ve su faturalarındaki KDV'yi kaldırsaydınız veya en azından yüzde 1'e indirseydiniz” dedi.

 

39 Maddelik Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinde konuşan Ahmet Kaya, “39 maddeyi dikkatle incelediğimizde milletimizin bazı sıkıntılarına çözümler önerildiğini görüyoruz; konuşmama konu 10'uncu madde de bunlardan biri. Maddeyle, yüzde 1 olarak uygulanan elektrik enerjisi fon katkı payına ilişkin geçiş hükümleri düzenleniyor yani vatandaşın 100 liralık elektrik faturasında 1 lira indirim yapılıyor; 100 lirada 1 lira, ne büyük lütuf değil mi?” dedi.

 

“BİR HAYRA HİZMET EDECEKSENİZ FATURALARDAN KDV’Yİ KALDIRIN”

 

AKP'nin yirmi yıllık yönetiminde memleketin ve milletin büyük bir sıkıntı içinde olduğunu, zamların ve hayat pahalılığının milletin belini büktüğünü ifade eden Trabzon Milletvekili Kaya, “Patates, soğanla başlayan kuyruklar benzinle ve en önemlisi, ekmek kuyruklarıyla devam etmektedir. Hâl böyleyken, millet bu derece zor durumdayken niye elektrik faturaları üzerindeki KDV'yi tamamen kaldırmayı düşünmüyorsunuz? Bir hayra hizmet edecekseniz bunu yapsaydınız; özellikle konutlarda, tarımda ve üretimde kullanılan elektrik, doğal gaz ve su faturalarındaki KDV'yi en azından yüzde 1'e indirseydiniz. Bu yapılsaydı bir anlamı olurdu, sıkıntı içindeki milletimize az da olsa bir faydası olurdu ama sizin ‘millet’ diye bir derdiniz yok; bunu, getirdiğiniz bu torba kanunda da görüyoruz.” dedi.

 

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya konuşmasında şunları söyledi:

 

“GEL SANTA’YA DOLDUR ÇANTAYA ANLAYIŞLA KANUN YAPIYORSUNUZ”

 

“Bizim bir arkadaş vardı, "Santa Market" adında bir market açmıştı ve tabelasına "Gel Santa'ya, doldur çantaya" diye bir slogan yazmıştı. Sizin kanun yapma tekniğiniz de aynen böyle: Doldur çantaya, doldur torbaya. Böyle kanun mu yapılır?

Defaatle ifade ettiğimiz gibi, torba yasa uygulaması Anayasa'ya aykırıdır ve yasaların Anayasa Mahkemesince denetimini zorlaştırmaktadır. Hâl böyleyken, siz torba yasaları bir dayatma niteliğinde ve sürekli olarak Meclis gündemine getiriyorsunuz ve milletin hayrınaymış gibi görünen bazı maddeleri perde olarak kullanarak araya gizlediğiniz maddeleri arada kaynatmaya, yutturmaya çalışıyorsunuz.

 

“LİMANLARIMIZIN İŞLETME HAKKINI 49 YILLIĞINA UZATMANIN MANTIĞI NE?”

 

“Bakın, 16'ncı madde de bunlardan biri. Ne diyor: "Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait olan bazı limanların özelleştirilmesi işlerini alan bazı firmaların işletme haklarını kırk dokuz yıla çıkaralım." Niye bunu yapıyoruz, niye bu firmaların işletme haklarını kırk dokuz yıla çıkarıyoruz? Zorumuz ne? Milletin böyle bir talebi yok, o hâlde niye bunu istiyorsunuz?

Çünkü yandaşlarınızın menfaati var. Bu limanlarımızın işletme haklarını kırk dokuz yıla çıkarmak yerine, süre bitimiyle birlikte bu limanların yeni şartlar altında farklı firmaların katılımlarıyla ihale edilmesini sağlamaya çalışsaydınız olmaz mıydı?”

 

“EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞI VERİYORSAK SEBEBİ SİZSİZİN!”

 

“Böyle yapa yapa şu güzelim ülkeyi ne hâle getirdiniz, milleti ne hâle getirdiniz. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor, hiç mi üzülmüyorsunuz? Sizin akılsızlığınız yüzünden, sizin yandaşlarınızı kayırma ve zengin etme anlayışınız yüzünden kudretli Türkiye Cumhuriyeti devleti -yine sizin deyişinizle- ekonomik kurtuluş savaşı verir hâle geldi. Ülkemiz bu noktaya gelmişse bunun sebebi sizsiniz, sizin liyakatsiz kadrolarınız ve kötü yönetimlerinizdir.

 

“20 YILDIR DAVUL DA ELİNİZDEYDİ TOKMAK DA”

 

“Her seçimde milletimizden yetki istediniz, milletimiz de ne istediyseniz fazlasını verdi. Yirmi yıldır davul elinizdeydi, tokmak elinizde ama siz, size verilen emanetin kıymetini bilemediniz. Bu kutsal emanete ihanet ettiniz; devletin, milletin kaynaklarını har vurup harman savurdunuz. Kendiniz zevküsefa içinde yaşarken milleti işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa mahkûm ettiniz, zamlar altında inim inim inlettiniz. Kendinizi ve yandaşlarınızı zenginleştirirken milletimizi fakirleştirdiniz "Bizden" "Bizden değil." diye de ayırdınız. Şimdi, millete ekonomik kurtuluş savaşı hikâyesi anlatıyorsunuz. Sizin derdiniz koltuklarınız, sizin derdiniz makamlarınız, alıştığınız saltanatınız, zevkiniz, lüksünüz, sefanız. Bunları kaybetmekten korkuyorsunuz. Sizin başka bir derdiniz yok.”

 

“DÜRÜST OLUN VE ÇIKIN MİLLETİMİZDEN HELALLİK İSTEYİN!”

 

“Artık dürüst olun ve çıkın deyin ki bu yüce millete: ‘Güvenimize layık olamadık, emanetimizi koruyamadık, kendimizi ve yakınlarımızı zenginleştirme konusundaki becerimizi milletimizi zenginleştirme konusunda gösteremedik, ülkeyi batırdık, parayı bitirdik, bize hakkınızı helal edin.’ Bunu deyin millete ve helallik isteyin.

Evet, milletimizin büyük bir çoğunluğu bugün bir kurtuluş mücadelesi veriyor ama sizden ve kötü yönetiminizden kurtuluş mücadelesi. Sandığı getirdiğinizde bunu siz de göreceksiniz.”

Yorumlar (0)