CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ DR AYGUN, PİS KOKUYU TBMM DİLEKÇE KOMİSYONU İNCELEMEK ZORUNDA KALDI

CHP Tekirdağ Vekili Dr Aygun, Çorlu Ve Ergene’de Vatandaşın Dışarı Çıkamaz Hale Geldiğini Belirterek, Tbmm’ye Soru Önergesi Verdi

Vekil Haberleri 29.07.2019, 13:36
CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ DR AYGUN, PİS KOKUYU TBMM DİLEKÇE KOMİSYONU İNCELEMEK ZORUNDA KALDI

Çorlu ve Ergene’de vatandaşları evinden çıkamaz, çocukları sokakta oyun oynayamaz hale getiren ağır koku, TBMM gündemine girdi. CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, ağır kokunun vatandaşlarda fizyolojik ve psikolojik sorunlara neden olduğunu, sağlıklı çevrede yaşamanın Anayasal bir hak olduğunu vurguladı. TBMM Dilekçe Komisyonu, vatandaşların isyana dönüşen tepkisi üzerine apar topar Tekirdağ’a gitme kararı aldı. TBMM Dilekçe Komisyonu, 30 Temmuz - 1 Ağustos 2019 tarihlerinde Ergene Havzası’nda üç gün boyunca inceleme yapacak.

Tekirdağ’ın Çorlu ve Ergene ilçelerinde her geçen gün artan ve vatandaşlarımızın hayat kalitesini düşüren, solunan havayı ağırlaştıran ve yaşanmaz hale getiren “koku sorunu” TBMM gündemine girdi. Vatandaşlar, gelişmelere isyan etti.

SORU ÖNERGESİ

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ’daki yetkilileri aradı, ancak yeterli bir bilgi alamadı. Aygun, bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle kapsamlı bir soru önergesi verdi.

ÇORLU’DA AĞIR KOKU

Aygun, Çorlu’da Havalimanı’na yakın Emlakbank Konutları bölgesinde başlayan kokununTürkgücü Mahallesi’ne kadar yayıldığına işaret ederek, “Kokunun bölgedeki geri dönüşüme ilişkin bir fabrikadan kaynaklandığı düşünülmektedir” dedi.

ERGENE NEHRİ’NDEKİ AĞIR TABLO

Ergene ilçesinde de Sağlık Mahallesi’ne yayılan ağır kokunun vatandaşları ve çocuklarıdışarı çıkamaz hale getirdiğine işaret eden Aygun, “Sağlık Mahallesi, adı ile tezat bir şekilde ‘sağlıksız’ bir hava ile karşı karşıyadır. Büyük bir çevre felaketine dönüşen Ergene Nehri’ndeki artan kirliliğin ve Nehir etrafında arıtmasız çalışan fabrikaların, bölgedeki koku sorununu giderek ağırlaştırdığı bilinmektedir. Ergene ve Çorlu ilçelerinde her geçen gün artan koku sorunu, vatandaşlarımıza hem psikolojik hem fizyolojik açıdan zarar vermektedir” dedi.

Aygun, Anayasa’nın 56. Maddesinde “Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu”, “devletin herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlama görevine sahip olduğu” hükmü yer aldığına işaret etti.

DUYARSIZLIK VATANDAŞLARI ÜZÜYOR

Bakanlığın Anayasa uyarınca koku sorununa neden olan kaynakları bularak bir an önce gereken önlemleri alması gerektiğine işaret eden Aygun, “Tekirdağ’dabu konuda ilgili makamların ve mülki amirlerin soruna olan duyarsızlığı da vatandaşımızı oldukça üzmektedir” dedi.

Aygun, bu kapsamda şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

  1. Çorlu’da yaşanan ve giderek artan koku sorununun kaynağı nedir? Kaynağı tespit edebildiniz mi? Tespit ettiyseniz bu konuda nasıl bir önlem alacaksınız?

  1. Ergene’de artan ve giderek ağırlaşan koku sorununun kaynağı bulunmuş mudur? Bu konuda ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz?

  1. Ergene ve Çorlu’da arıtmasız çalışan fabrikaların tespitine dönük denetimleri arttırıp, bu konuda köklü bir çözüm üretecek misiniz?

  1. Ergene ve Çorlu’da yaşayan vatandaşlarımızın feryadına kulak vererek, bölgeyi “temiz ve solunabilir” hava kalitesine kavuşturabilecek misiniz?

TBMM DİLEKÇE KOMİSYONU APAR TOPAR ERGENE’YE GİDİYOR

Ergene ve Çorlu’daki vatandaşlar, ağır koku nedeniyle, savcılıklara giderek suç duyurusunda bulunmaya başlandı. Konu, TBMM Başkanlığı gündemine de girdi.

TBMM Dilekçe Komisyonu, artan şikayetler üzerine 30 Temmuz - 1 Ağustos 2019 tarihlerinde Ergene Havzası’na giderek gelişmeleriinceleme kararı almak zorunda kaldı.

Yorumlar (0)