CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel: ''BAKAN SADECE BAKTI''

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Coronavirüsle ilgili Sağlık Bakanı'na önemli sorular sordu.

Vekil Haberleri 25.02.2020, 16:32
CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel: ''BAKAN SADECE BAKTI''

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Coronavirüsle ilgili İran sınırının kapatılmasında geciktiğini iddia ettiği Sağlık Bakanı'na, hem bu gecikmeyi hem de halen uçuşların devam etmesini sordu. Ayrıca pek çok çarpıcı iddiayı gündeme getirdi. Adıgüzel’in önergesinde şunlar yer aldı:  

1.      Gerek İran tarafından yapılan resmi açıklamalar gerekse diğer haberler ışığında elde edilen verilerle 19 Şubat’tan itibaren İran sınırının kapatılması yönünde değerlendirmeler yapılmış mıdır? Özellikle 21 Şubat’tan itibaren kamuoyunda dile getirilen İran sınırının kapatılması talebi Bakanlığınızca değerlendirilmiş midir? Hangi gerekçelerle o tarihte sınırın kapatılmasına karar verilmemiştir? Hemen değil de 23’ünde kapatılması kararının herhangi bir ekonomik ya da siyasi nedeni var mıdır?

2.      Sağlık Bakanlığında oluşturulan Coronavirüs Bilim Kurulu İran sınırının kapatılması için bir tavsiyede bulunmuş mudur? Bulundu ise hangi tarihte bulunmuştur?

3.      Bilim kurulunun kararlarının herhangi bir ekonomik veya siyasi süzgeçten geçmeden bağımsız çalışması açısından bir sözcü belirlenerek kamuoyuna tavsiyelerini direkt birinci elden açıklaması konusunda düşünceleriniz nelerdir?

4.      19 Şubat’tan ayın 23’üne kadar geçen 6 günlük süre içerisinde İran’dan Türkiye’ye giriş yapan kişi sayısı kaçtır?

5.      Bu tarihler içerisinde giren kişilere termal kamera dışında hangi tedbirler uygulanmıştır? Karantinaya alınan kimse olmuş mudur? Halihazırda karantinada olan var mıdır?

6.      Termal kamera uygulamasının başlatıldığını 21 Şubat’ta açıklamanıza rağmen, aynı gün Van Valisi’nin Ankara’dan termal kamera cihazlarını talep ettiklerini açıklaması kafalarda soru işaretleri yaratmıştır. İran sınır kapısında termal kamera uygulamasının tam olarak başladığı tarih ve saat nedir?

7.      23 Şubat’tan sonra sınırın kapatıldığının ilan edilmesine rağmen, Tahran uçuşlarının azaltılarak devam ettiği haberleri de vardır. Bugün itibariyle Esenboğa’ya İran çıkışlı bir uçuş gerçekleştiği bilgisi de vardır? Bu konuda net durum nedir? Sınır kapatıldı açıklamanızdan sonra THY ile herhangi bir uçuş olmuş mudur?

8.      İran sınırında akaryakıt kaçakçılarının katırlarla sınır ihlali yaptıkları ve bu yolla Coronavirüsün  Türkiye’ye girme ihtimali bilinmektedir. Bakanlık olarak bu konuda tedbir alınması için girişimleriniz olmuş mudur?

Yorumlar (0)