CHP’Lİ AHMET AKIN: ORMANLARIMIZI KORUMAK HER VATANDAŞIN GÖREVİ

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın tüm uyarı ve dikkat çekmelere karşın orman yangınlarının giderek arttığını söyledi. Ahmet Akın, “İktidarı daha 2 ay önce uyardım.

Vekil Haberleri 18.08.2019, 09:00
CHP’Lİ AHMET AKIN: ORMANLARIMIZI KORUMAK HER VATANDAŞIN GÖREVİ

Dedim ki; ‘önleme’ politikası üretemediğiniz için ihmal, dikkatsizlik, kaza ve kasıt gibi insan unsuru kaynaklı orman yangınına yol açan nedenler 2002 yılından bu yana ciddi oranlarda arttı. Kulak asan olmadı. Yapıcı olmaya çalışıyoruz. 25 Mart ile 25 Haziran 2019 tarihleri arasında 200 yangın çıkmış ve 29 Temmuz’dan bu güne bu kara istatistiklere 200 orman yangını daha eklenmiş. Yazık değil mi?”

CHP’li Ahmet Akın Balıkesir’in Marmara Adası ilçesi Mestanağa bölgesinde çıkan orman yangını sonrası bölgeye giden ve incelemelerde bulundu. Yöre halkına ve yangında dumandan etkilenerek hafif yaralananlara geçmiş olsun dileklerinde bulunan Ahmet Akın,   80 hektar alanın yanmasına ve hayvanların telef olmasına, küçük bir dikkatsizlik ile başlayan yangının büyük bir felakete dönüşmesinden üzüntü duyduğunu ifade etti. İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz,  Marmara Kaymakamı Hasan Uğuz ve Orman Bölge Müdürlüğü yetkili ve itfaiyecilerinin yangının çıktığı andan itibaren harcadıkları çabaya teşekkür eden Ahmet Akın, yangın çıktıktan sonra nerede olursa olsun tüm yetkililer ve vatandaşlarımız canla başla yangının söndürülmesi için mücadele ediyor. Milli bir mücadeledir bu. Bu mücadeleyi yangınlar çıkmadan da aynı ruhla yapabilmeliyiz” diye konuştu.

Ahmet Akın şöyle devam etti:

“Orman yangınların yüzde 96’sı insan kaynaklı. İktidarı 2 ay önce istatistiki bilgiler vererek uyardım. Yangınla mücadeleye evet. Ama yapılması gereken yangın çıkmadan önlemek. ‘Önleme’ politikası üretilmediği için ihmal, dikkatsizlik, kaza ve kasıt gibi insan unsuru kaynaklı orman yangınına yol açıyor. Bakanlık, insanların daha duyarlı olmaları ve neler yapması gerektiği konusunda büyük kampanyalar yapmalı. İnsanlar yangınlarla ilgili bilgilendirilmeli ve farkındalığı artırılmalı. Son 3 yılda 908 hektar yani yaklaşık bin 272 futbol sahası kadar ormanlık alan kül olmuş. Son 3 yılda piknik nedeniyle çıkan orman yangılarında 460 hektar yani yaklaşık 648 futbol sahası kadar ormanlık alan yanmış. Sayın Bakan’a soru önergesi vermiş ve uyarmıştım. Ormanlarımızı talana, ranta ve yangınlara karşı korumak hepimizin vatandaşlık görevi.”

Ahmet Akın, Marmara Adası’nın yangın ile mücadelede ulaşım zorlukları nedeniyle özel bir statüde değerlendirilmesi gerektiğini, BASKİ’nin de Ada’daki vatandaşların yangının söndürülmesi için kullandıkları suyun ücretini vatandaşların faturalarına yansıtmaması gerektiğini sözlerine ekledi

Yorumlar (0)