CHP, Milli Kütüphanedeki Kitaplar Depolarda Çürüyecek

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Milli Kütüphanedeki Kitaplar Depolarda Çürüyecek

Vekil Haberleri 14.10.2019, 16:52
CHP, Milli Kütüphanedeki Kitaplar Depolarda Çürüyecek

CHP Milletvekili Necati Tığlı’nın, 3 Temmuz 2019 tarihinde TBMM Başkanlığına Milli Kütüphanenin lağvedilmesi ve envanterinde bulunan 3 milyon civarındaki eserin durumuyla ilgili verdiği soru önergesine Bakanlık 26 Eylül 2019 tarihinde cevap vermişti. Verilen yanıtta Milli Kütüphane envanterinde yer alan 3 milyon eserin “mevcut hizmet binasının arkasında ek depo inşaatı başlamış ve inşaatın bitmesiyle birlikte tüm koleksiyon yeni depolarda modern okuma koşullarında saklanacaktır” denilmişti

DEPOLARDA MODERN OKUMA KOŞULLARINDAN NE ANLAMALIYIZ

CHP’li Tığlı, soru önergesine aldığı bu yanıtın aslında bir itiraf olduğunu ve 3 milyon civarında basılı, görsel, dijital eserin depolara atılarak çürümeye terk edileceği söyledi. 

Tığlı açıklamasına “depolarda modern okuma koşullarında saklanacaktır ifadesinden ne anlamalıyız. Milli Kütüphane de ki eserler 29 Ekim tarihinde hizmete gireceği söylenen Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesine mi nakledilecektir” sorularını da sordu.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı tarafından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yöneltilen sorular şöyle:

·         Ülkemiz bilim tarihine büyük hizmeti dokunmuş uluslararası standartlarıyla yalnızca ülkemizde değil, dünyada da saygın bir konuma sahip, günün gelişmeleri ve teknolojisine göre geliştirilmiş olan yalnızca bu sebeple dahi 70 yıllık gurur kaynağımız Milli Kütüphane hizmet vermeye devam edecek midir?

·         Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesinin hizmet vermeye başladığında okuyucuların rahatlıkla kullanabildiği, ulaşabildiği ve yararlanabildiği bu sayede milyonlarca bilimsel akademik çalışmanın tanığı, geçmişten geleceğe bir köprü olan Milli Kütüphanenin de aynı anda hizmet vermesi mümkün değil midir?

·         Devletin yönetim merkezine tam manasıyla Külliye kimliğini kazandıracağı ifade edilen Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesinin Selçuklu, Osmanlı ve çağdaş mimariden esintiler taşıdığı, muhteşem bir eser olarak inşa edildiği ifade edilirken Cumhuriyetin yaratmış olduğu şaheser Milli Kütüphane’nin varlığı kimi rahatsız etmektedir?

·         Milli Kütüphane ülkemizin ilim kültür, sanat ve düşünce mirasını yaşatmakta başarısız mı olmuştur? Kuruluş yıldönümlerinde birçok ülkenin temsilcisini bir araya getiren tüm dünyada örnek olarak gösterilen bu yapıda yer alan eserler bitişiğinde yeni inşa edilen depoya mı kaldırılacaktır? Depolarda modern okuma koşullarında saklanacaktır ifadesinden ne anlamalıyız? Eserler bir depoda saklanacak mıdır yoksa kütüphane vasfıyla hizmet verecek midir?

·         Buradaki eserler Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi hizmet vermeye başladığında oraya mı nakledilecektir?

Yorumlar (0)