CHP Sözcüsü Öztrak: Egemen güçler kızgın sobanın üzerindeki kestaneyi almak için Türkiye'yi maşa olarak kullanıyor

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde gerçekleştirmeyi planladığı yeni askeri harekâtla ilgili, pazartesi sabahı Beyaz Saray'dan yapılan "Türkiye harekete geçecek, dahil olmayacağız" açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Vekil Haberleri 07.10.2019, 17:00
CHP Sözcüsü Öztrak: Egemen güçler kızgın sobanın üzerindeki kestaneyi almak için Türkiye'yi maşa olarak kullanıyor

ABD ile 'Saray'ın IŞİD teröristleri üzerinden gizli bir anlaşma yaptığını ifade eden Öztrak, "Rusya İdlib'de radikal teröristlerin bekçiliğini bize bırakmıştı. Şimdi aynı işi ABD yapıyor. Egemen güçler kızgın sobanın üzerindeki kestaneyi almak için Türkiye'yi maşa olarak kullanıyor" dedi.

Öztrak, Trump'ın mektubunu, "Sarayla ABD arasında bir uzlaşma vardır. O da şudur; siz bizim belirlediğimiz bölgelere girin biz o bölgelerin yakınında olmayacağız ama biz de size bu işin başından sonuna kadar ne kadar cihatçı terörist yakaladıysak sizin  sırtınıza bırakalım" diye değerlendirdiklerini aktardı.

Öztrak, dün gece köprü ve otoyollara yapılan zamma da tepki gösterdi. "Tam buna üzülürken tren ve posta ücretlerine yüzde 20 zam geldi. Yandaştan vergi toplayamıyorlar, vatandaşların üstüne zamlarla abanıyorlar" diyen Öztrak, "Taşıma maliyetlerine yapılan zamlar iğneden ipliğe her şeyin fiyatını artıracak" dedi.

Açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Öztrak, "TÜİK'in memlekete yapacağı en büyük iyilik fiyatları nereden alıyorlarsa açık adresleri millete versinler. Millet alışverişini TÜİK'in ucuzcu dükkânlarından yapsın" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Öztrak, ABD Büyükelçiliği'ne, Twitter hesabından Ergun Babahan'ın MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sağlık durumuna ilişkin yazdığı "Türkiye halkları Bahçeli'siz siyaset dönemine hazır olmalı" tweetinin 'like'lanmasıyla ilgili gelen soruya, "Bu ülkenin partilerinden herhangi birine bir yabancı ülkenin elçiliği tarafından yapılmış olan bu tür girişimleri kendimize karşı yapılmış sayarız" diye yanıt verdi.

Öztrak'ın açıklamalarından bölümler şöyle:

"(Zam tepkisi) Dün gece yarısı köprü ve otoyollara yüzde 20 zam yapıldı. Kamyoncularımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımız yakıt masraflarının, vergilerin geçse de geçmese de ödediği tünel paralarının altında eziliyordu, hali zaten perişandı, şimdi daha da perişan olacaklar. Tam buna üzülürken tren ve posta ücretlerine yüzde 20 zam geldi. Yandaşlardan vergi toplayamıyorlar, vatandaşın üstüne zamlarla abanıyorlar. Taşıma maliyetlerine yapılan bu zamlar iğneden ipliğe her şeyin fiyatını artıracak.

İktidar Uluslararası Para Fonu ile gizli kapaklı görüştü. IMF giderken de bunlara bir yapılacaklar listesi bıraktı. Bu listede bırakılan ev ödevlerini birer birer yerine getiriyorlar. Yine IMF'nin listesinde enerji zamlarının otomatiğe bağlanması vardı. Şimdi neredeyse her ay ya elektriğe ya doğalgaza yüzde 14,9, yüzde 15 değil otomatiğe öyle bağlamışlar, zam yapıyorlar. Temmuz'dna bu yana hem elektriğe hem doğalgaza yaptıkları zamların toplamı yüzde 32. Resmi rakamlara göre 2018'de 11 milyon yurttaşımız evini ısıtamamış. 2019'da bu zamlardan sonra umarız bu rakam ikiye katlanmaz. Ama memlekette zam var enflasyon yok. Zam yaparak enflasyonu düşürme yolunu hükûmet buldu. TÜİK'in başına sosyete damadın arkadaşını atadılar sorun çözüldü.

Fiyat toplama yöntemlerini değiştirdiler, kalite ayarı diyerek fiyatlara müdahalelere başladılar. Yetmediği yerde de Hazine'den bakan yardımcıları telefonlarla TÜİK'çilerin fiyat topladığı günlerde fiyat toplanan şirketlere indirim talimatları yağdırıp fiyatları manipüle etmeye kalktılar. Bunları sağar sultan bile duydu. TÜİK'in fiyatları gerçeği yansıtmıyor."

