CHP’DEN ‘SANATÇI VE MUHTARLARA YEŞİL PASAPORT VERİLSİN’ TEKLİFİ

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, sanatçı ve muhtarlara yeşil pasaport verilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Vekil Haberleri 23.09.2020, 11:21
CHP’DEN ‘SANATÇI VE MUHTARLARA YEŞİL PASAPORT VERİLSİN’ TEKLİFİ

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, sanatçılar ile köy ve mahalle muhtarlarına yeşil pasaport (hususi damgalı pasaport) verilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Teklifle aynı zamanda belediye başkanlarının görevden ayrıldıktan sonra da yeşil pasaport hakkından yararlanması hedefleniyor.

Tanal’ın hazırladığı Pasaport Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, il ve ilçe belediye başkanları gibi halk tarafından seçilen muhtarların hususi damgalı pasaport hakkından yararlanmamasının, Anayasa’da düzenlenen eşitlik ilkesine, hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu kaydedildi.

Demokrasinin temel taşlarından olan, vatandaş ile yönetim arasında köprü vazifesi gören muhtarların yurt dışına çıkış avantajlarından yararlanması gerektiğinin altı çizildi.

SANATÇILAR DA YEŞİL PASAPORT HAKKINDAN YARARLANMALI

Yurt dışıyla, yabancı ülkelerle en çok bağlantı kuran sanatçılara hususi damgalı pasaport verilmesi hususunda da bugüne kadar herhangi bir düzenleme yapılmamasının büyük bir eksiklik teşkil ettiğine dikkat çekilen teklifin gerekçesinde, konser, sergi vb. sanatsal etkinlikler için, sanatlarını icra edebilmek, kendilerini geliştirmek adına sıklıkla yurt dışına çıkmaları gereken sanatçılara da hususi damgalı pasaport verilmesinin hukuka uygun olacağı belirtildi.

GÖREVDEN SONRA DEVAM ETMELİ
 

Gerekçede ayrıca, belediye başkanlarına verilen hususi damgalı pasaportun Kanun’da sadece görev süresince verilmesi olarak düzenlendiği hatırlatılarak, halkın seçtiği köy ve mahalle muhtarları ile il ve ilçe belediye başkanlarının yalnızca görevleri süresince değil, görevleri sona erdikten sonra da bu haktan yararlanmaları gerektiğinin altı çizildi.

Yorumlar (0)