CHP’den çiftçileri sevindirecek teklif: Çiftçi borçlarına kuraklık ertelemesi yapılsın

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, kuraklık nedeniyle mağdur olan çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası borçlarının faizsiz ertelenerek. taksitle ödenmesini sağlayacak yasa teklifi verdi.

Vekil Haberleri 07.10.2019, 11:28
CHP’den çiftçileri sevindirecek teklif: Çiftçi borçlarına kuraklık ertelemesi yapılsın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi tarım ile geçinen ailelerin yaşanan kuraklıklar nedeniyle çok zor durumda olduğunu hatırlatarak, “Tarım desteklerinin azalması, herhangi bir sebeple azalan ürünlerin üretiminin teşviki yerine ithal ikamesi sorunu büyüterek çözümsüzlüğe mahkum etmektedir. Yaşanan kuraklıklar ve diğer olumsuz etmenler nedeniyle çiftçilik ile geçinenler ekonomik ve sosyal yaşamda büyük darbe almıştır” dedi.

 

Ülkemizin birçok yerinden görüştüğü çiftçilerin kuraklık nedeniyle çok ciddi sıkıntı yaşadığını aktaran İlgezdi, “Özellikle Erzurum Aziziye İlçesine bağlı köylerde yaşanan kuraklık nedeniyle mahsuldeki verim yüzde 20’lerde kalmış. Yüzde 80 verim kaybı yaşayan çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası borçlarını ödeyebilme şansları yok. Tarımsal faaliyet gösteren üreticilerimiz afetler nedeniyle geri dönülemez boyutlarda zarar yaşamakta, girdi maliyetleri ve döviz kurundaki artışlar da bu denkleme eklendiğinde üretim yapamaz duruma gelmektedir” dedi.

 

Gamze Akkuş İlgezdi Meclis Başkanlığına sunduğu 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirler ile Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda değişiklik teklifi ile

kuraklık ve diğer etmenler nedeniyle ekonomik açıdan ciddi zarar gören çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz bir yıl ertelenerek, 12 eşit taksitle alınmasını istedi.

 

İlgezdi, “Sosyal devletin bir gereği olarak; çiftçilerimizin yaşadığı ekonomik zorlukların azaltılması için bu kanun teklifinin derhal yasalaşarak çiftçilerimize bir nebze olsun can suyu olmalıdır” diye konuştu. 

Yorumlar (0)