CHP’DEN TİYATROYU YASAKLAYAN ZİHNİYETE TEPKİ

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Aziz Nesin’in Giresun’da Yasaklanan “Toros Canavarı” Oyununu Meclis Gündemine Taşıdı

Vekil Haberleri 12.07.2019, 13:00
CHP’DEN TİYATROYU YASAKLAYAN ZİHNİYETE TEPKİ

Yaz mevsimi geldiğinde ve özellikle fındık hasat döneminde büyük şehirlerden gelen akrabalar, köylüler ile birlikte Giresun’un köyleri canlanır, nüfus yoğunluğu bir anda 2-3 katına yükselmektedir. Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan ve genelde oyunlarını parasız sergileme yönünde hareket eden KOTA, Giresun’un Keşap ilçesindeki Halkalı Köyünde ki insanların hem tiyatro ile tanışmaları hem de hoşça vakit geçirmeleri için 13 Temmuz 2019 tarihinde Aziz Nesin’in ölümsüz eserlerinden birisi olan “Toros Canavarı” adlı oyunu sergileyeceklerdi.

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “geçtiğimiz yıllarda, usta tiyatro sanatçısı Genco Erkal’ın uyarladığı ve oynadığı “Güneşin Sofrasında Nâzım ile Brecht”, Ümit Denizer’in kaleme aldığı, Taner Barlas ve Rutkay Aziz’in sahnelediği “Adalet, Sizsiniz” oyunlarına getirilen yasaklar, iktidarın tiyatroya, tiyatro sanatçılarına ve tiyatro oyunlarına olan yaklaşımını çok net bir şekilde ortaya koymaktadır” dedi.

 

YASAKLAMA İÇİN ORTALAMA ZEKÂNIN KAVRAYABİLECEĞİ MANTIKLI BİR NEDEN SÖYLENMESİNİ BEKLİYORUZ

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan KOTA adlı tiyatro grubuna “Toros Canavarı” adlı oyunun seyircilerle buluşması için önce izin veren sonra da verdiği izni iptal eden Keşap Kaymakamlığı’nı kınadığını söyleyen CHP’li Tığlı, “Valilik tarafından alınan bu yasaklama kararı tiyatroya ve seyirciye yapılmış bir hakarettir, saygısızlıktır” ifadelerini kullandı.

 

CHP’li Tığlı, “ürkek bir vatandaşın hak arama mücadelesini, bu mücadelede karşısına çıkan zorlukları, karşılaştığı baskıları ve uğradığı haksızlıkları anlatan Toros Canavarı adlı tiyatro oyununun hangi gerekçelerle iptal edildiğini, her insanın anlayabileceği bir dilde neden ifade etmiyorsunuz?  Toros Canavarı adlı oyunun iptal edilmesinin gerekçeleri nelerdir? “sorularını Bakandan önce Valilik makamına soruyorum dedi.

 

Giresun Milletvekili Necati Tığlı tarafından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yöneltilen sorulalar şöyle

 

·      Ürkek bir vatandaşın hak arama mücadelesini, bu mücadelede karşısına çıkan zorlukları, karşılaştığı baskıları ve uğradığı haksızlıkları anlatan Toros Canavarı adlı tiyatro oyununun iptal edilmesinin gerekçeleri nelerdir?

 

·      Toros Canavarı adlı tiyatro oyununun Trabzon’da ve diğer şehir merkezlerinde sahnelenmesinde her hangi bir sakınca görünmezken Giresun ilinin köylerinde sahnelenmesinde ortaya çıkan sakıncalar nelerdir? Bir tiyatro oyununun sahnelenmesine yasak getiren Giresun Valiliğine iktidar yetkilileri her hangi bir emir vermiş midir? İktidarın bu tip etkinliklere yönelik valiliklere göndermiş olabileceği bir talimat var mıdır?

 

·      İnşaat ve elektrik işlerinden anlayan köylülerin gönüllü olarak sahne ve ışık sistemini kendi imkânlarıyla bir imece halinde kurduğu bu örnek davranış, Kaymakamlık ve Valilik tarafından teşvik edilmesi gerekirken hangi endişeyle engellendiğini ortalama zekâya sahip birinin anlayabileceği tek bir gerekçe ile açıklayabilir misiniz?

 

·      2008 yılında belde olan Keşap Karabulduk Köyünde benzer tiyatro etkinliğine izin verilirken ve Kaymakamlık tarafından da desteklenirken 2019 yılında bu Tiyatroyu Halkalı Köyünde neden yasaklama ihtiyacı duydunuz? Yasaklanmanın gerekçeleri örgütlenmenin, dayanışmanın, sosyal ve kültürel etkinliklerin kent merkezlerinden kırsala ve köylerimize doğru yayılması iktidarın beka tehdidi olarak gördüğü bir gelişme midir?

 

Yorumlar (0)