CHP’li Adıgüzel: Rekabet kurumu da Ferrero’nun partneri olmuştur

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Vekil Haberleri 24.04.2020, 12:09 24.04.2020, 14:33
CHP’li Adıgüzel: Rekabet kurumu da Ferrero’nun partneri olmuştur

Fındıkta Ferrero’nun tekel oluşturarak haksız rekabette bulunduğunu gerekçesiyle yaptığı şikâyete Rekabet Kurumu’ndan gelen yanıtı değerlendiren Adıgüzel, Kurumun adeta Ferrero’yı aklama kurumuna dönüştüğünü iddia etti. Gelen yanıt raporunun çelişkilerle dolu olduğunu ve fındık piyasasını bilen kimseyi inandıramayacağını söyleyen Adıgüzel açıklamasında şunları ifade etti:

“İtalyan firması Ferrero’nun Türkiye’de fındık piyasasında tekel oluşturması nedeniyle bir buçuk yıl önce Rekabet Kurumu’na şikâyette bulunmuştum. Ne yazık ki gelen yanıt şaka gibi… Rekabet kurumunun rapor tarihi 26 Aralık 2019. Ancak raporun bana gönderilişi 16 Nisan 2020. Yani 3 ay 20 gün sonra gönderilmiştir. Buradaki amaç yeni sezon öncesi gönderilerek, af gündeminde Ferrero’ya bir iyi hal kâğıdı vermektir.

Rekabet Kurumu raporunda Ferrero’nun piyasa hâkim olmadığı tespitinden hareketle piyasa karıştırıcı ve bozucu eylemlerinin olup olmadığının incelenmesine gerek olmadığına karar verilmiştir. Evlere şenlik bir karardır. Adeta bir kamu kurumu olan Rekabet Kurumu Türkiye’nin çıkarlarını, üreticinin emeğini gözetmeden bir yabancı firmaya taşeronluk yapmaktadır. Ferrero firmasının fındık sektöründe %30 paya sahip olduğunu ifade etmektedir. Halbuki bu firma diğer bazı yerli partnerleri üzerinden de ihracat yapmaktadır. Raporun bir bölümünde bu durum kabul edilmekte ancak bu partnerler üzerinden yapılan ihracatın Ferrero’ya atfedilemeyeceği ifade edilmektedir. Gerçekle örtüşmeyen ifadelerdir. Ferrero’nun partnerleriyle birlikte fındık ihracatındaki hâkimiyeti %50’leri bulmaktadır. Rekabet Kurumu’da bu kararıyla Ferrero’nun Türkiye’deki partnerleri arasına katılmıştır.

Geçtiğimiz sezon hükümetin 16,5 TL fiyat verdiği fındık şu an piyasada 25,5 TL’dir. Bugünü tarihe not düşüyorum. Önümüzdeki sezon 25 TL’nin altında bir fiyat açıklamak, bu ülkenin milli değeri olan, tarım ihracatımızda 1. sırada olan fındığa ve vatana ihanettir.

Ben geçen yıl fındık taban fiyatının 20 TL olması gerektiğini söylediğimde 16,5 TL açıklandı. Üretici daha da düşük fiyattan alıcının eline geçti. Bugünkü fiyat üzerinden bakarsak üreticinin en az 10 TL zararı var. Bu rakam 800 bin ton fındık üzerinden hesaplandığında bu ülke 8 milyar TL zarar etmiştir. Bu para uluslararası kartellerin cebine girmiştir.

TMO ÖLÜ TAKLİDİ YAPIYOR

Geçtiğimiz günlerde piyasaya 40 bin ton fındık verip, ancak kimlere ve ne kadar verdiğini saklayan TMO, elinde kalan fındığı da uygun bir zamanda yine Ferrero ve partnerlerine verme hazırlığı mı yapmaktadır?

Bu yıl, 800 metrenin üzerindeki kesimlerde yaşanan soğuk iklim şartları fındığı olumsuz etkilemiştir. Şu anda piyasada fındık yokken ve fiyatı 25,5 TL iken, gelecek yıl için olumlu fiyat beklentisi yönünde tüm ortam uygunken; TMO 25,5TL’nin altında fiyattan piyasaya fındık sürmek ve üretici aleyhine fiyatı düşürmek için adeta fırsat kollamaktadır.

Piyasaya sürdüğü fındıkla ilgili miktar ve firmalar ile ilgili sorulara yanıt vermeyişi de, şu anda büründüğü sessizlik ile de adeta ölü taklidi yapmaktadır.

Fakat şunu herkes bilsin ki her şeyin farkındayız. Bu millet de, Ferrero ve onun partnerleri ile kirli oyunlar oynayan kamu kurumlarını bilmektedir. Yapılan ve yapılacak olan oyunların da farkındadır. Bu şartlarda 25,5 TL’nin altında bir fiyattan piyasaya fındık sürmek vatana ihanettir. Herkes safını da ve lafını da ona göre göre seçsin. Şimdiden uyarıyorum.

Yorumlar (0)