"TÜİK'in memlekete yapacağı en büyük iyilik fiyatları nereden alıyorlarsa açık adresleri millete versinler. Millet alışverişini TÜİK'in ucuzcu dükkânlarından yapsın. Devletin ve kurumların itibarı liyakate değil ahbap-dost atamalarıyla sıfırlandı."

"Bu rezaletin sahipleri ortaya çıkmış bağırıyorlar, yok yeşil finansmış, yok faizsiz bankacılığa bankacılık denilmemeliymiş, yok faiz sebep enflasyon neticeymiş. Tamam öyleyse çok kolay düşürün faizi 0'a enflasyon da 0 olsun. Adamınızı oturttunuz oraya, verirsiniz bir talimat olur biter. "

"Millet artık bu ekonomiye güvenmiyor. Devlet AKP Genel Başkanı yine partisinin kampında çıkıp milletten Türk Lirası'na yatırım yapması için istirhamda bulundu. E güzel de kendi yandaşlarına dövizle ihale vermeye, garantiler vermeye devam ediyorsun. Önce kendi yandaşlarınızı ikna edeceksiniz. Hadi bakalım tüm bu sözleşmeleri Türk Lirası'na döndürün. Bunların hiçbirini yapmadığınız için sizin sözlerinize güvenmiyorlar."

"Biz bu meselenin başından beri itibaren şunu söylüyoruz; Orta Doğu bataklığına girmeyin. Ama bizi dinlemedi, sonra da işler sarpa sarınca bizi aldattılar dedi. Biz Suriye ile ilişkileri düzeltin dedik. Türkiye de Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyor. Bizim mehmetciğimiz yabancı topraklarda neden şehit oluyor diye sorduk. Biz mehmetciklerimizin ve ulusumuzun çıkarlarının yanındayız. Suriye'ye barışın gelmesinin en kısa yolu Şam ile Ankara arasındaki yoldur."

"(Trump'ın Suriye'ye destek açıklaması) Dün gece yarısı Cumhurbaşkanlığı ile Beyaz Saray arasında yapılan telefon görüşmesi ve ardından yapılan telefon görüşmelerini bu sabah yaptığımız bir toplantıda değerlendirdik. Dün gece yarısı yapılan telefon görüşmesinin ardından ABD yönetimiyle Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyon konusunda gizli bir anlaşmaya varıldığını anlıyoruz. Açıklamalardan operasyon olurunun IŞİD teröristlerine ülkemizin bekçilik yapması karşılığında verildiğini görüyoruz. Trump açıkça itiraf ediyor, Fransa, Almanya ve pek çok ülkeye kendi teröristlerinizi ülkenize geri alın dedik, baskı yaptık ama kabul etmediler diyor. Bu teröristlerin bu bölgede kalmasını arzulamışlar. Hangi bölgede? Bizim sınırımızda. Amerika başkanı diyor ki ben kendi vergi mükelleflerimi düşünmek zorundayım. Ben bunlara uzun yıllar bakamam. Ondan sonra da diyor ki bunun çaresi faturayı Türkiye'deki vergi mükelleflerini sırtına düşmektir. Açıkça bu deniyor. Bizimkiler de kabul etmiş. Saray'ın yaptığı açıklamada Türk vergi mükelleflerinin adı bile geçmiyor. Saray ne kadar zam yapar, ne kadar ek vergi koyarsa bu aziz millet kaldırır zannediyor! Rusya İdlib'de radikal teröristlerin bekçiliğini bize bırakmıştı. Şimdi aynı işi ABD yapıyor. Egemen güçler kızgın sobanın üzerindeki kestaneyi almak için Türkiye'yi maşa olarak kullanıyor."

"Ama hemen bir sonraki paragrafta ben vergi mükelleflerimin parasını korumak işçin bunu yapıyorum. Bu iki paragraf birbiriyle uyumsuz. İkisi de başka yerlere mesaj gönderiyor. Biz bu mektubu okuduğumuzda gördüğümüz şu; sarayla ABD arasında bir uzlaşma vardır. O da şudur; siz bizim belirlediğimiz bölgelere girin biz o bölgelerin yakınında olmayacağız ama biz de size bu işin başından sonuna kadar ne kadar cihatçı terörist yakaladıysak sizin  sırtınıza bırakalım."

"(Like meselesi)  Başkanvekilimiz bir açıklama yaptı. Biz aynı yerde duruyoruz. Bu ülkenin partilerinden herhangi birine bir yabancı ülkenin elçiliği tarafından yapılmış olan bu tür girişimleri kendimize karşı yapılmış sayarız."

Yorumlar (0)