CHP milletvekilleri Erzurum'da dert dinledi:' Geçinemiyoruz'

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Esnafın sorunlarına yönelik 17 maddelik çözüm önerisi" kapsamında parti grubu kararıyla yurdun dört bir yanına görevlendirilen milletvekilleri arasında Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve Bursa Milletvekili Erkan Aydın temaslarda bulunmak üzere Erzurum'a çıkarma yaptı.

Vekil Haberleri 16.10.2020, 16:48
CHP milletvekilleri Erzurum'da dert dinledi:' Geçinemiyoruz'

İlk gün Erzurum İl Başkanı Bülent Oğuz ile birlikte ziyaretin içeriği ile ilgili basın toplantısı düzenleyen heyet, ilk gün Aziziye Ziraat Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'ne ziyarette bulundu. İkinci günde Pasinler ve Karayazı ilçelerinde esnaf ve yurttaşlarla temaslarda bulunan milletvekilleri, ziyaretin sonunda KOBİ'ler ile ilgili hazırlamış oldukları raporu Genel Merkeze iletecek.

TOPLUMUN TEMEL DİREĞİ ESNAFTIR

Türkiye'nin temel sorunlarından biri olmakla birlikte, kötü ekonomi yönetimi nedeniyle pandemi sürecinin başlamasıyla daha da derinleşen ekonomik krizden en çok etkilenen kesimin esnaf ve çiftçiler olduğunu belirten Ankara Milletvekili Nihat Yeşil; "Bir toplumun temel direği esnaftır. Eğer o direk yıkılırsa ekonomi temelinden sarsılır." dedi. Türkiye'deki ekonomik sıkıntıların bir günde ortaya çıkmadığının altını çizen Yeşil, tarım kenti, hayvancılık kenti, sanayi kenti diyerek kent yapılanmalarının ayrılmasının yanlış olduğunu belirterek sadece Erzurum'da değil, Türkiye genelinde doğru çözümlerin ortaya konulamadığını ve doğru bir planlamanın doğru yönetim ile yapılabileceğini ifade etti.

İŞLETMELERİN YÜZDE 70'İNİ VE ÇALIŞANLARIN YÜZDE 80'İNİ KOBİLER OLUŞTURUYOR

Ekonomideki yapısal sorunların son iki yıldır daha da arttığını ve üzerine pandemi de eklendikten sonra esnafın dertlerinin katlandığını ifade eden Bursa Milletvekili Erkan Aydın ise, toplam cirolarıyla ülkenin yüzde 65-70'ini KOBİ'lerin oluşturduğunu ve bu işletmelerde çalışan nüfusun yüzde 80'e yakın olduğunu belirterek "Maalesef ülkeyi yönetenler bu sorunlara karşı köklü ve kalıcı bir çözüm getiremiyorlar." yorumunda bulundu. Kemal Kılıçdaroğlu'nun 17 maddelik çözüm önerisindeki hususları aktaran Aydın, sigortasını, kirasını, SGK borçlarını ve vergilerini ödeyemeyen esnafın sahipsiz bırakıldığını ifade ederek sicil affı çıkartılarak Esnaf Bakanlığı'nın kurulması gerektiğinin altını çizdi.

ŞEKER FABRİKALARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ SÜRECİ


İki sene önce Özelletirme İdaresi Başkanlığı tarafından şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kapsamındaki 14 fabrikadan birisi olan Erzurum Şeker Fabrikası önünde o dönemde basın açıklaması yaptıklarını belirten Aydın; "Biz o dönemde de buradaydık. Bu özelleştirme peşkeşinin Erzurum'da tarım ve hayvancılığa zarar vereceğine yönelik şeker fabrikasının önünde basın açıklaması yaparken basın açıklamamıza karşı çıkanlar, daha sonra "Biz yandık, bu işi nasıl geri çevireceğiz" diyerek başkanımızla dertlerini paylaşmışlar. Ne yazık ki perşembenin geleceği çarşambadan belliydi. Cumhuriyet kazanımı olan şeker fabrikalarımız peşkeş çekildiği için Erzurum'da hayvancılık neredeyse bitme noktasına geldi. Oradan çıkan küspeler hayvancılıkta kullanılıyordu. Bugün yüksek yem maliyetleri nedeniyle zor durumda kalan kesim bu özelleştirmelerin neye yol açtığını bugün anlamış oldular" yorumunda bulundu.

DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI

Programın ikinci gününde Pasinler ve Karayazı ilçelerini ziyaret eden heyet, dün vefat eden Karayazı İlçe Başkanı Yalçın Çabakurlu'nun evine taziye ziyaretine bulunduktan sonra ilçede bulunan esnafları ziyaret ederek temaslarda bulundu. Pandemi nedeniyle cirolarının düştüğünü belirten esnaflar, giderlerinin aynı oranda kaldığını söyleyerek kira, stopaj, bağkur ve ssk prim borçlarını ödeyemediklerini ve dayanacak güçlerinin söylediler. Mağduriyetlerinin giderilmesi ve dükkanlarını kapatmamak için destek beklediklerini söyleyen esnaflar, yaklaşan kredi ödemeleri için öteleme talep ederken biriken bağkur ve ssk prim borçları için de vergi indirimi ve yapılandırma talep etti. Büyük şirketlerin vergi borçlarının silinmesine tepki gösteren bir esnaf, "Bizim sesimizi kimse duymuyor, iflas etme noktasına geldik, yetkililerden acil çözüm bekliyoruz" dedi. Esnafın sorunlarını dinleyen milletvekilleri, "Esnafımızın yanındayız, onların sesine ses olmak ve sorunları yerinde tespit etmek üzere Erzurum'a geldik" diyerek hazırlayacakları kapsamlı raporu parti genel merkezine ileteceklerini belirttiler.

Yorumlar (0)