CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ CENGİZ GÖKÇEL'İN GÜBRE FİYATLARINDAKİ ARTIŞA İLİŞKİN AÇIKLAMASI

Çiftçimizin, ürünlerini yetiştirmek için kullanmak zorunda olduğu gübre fiyatları geçen seneye göre yüzde 100’ün üzerinde oranlarda artış gösterdi. Ocak 2017’de bin 300TL’ye satılan kompoze gübre bugün 3000TL’den alıcı buluyor. Çiftçimiz, 2017’de 6 aya kadar vadeyle alabildiği gübreyi bugün iki katı fiyatına, üstelik peşin almak zorunda bırakılıyor.

Vekil Haberleri 31.08.2018, 17:49 31.08.2018, 17:49
CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ CENGİZ GÖKÇEL'İN GÜBRE FİYATLARINDAKİ ARTIŞA İLİŞKİN AÇIKLAMASI

CHP MERSİN MİLLETVEKİLİ CENGİZ GÖKÇEL’İN GÜBRE FİYATLARINDAKİ ARTIŞA İLİŞKİN AÇIKLAMASI

Çiftçimizin, ürünlerini yetiştirmek için kullanmak zorunda olduğu gübre fiyatları geçen seneye göre %100’ün üzerinde oranlarda artış gösterdi. Ocak 2017’de bin 300TL’ye satılan kompoze gübre bugün 3000TL’den alıcı buluyor. Çiftçimiz, 2017’de 6 aya kadar vadeyle alabildiği gübreyi bugün iki katı fiyatına, üstelik peşin almak zorunda bırakılıyor.

Gübre hammaddesi konusunda %90 oranında dışa bağımlı olduğumuz hesaba katılırsa, bu fiyat artışıyla birlikte gübre kullanamayacak olan çiftçimizin üretimde verim kaybı yaşayacağı açıktır. Verim kaybı çiftçiyi zarara uğratacağı gibi, tüketicinin de cebini yakacaktır. Gübredeki %100’ aşan artış, üretici maliyetlerini de aynı oranda artıracak ve tüketicinin cebine katlanarak yansıyacaktır. Tamamen dışa bağımlı olan gübre sektörü de satış yapamayacağı için çok sayıda işyeri kapanma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Bu durum göstermiştir ki; ülkemizin tutarlı ve sürdürülebilir tarım politikasına sahip olmaması, fiyatlardaki dalgalanmalar karşısında üreticimizi zor durumda bırakmaktadır. AKP’nin mevcut tarım politikası çökmüştür. Çiftçiyi ezerek, toprağa küstürerek uluslararası şirketlerin önünü açan tarım politikası yerli üreticinin sonunu getirmekte, tarımda dışa bağımlılığı artırmaktadır. Çiftçilerimizi zor duruma düşürmeden emeklerinin karşılığını alabilecekleri, sürdürülebilir bir tarım politikasına geçiş hayati önem taşımaktadır.

Gübre fiyatlarındaki artışa, Gıda ve Tarım Bakanlığı başta olmak üzere, yetkililer bir an önce müdahale etmeli ve olası bir gıda krizi önlenmelidir. Kısa vadede alınacak tedbirlerle çiftçiyi koruyacak acil eylem planı oluşturulmalı, ardından çiftçi ve doğa dostu sürdürülebilir bir tarımsal kalkınma planı ortaya konmalıdır.

Yorumlar (0)