CHP Muğla Milletvekili Özcan: ''KADINLAR ÜCRETSİZ AİLE İŞCİSİ, SOSYAL GÜVENCEDEN YOKSUN''

Tarımda kadınlar çoğunlukla ücretsiz aile işçisi, gelir üzerinde söz sahibi değil, sosyal güvenceden yoksun; pazara, krediye ve finansal hizmetlere erişimi güç!

Vekil Haberleri 21.02.2020, 16:42
CHP Muğla Milletvekili Özcan: ''KADINLAR ÜCRETSİZ AİLE İŞCİSİ, SOSYAL GÜVENCEDEN YOKSUN''

Türkiye’de tarımsal üretimde en yoğun kullanılan emeğin kadın emeği olduğunu söyleyen CHP Muğla Milletvekili Özcan tarımda sosyal güvencesiz çalışan kadınlar için TBMM’ye kanun teklifi verdi. Özcan, “Türkiye’de daha çok küçük ölçekli işletmeler mevcut olmakla birlikte ve bu işletmelerde aile içi emekle üretim yapılmakta ancak bu işletmelerde kadınlar çoğunlukla ücretsiz aile işçisi, gelir üzerinde söz sahibi değil, sosyal güvenceden yoksun; pazara, krediye ve finansal hizmetlere erişimi güç.” diye açıklamalarda bulundu.

Tarımda çalışan kadınların yaklaşık %90’ını sigorta kaydı olmadan çalışıyor! 
Konu hakkında açıklamalar yapan Özcan “Tarım aslında, kadınları güçlendirmek için diğer sektörlere göre daha çok olanaklar sunuyor, tarımda çalışan 2 milyon 120 bin kadın üretimde yer alıyor. Buna rağmen, kadınların aşması gereken birçok sosyal engel var. Bir yandan tüm küçük ölçekli çiftçilerin karşılaştıkları mali sorunları yaşarken, ek olarak cinsiyetleriyle ilgili kısıtlamalarla karşılaşıyorlar” dedi. Kanun Teklifinde tarımda çalışan kadınların primlerinin 2/3’ünün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenmesini talep eden Özcan “Tarımda çalışan kadın işgücüne katılımda emeğinin karşılığını alamaz ve kadının emeği çoğunlukla erkeğe bağımlıdır ve mülkiyeti son derece sınırlıdır. Tarımda, sermaye ve teknoloji-yoğun işler erkekler tarafından yapılırken, emek-yoğun işler kadınlar tarafından yapılmaktadır. Bugün tarımda çalışan kadınların yaklaşık %90’ını sigorta kaydı olmadan, %80’ini de aile işçisi olarak herhangi bir ücret almadan çalışmaktadır.” diye ekledi.

Yapılacak olan kanunda değişiklik ile tarımda çalışan ve sosyal güvencesi olan kadın sayısında artış gerçekleşmesi öngördüğünü belirten Özcan “Çünkü kadınlar aile geçimini sağladıktan sonra gelir kaynağı yaratmak için yeniden yatırım imkânı yaratmada sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Bu kanun teklifi ile sigortalı kadınların ödemekle yükümlü bulundukları genel sağlık sigortası prim tutarlarının üçte birinin kendisi, üçte ikisinin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesince ödenmesi, tarımda dezavantajlı konumda olan kadınların güvenceli istihdam durumunu iyileştirecektir.” Diye bitirdi.

Yorumlar (0)