CHP TUTDERE: GAZETECİLERİN ÖZGÜRCE HABER YAPMASINI SAĞLAMAK DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZIDIR

Gazetecilerin yasal haklarının iyileştirilmesi gerekirken son yıllarda verilen mahkeme kararlarıyla bu hakların törpülendiğini ifade eden Tutdere, “Gazetecilerin yasal haklarının iyileştirilmesi bir yana, son yıllardaki mahkeme kararları ile bu haklar birer birer törpüleniyor.

Vekil Haberleri 10.01.2021, 14:14
CHP TUTDERE: GAZETECİLERİN ÖZGÜRCE HABER YAPMASINI SAĞLAMAK DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZIDIR

Gazetecilerin yasal haklarının iyileştirilmesi gerekirken son yıllarda verilen mahkeme kararlarıyla bu hakların törpülendiğini ifade eden TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere “Gazetecilerin mesleklerini yapamaz hale gelmesi, baskı rejiminin en açık göstergesidir. Gazetecilerin özgürce haber yapmasını sağlamak demokrasinin olmazsa olmazıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün gazetecilerin özgür bir ortamda haber yapmasını sağlamak için mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.

10 Ocak Günü Günümüz Türkiye’sinde Mücadele Günü

Gazetecilerin yasal haklarının iyileştirilmesi gerekirken son yıllarda verilen mahkeme kararlarıyla bu hakların törpülendiğini ifade eden Tutdere, “Gazetecilerin yasal haklarının iyileştirilmesi bir yana, son yıllardaki mahkeme kararları ile bu haklar birer birer törpüleniyor. Halkın haber alma hakkına saldırı niteliğinde olan yayın yasakları, medya kuruluşlarının tek elde toplanması, halkın elini attığı her gazetede aynı manşeti görüp, her kanalda aynı konukları dinlediği sözde tartışma programları; kürsüden gazetecilere savrulan tehditler, ekonomik baskı altına alınan yerel ve ulusal radyolar, televizyonlar ve gazeteler, güvencesiz çalışan basın emekçilerinin durumu ülkemizde basının geldiği hali gözler önüne seriyor. 1961 yılından bu yana Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanan 10 Ocak gününü günümüz Türkiye’sinde “mücadele günü” olarak tanımlamak daha doğru olacaktır. Nitekim Türkiye Gazeteciler Sendiksının açıkladığı verilere göre sektördeki işsizliğin ülke ortalamasının iki katı olduğu, güvencesiz ve sendikasız çalışmanın yüzde 90’ı aştığı, 67 gazetecinin cezaevinde olduğu anlaşılmaktadır. Medya sektörü bu vaziyetteyken 10 Ocak, kutlanmayı değil, kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.”dedi.

Özellikle Yerel Basın Emekçileri Pandemi Nedeniyle Gelir Elde Edemiyor!

Gazeteciliğin fedakârlık isteyen, ağır şartlar altında çalışmayı gerektiren bir meslek olduğunu kaydeden Tutdere, “Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs pandemisinden dolayı geçirdiğimiz bu zorlu süreçte dahi gazetecilerimiz gecelerini gündüzlerine katarak çalışıyorlar, fedakarca mesleklerini icra ediyorlar. Özellikle yerel basın emekçileri pandemi nedeniyle maddi zorluklarla karşı karşıya kalıyor, gelir elde edemiyorlar. Daha önce Meclis Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı’na çağrıda bulunarak ekonomik tedbirler kapsamında gazeteciler için gerekli çalışmaların yapılması amacıyla gündeme taşıdığımız, KDV oranı ile Basın İlan Kurumu aracılık payının düşürülmesi, bu dönemde yerel basının SGK ve maliye borçları ile  TÜRKSAT uydu bedellerinin ertelenmesi, ödemelerin dövize bağlı değil de TL üzerinden alınması, Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30´unun yerel medyaya ayrılması hususuyla, toplumu yakından ilgilendiren belediye meclisi ve encümen kararları ile il genel meclisi ve hizmet birlikleri karar ve duyurularının resmi ilan olarak her şehirde yerel gazetelerde yayınlanması hususlarında bugüne kadar somut adım atılmadığını üzülerek görmekteyiz. Bu çağrılarımızı yineliyor ve iktidarı bir an evvel basın emekçilerinin yaşadıkları mağduriyetleri gidermeye davet ediyoruz” dedi.

Kayıtlı İstihdam Oranı %16,94 Daraldı!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıkladığı son rapor olan Temmuz 2020 istatistiklerine değinen Tutdere, “Bakanlığın Temmuz 2020 istatistiklerine göre “Basın, yayın ve gazetecilik” iş kolundaki toplam kayıtlı çalışan sayısı 86,505. Ancak Bakanlığın açıkladığı 2013 Ocak Ayı İstatistiklerine baktığımızda bu sayı 104.141’dir. İş kolundaki mevcut kayıtlı istihdam oranı %16,94 daralma göstermiştir.”dedi.

Gazeteciler Bugünün Türkiye’sinde Özgür Bir Şekilde Mesleğini İcra Edemiyor.

Kayıtlı istihdam oranındaki daralmayı değerlendiren Tutdere, “Tek başına bu istatistik bile iktidarın basın üzerindeki baskısını açıklar niteliktedir. AK Parti iktidarı döneminde her heçen gün medyanın çok renkliliği silinmiş, toplumda kutuplaşma artmıştır.  Gazeteciler bugünün Türkiye’sinde özgür bir şekilde mesleğini icra edemiyor. Gazetecilerin mesleklerini yapamaz hale gelmesi, baskı rejiminin en açık göstergesidir. Gazetecilerin özgürce haber yapmasını sağlamak demokrasinin olmazsa olmazıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün gazetecilerin özgür bir ortamda haber yapmasını sağlamak için mücadelemizi sürdüreceğiz.”dedi.

Basının özgür olmasının gerektiğini vurgulayan Tutdere, “Basının özgür olduğu, hiç kimsenin fikirlerinden dolayı tutuklanmadığı bir ülke dileğiyle, doğruları yazan, mesleğinin onuruna sahip çıkan, çalışan/çalışamayan tüm basın emekçilerinin gününü kutluyorum.”şeklinde açıklamalarda bulundu.  

Yorumlar (0)